En ruta

7 maig 2016

Orientació en el medi natural

Us presentem a Paco Royo, el professor del curs "Orientació en el medi natural" en què podràs aprendre les nocions bàsiques per a gaudir de la muntanya amb responsabilitat. Encara queden places!

Endinsar-se en la natura, explorar noves rutes, descobrir racons desconeguts… Totes aquestes són experiències extraordinàries que ens faran gaudir d’un dia de camp en contacte directe amb el nostre entorn, però al mateix temps és un exercici de responsabilitat.

Planificar és responsable

Per això, hem de saber en cada moment on ens trobem i quina és la ruta que hem de seguir. Planificar el recorregut sabent la distància que anem a recórrer, triar entre camins senyalitzats o caminar a la trocha, quantificar el nombre d’hores de llum que tindrem, discernir si la nostra ruta serà circular o lineal, si pujarem o baixarem…

També conèixer on es troba cada un dels punts cardinals o quin rumb seguirem en cada tram del nostre itinerari i saber llegir, amb ajuda del nostre mapa, els accidents topogràfics que ens trobarem en el recorregut.

Així que, quan ens disposem a realitzar una ruta de senderisme ens preguntarem com la durem a terme: la primera opció és seguir a un guia però també podem anar sols després d’haver repetit la ruta amb el guia diverses vegades per memoritzar-la.

La tercera opció és sent autosuficients i planificant nosaltres mateixos una ruta amb ajuda d’un mapa de la zona: per això, podem triar l’hora d’inici, distància a recórrer, nivell de dificultat en funció dels integrants, què volem visitar i si volem finalitzar en el mateix lloc on vam començar la ruta sense repetir trajecte.

I tot això sense oblidar el nostre compromís amb el medi ambient respectant la natura i evitant deixar empremta al nostre pas pel recorregut.

Sobre la meua orientació…

La meua afició a aquest esport ve donada per la meua professió, he sigut militar durant molts anys i he hagut de moure’m pel camp amb brúixola i mapa, d’elaborar recorreguts topogràfics i he participat en campionats d’orientació tant nacionals com internacionals.

Sessió teòrica i pràctica d’un curs d’orientació impartit per Paco Royo

Però primer, hem de diferenciar entre orientació com a esport competitiu i orientació en el camp com a diversió. L’orientació com a esport consisteix en un recorregut que varia en distància segons la categoria. Aquest recorregut serà prèviament abalisat per l’organització i caldrà recórrer-lo en el menor temps possible i en un ordre establert.

Un recorregut circular d’uns 7 km on col·locaré unes balises cada certa distància, numerades i visibles només quan ens trobem a prop i en accidents geogràfics amb dificultat, segons el nivell dels competidors. Acabat el recorregut, en un plànol d’orientació elaborat exclusivament per a aquest tipus de proves i molt detallat se senyalitzen on són col·locades i en quin ordre s’han de buscar.

El competidor comença únicament amb la brúixola i un minut abans de l’inici se li atorga el plènol. Haurà de trobar cadascuna de les balises en l’ordre establert per l’organització amb l’única ajuda del plànol i brúixola. L’eixida té lloc cada dos minuts per evitar el solapament. Aquell que trobe totes les balises en el menor temps possible serà el guanyador de la prova.

L’orientació com a diversió (no competitiva) consisteix en una ruta de senderisme que podem realitzar sols o en companyia. Cal tenir nocions prèvies i disposar d’un mapa de la zona i una brúixola. També caldrà planifica la ruta i triar el recorregut, que pot ser circular o lineal.

Triarem la distància tenint en compte factors com el temps de què es disposa, nivell físic dels alumnes, les hores de llum i les condicions meteorològiques. També per quins llocs interessa passar, bé per evitar zones molt transitades o perquè són paratges que mereixen la pena.

Es planifiquen els llocs on descansar i on parar a dinar, que pot ser al mig del camp o en un poble del mapa i així s’aprofita per degustar la gastronomia de la zona; al mateix temps, amb l’ajuda del mapa, s’identifiquen els accidents geogràfics amb l’ajuda de les corbes de nivell que apareixen al mapa, es decideix si és millor evitar una elevació del terreny o per contra és millor pujar ja que aquesta ofereix una panoràmica espectacular.

Aprèn a orientar-te en el bosc

En definitiva, disposar d’uns coneixements previs sobre el maneig d’un mapa i una brúixola ens dóna la llibertat per planificar totes les rutes de senderisme que desitgem en aquelles zones que per la seua bellesa valga la pena visitar, afegint el contacte amb la natura, és una experiència difícil d’igualar.

T’apuntes?

Tot això i algunes coses més podràs aprendre en el curs d’orientació que esdevindrà al Jardí Botànic. Primer aprendrem els coneixements necessaris i realitzarem pràctiques a l’aula i al Jardí exterior. Al dia següent farem un recorregut topogràfic (en grup, per binomis o individualment) en una zona pròxima a València, on amb ajuda del nostre mapa i brúixola, haurem de descobrir les balises que assenyalaran el recorregut.

Consulta la oferta formativa del Botànic

Posarem els fonaments necessaris per adquirir la destresa de planificar una ruta de senderisme i saber en cada moment del recorregut quina és la nostra posició. El meu nom és Paco Royo i sóc el professor que impartirà les classes d’orientació i topografia, ens veiem prompte! Apunta’t!

Etiquetes
Profesor de orientación y deportista. Practico senderismo, rutas MBT y deportes en el mar.
Send this to a friend