Ma casa, feta a mà

Aconseguir que el teu entorn siga sostenible i únic, al temps que estalvies en mobles, no és tan difícil. Troba totes les idees a una exposició que conjuga disseny i reciclatge.

 

Amb creativitat i ganes es pot fer qualsevol cosa. Una màxima que sembla ser la de la gent de Makea tu vida en plantejar la quarta edició de REhogar, mostra en la que ens endinsarem en un apartament dissenyat d’una forma molt especial, amb mobles realitzats íntegrament a partir de reciclar altres mobles o materials. Una exposició a la Universitat de València que està emmarcada al seu temps dintre del circuit d’activitats Disechos’12.

 

REHOGAR2


Enguany han rebut més de 90 propostes després de la convocatòria llençada a arquitectes, dissenyadors, i qualsevol amant de la fórmula DIY, do ti yourself o fes-ho tu mateix. De totes elles se n’han seleccionat més de 50, i finalment han constituït l’habitatge més sostenible i reciclat que mai s’haureu trobat. Tot per mostrar una manera alternativa de dissenyar a partir de residus que, a les mans correctes, passen de ser una deixalla a un objecte ple de possibilitats.

 

REHOGAR6

 

Les conseqüències? Infinites. Denunciar la gran quantitat d’objectes que apleguen al fem podent tenir una segona vida útil. Continuar lluitant contra l’obsolescència programada que tants diners genera però tan mals de caps dóna. Promoure un tipus de vida més respectuós amb el nostre entorn. Reflexionar sobre un moment consumista que no és sostenible ni per a l’economia ni per al medi ambient. Proporcionar mobles i elements creatius, originals i únics. I sobretot animar, a través d’una filosofia amb consciència ecològica i social, a que tothom s’inspire i s’atreveixca a aplicar-la a la seua casa o lloc de treball.

 

Jo en vull un d’eixos...

Quan entres a l’apartament de l’exposició el primer que et crida l’atenció és que has de mirar molt bé i aclucar els ulls per adonar-te’n de que estàs a un apartament amb residus com a matèria primera. Tots els mobles en conjunt creen un ambient modern, acollidor i agradable que et convida a passar. Ara bé, la importància està en els detalls.

 

REHOGAR3

 

Les escultures més coloristes estan fetes de taps de plàstic, un col·lador pot ser un rellotge, els pallets resulten estètics mobles d’exterior que combinen amb una hamaca feta amb un matalasset de platja, i per a les prestatgeries ens valen les portes d’una nevera. Cartró per al sofà, banderoles publicitàries per a la butaca, un antic assecador de perruqueria com a llum i, resulta irònic de com és d’evident, una taula de surf com a taula de planxar.

 

REHOGAR5

 

I entre els dissenys més verds, la proposta valenciana dels test autosuficients orgànics. Es tracta de reciclar el pèl orgànic que es separa de la pell de la vaca, que s’usarà per a fer cuir, i mesclar-lo amb col·lagen també de la pell. Aquest material es pot modelar i convertir-se en tests llestos per a plantar allò que més ens agrade.

 

Tu també pots makejar la teua vida

El primer que et diuen a la web de Makea tu vida és que no venen res, que no són una marca. Es defineixen com una “actitud de resistència”, i actuen com associació cultural sense ànim de lucre de caràcter social, artístic i educatiu. En la mostra podem veure part del missatge que transmeten, per treballar la sensibilització mediambental sobre el gran problema que tenim avui dia amb els residus.

 

La seua feina suposa, com ells bé expliquen, crear línies d’actuació que proposen solucions eficaces als problemes actuals, això si, fent partícips a totes les parts. Ells creuen en la participació i la creativitat per damunt de tot, i en ella veuen un possible camí per modificar i millorar la situació que tenim.

 

{hwdvideoshare}id=58|width=|height={/hwdvideoshare}

 

Els trobarem en exposicions com la que vos hem contat, però també en altres activitats que destaquen molt més. En els tallers que imparteixen van des dels mòduls de llibres il·luminats, als de dispositius mòbils a partir de restes de magatzems o per exemple de materials expositius. A banda, fins a 2008 portaven a terme les derives, per diferents ciutats, que consistien en sortir al carrer i marcar amb el nom del col·lectiu totes aquelles deixalles susceptibles de ser reutilitzades. Una manera de parar atenció a tot allò amb que convivim als nostres barris que, d’una banda empitjora el paisatge urbà, i d’altra, podria tenir una segona vida útil.

 

Podreu visitar REhogar fins al 28 d’octubre. De segur que vos sentireu identificats. Heu tingut idees com aquestes milers de vegades. A les mudances, quan no teníeu diners per a mobles, buidant una casa o un pis per vendre’l. Si s’heu atrevit qui sap si l’any que ve es podeu presentar a una nova edició d’aquesta suggerent mostra, si no, animeu-se, crec que hi haurà poques coses més gratificants que crear, reciclar, dissenyar i després dir, “Això tan xulo? Ho he fet jo”.

 

Més informació:

www.makeatuvida.net

www.el-recetario.net

http://disechos.net/

Eva Pastor

Responsable de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic UV
M'agrada la música, els llibres, viatjar, escriure, la divulgació científica i anar al cine amb totes les conseqüències; fer cua, menjar monges... Em diverteix ordenar amb els meus fills la col·lecció de cotxes de Cars. Mai he comprès les regles del tenis i m'esmussa tallar la pizza amb forqueta i ganivet.

Mitjà