Oci verd

7 des. 2012

La natura efímera com a musa

Pot l’art rebel·lar-se i portar allò efímer al màxim nivell? L’ecoart suposa pujar el valor conceptual de l’obra mentre perd el seu valor econòmic. Els artistes tornen a la natura, igual que la societat, i segueixen experimentant, cosa habitual en temps de crisi.

Actualment, un nou paradigma global sembla aflorar en la manera en què una sèrie d’artistes treballen amb la natura, expressant el seu art juntament amb ella. Des d’experiències diferents, amb una gran versatilitat, introdueixen en les seues creacions idees que poden ser aplicades en altres disciplines no artístiques, i al seu torn es nodreixen d’elles com a referents. Treballen en un art que tracta de l’experiència de la natura, quan paradoxalment la societat en la qual es desenvolupa cada vegada està més influïda per les innovacions tecnològiques. Aquestes ens aparten progressivament de la realitat tangible creant un univers virtual, en el qual el no-res s’ensenyoreix de la nostra experiència perceptiva. Una gran quantitat d’informació a enorme velocitat crivella a l’individu des de totes les parts del món, deixant a la ment surar en un no lloc, un buit electrònic, un no res.

Però la diversitat del món real encara no ha sigut igualada pel virtual, passejar per un bosc o per un parc desperta en nosaltres una gran varietat de sensacions, captem la creativitat de la natura, la qual estimula la nostra capacitat reflexiva alhora que proporciona una experiència estètica. Percebre aqueixes formes materials i les seues combinacions genera en nosaltres coneixement ecològic, antropològic, polític o ètic.

 

ECOARTE2

Mentre, paral·lelament, creix la sensació de que l’art actual, hereu del modernisme i el postmodernisme ha relegat el medi ambient, allunyant-se de la natura. El progrés capitalista ha convertit les obres d’art en mercaderia, i la història de l’art materialista, que considera l’art com a successius moviments i avantguardes, ha originat sistemes d’expressió que desafien l’individualisme. Unes formes artístiques que exploten la cultura i la història, però que el públic no acaba d’acceptar ni identificar com a art. En canvi, la consciència contemporània sobre el futur del planeta i els seus recursos, fa renàixer el interès per la natura. No es tracta ja d’una Arcàdia romàntica, ni una sublim font espiritual per a una mentalitat judeocristiana, sinó una natura hàbitat, real i font de recursos presents i futurs. Actualment, se succeeixen exposicions dedicades a l’art i la natura, a través de simposis, o en ocasions en galeries, exposades de forma indirecta, mostren el rumb de la creació artística i la importància de l’abast interdisciplinari que aquesta comporta. La cultura dominant va en contra de la natura.

No obstant açò, és respectant la natura i els processos naturals com la societat es fa responsable, i crea una consciència ecològica en tenir en compte la perdurabilitat dels recursos naturals. L’ús abusiu d’aquests recursos, que les grans empreses exploten cercant beneficis, ha disparat el consum. Fa anys, l’ús d’aqueixos recursos es concebia com una necessitat de subsistència, es prenia solament allò imprescindible per a la vida. En la societat actual, el consum indiscriminat i l’explotació exponencial dels recursos, amb l’excusa d’un millor repartiment en honor d’una suposada millora de les condicions de pobresa, es demostra contraproduent, ja que els recursos són limitats. Així doncs, per a mantenir la qualitat de vida cal revisar les necessitats reals, posant control a la producció, i establir uns límits raonables de consum en funció de la disponibilitat de recursos.

Una resposta en l’art
Els artistes s’enfronten al desafiament. Fonamental és la defensa de la diversitat i supervivència de les espècies i de les cultures, ja que és essencial en la comprensió del món i el seu futur. L’art ens permet comprendre millor com la natura resisteix, i la catarsi és possible. La natura com a font de reflexió enfront de la tensió i la producció excessiva. L’art actual tendeix a remarcar allò efímer, gran part de l’art ecològic i del Land art, així es conceben. La tendència actual veu les obres d’art com a patrons de pensament, no com a actes visuals. En l’efímer conflueixen el virtual i el Eco-art o Art-Natura, la creativitat de la qual s’expressa a través de processos en la pròpia natura que és canviant, viva, real i efímera. Enfront de la solidesa de les primitives obres de Land art, aquestes creacions s’esvaeixen poc després de ser realitzades. Aquestes propostes artístiques impulsen la defensa de la natura enfront de l’amenaça del progrés tecnològic, i no obstant açò, estan lligades a la tecnologia per a la seua difusió i supervivència. Paradoxalment, moltes depenen de la tecnologia per a ser captades, de la majoria l’única cosa que perdura és la fotografia realitzada, la qual cosa planteja noves qüestions.

 

ECOARTE3

Dalt a l’esquerra, David Nash, dalt a la dreta, Andy goldsworthy,i baix Nils Udo

Aquesta visió innovadora del medi ambient inspira a artistes de tot el món. Transformació que Ana Mendieta prefiguraba en la fusió de cos i terra reflectida en les seues representacions rituals i obres d’art, allunyant-se de l’art dominant. Alguns dels artistes més reconeguts, com Nils-Udo, creen obres íntimes en plantacions i muntatges naturals; David Nash integra la natura vivent en l’art; Maíz Fulton documenta en textos i fotos els seus passejos per la naturalesa; el danés Alfil Bonnano crea de manera instintiva estructures fetes amb materials que reflecteixen la història humana natural d’un lloc. L’Eco-art es caracteritza per la presència del concepte i la pèrdua de valor econòmic de l’objecte artístic. Aquests artistes, que rebutgen la propietat privada i el comerç de l’art, són freqüentment activistes mediambientals.

James Hillman psiquiatre de l’anti-psiquiatria, diu: “Quan es trenca la visió predominant que sosté a un període de la cultura, la consciència torna a contenidors més antics, cercant fonts per a sobreviure que també oferisquen fonts per a reviure”. Subratlla que el tornar a la natura com a mitjà de manifestació és habitual en èpoques de crisis, una tornada a allò primitiu, a la font, a la natura, no com una fugida sinó una volta als orígens. Des de l’antiga Grècia, l’art occidental s’ha construït entorn de la figura humana, aquesta concepció ha determinat que el paisatge haja sigut vist com accessori, l’espai en el qual l’home habita, el lloc on es desenvolupen les relacions humanes, la qual cosa l’home contempla a través de la finestra a la qual trau el cap. No obstant açò, altres cultures alienes a l’europea, especialment les orientals, han fet del paisatge el centre sobre el qual s’articula la creació artística. Alguna cosa que sens dubte, està relacionat amb la concepció filosòfica oriental de l’univers en la qual l’ésser humà és part de la natura en una simbiosi no jerarquitzada.

 

ECOARTE5

Nils Udo

ECOARTE4

Richard Long

Però deia Jung que “qui parla amb imatges primigènies parla amb mil veus… alliberant així en nosaltres aqueixes forces benefactores que des de temps immemorials han permès a la humanitat escapar als perills i suportar la nit més llarga… aqueix és el secret efecte de l’art”, i en açò connecten tots els éssers humans de qualsevol cultura. L’Eco-art o Art en la Natura és un moviment d’arrel social la identitat del qual són les noves formes de creativitat. Unes propostes que s’enfronten a les formes de l’art establert controlades pels poders polítics i econòmics. Emparat en el concepte actual de justícia ambiental, l’artista de la natura col·labora amb la ciència en la defensa del medi ambient i en la conservació de l’ecosistema en valorar l’espai natural. A través de tipologies que es diferencien en la connexió que estableixen entre ciència i tecnologia, sota diferents formes de temporalitat i espai.

Necessitem per tant, obrir els sentits i la intuïció a la natura, retornant al contacte amb ella serem més humans i més lliures. El camí seguit per la civilització occidental ha infestat el planeta, cercant el tot ha omplert el món de detritus, que ens impedeixen veure l’or que rellueix en l’essència. Però una vegada més la ciència ens obri els ulls, ens inicia en el camí cap a allò oblidat. Cada vegada un major nombre de persones s’allunyen d’aquesta frenètica carrera i es detenen a mirar el silenci. Després d’inventar un milió de formes de pertorbar-lo, ara s’inventa com retornar a ell. La natura que s’ha vist durant segles com a devoradora, tal vegada, comencem ara a veure-la com una deessa. Una deessa que ens ha creat, que ens inspira, que ens conforta, que ens crida, que vencent les aparences dóna la llibertat a l’home.

Etiquetes
Llicenciada en Història de l'Art

Send this to a friend