El Medi Ambient a escena

L'ecología, la cultura, l'economia, els problemes naturals i els socials són els pilars del Festival Internacional de Medi Ambient de Barcelona que enguany es celebra del 5 a l'11 de novembre. Un certàmen amb quasi 20 anys d'història que se ha covertit en tot un referent per a la divulgació audiovisual de la conservació del nostre planeta.

El Festival Internacional de Medi ambient (FICMA) de Barcelona clausura avui el seu 19ª edició com un dels certàmens més importants en el món del seu gènere. Una selecció de 70 films que s'han projectat durant una setmana en diferents punts estratègics de la ciutat com l'Auditori de la SGAE, els Cinemes Girona o la Universitat de Barcelona, entre altres, que s'ha incorporat aquest mateix any. I és que és precisament aqueix públic jove, comenten des de l'organització, el que prendrà les decisions sobre el nostre planeta en un futur, i per açò hem de treballar activament amb ells.

 

Produccions recents agrupades en documentals, curtmetratges i realitzadors espanyols, per a la secció oficial i altres seccions fora de concurs com són les estrenes, un espai per a l'aigua i les energies renovables, i el petit ficma per als més xicotets. Totes elles sota un mateix fil conductor, fer-nos gaudir del cinema amb històries compromeses amb el mitjà natural que ens envolta. Una bona manera de despertar les nostres consciències i mostrar-nos noves eines per a canviar la realitat del planeta.

 

FICMA6

Documental Silent Snow

 

A margem do Xingú (Brasil) i Silent Snow (Holanda) han compartit el Sol d'Or al millor documental, mentre que el premi al millor curtmetratge ha recaigut en Guerritas de Agua (Mèxic). A més, tots els anys el festival reconeix a un actor, productor, institució o artista que utilitza el seu treball per a sensibilitzar i fer consciència mediambiental, i en aquesta edició ha volgut guardonar al Redford Center. Una institució creada per l'actor Robert Redford que pretén generar canvis positius en la societat a través de l'art i la cultura, que estrenava en el Ficma la seua última producció, Watershed.

 

Premieres del FICMA

Harmony de Stuart Sender (Alemanya i Regne Unit) va inaugurar el festival amb un recorregut poètic pel nostre planeta protagonitzat pel príncep de Gal·les, amb l'esperança que l'home torne a viure en harmonia amb la terra. Una trucada global a l'acció que ofereix solucions concretes davant el desafiament que suposa el canvi climàtic i que mostrarà la cara més activista i compromesa del príncep Carlos d'Anglaterra. 

 

FICMA1

 

D'entre les estrenes del festival destaquem també Trashed de Candida Brady (Regne Unit) en la qual un oscaritzat Jeremy Irons acompanya a l'espectador per alguns dels llocs més bells del món que han sigut afectats per la contaminació, emfatitzant el problema global que suposa la gestió dels residus.

 

FICMA2

 

Robert Redford produeix i posa veu a Watershed (EUA), un film dirigit per Mark Desena que ens acosta a la problemàtica de la gestió de l'aigua en el riu Colorit des de la visió localista de sis treballadors d'aquesta àrida conca, proporcionant solucions exportables a altres rius del món. Un treball que va reconèixer la labor de sensibilització del Redford Center amb el Sol d'Or del Ficma que el mateix Robert Redford va agrair virtualment.

 

FICMA3

 

I la nota més mística la va posar Christopher Munch amb Letters fron a big man des de les terres salvatges d'un dels parcs forestals més importants del país, a Oregon. Una encantadora pel·lícula amb imatges espectaculars que posa en contacte a Sarah, una consultora del Servei Forestal Nacional, amb l'esperit natural del bosc, encarnat per l'entranyable figura del Bigfoot.

 

FICMA5

 

Però sens dubte ha sigut Hugs's fish fight de Will Anderson (Regne Unit) la que més impacte mediàtic ha tingut en el nostre país per la seua denúncia de la destructiva pràctica dels descartes en la pesca, recolzada per la campanya niunpezporlaborda.org. Cada any en el nord d'Europa es llancen, després de ser pescats, més d'un milió de tones de peixos morts al mar per no complir amb els requisits bàsics per a ser comercialitzats. Una mort sense sentit que podria servir d'aliment a moltes persones i que exigeix un canvi en la Política Pesquera Comuna de la Unió Europea.

 

FICMA4

 

Secció oficial

Un model de vida futurista més sostenible per a l'ésser humà basat en el mètode científic, un relat dinàmic i divertit sobre l'alternativa alimentària vegana com una opció més sana i saludable, una reflexió sobre l'excessiva importància en les nostres vides dels vehicles a motor i moltes més històries interessants d'un total de 15 documentals seleccionats. Una secció que enguany ha atorgat un premi exaquo a Silent Snow (Holanda), que descriu l'enverinament silenciós que estan provocant els residus químics de tot el món acumulats a Groenlàndia, i A margem do Xingú (Brasil), sobre les polèmiques infraestructures hidràuliques projectades entorn del afluent de l'Amazones.

 

FICMA7

 

Quant als curtmetratges, ha sigut el film Guerritas d'Aigua (Mèxic), d'Ivanov Marmolejo, el més valorat pel jurat per portar a l'extrem la problemàtica de l'escassetat de l'aigua i posar així en valor la seua importància per a l'ésser humà. Però també han volgut fer un esment especial a That wich was (EUA) de Kim Takesue, un al·legat contra la pèrdua de la memòria encarnat per un xiquet refugiat ambiental del Carib al 2032 després de les inundacions provocades pel canvi climàtic.

 

FICMA8

 

Dels realitzadors espanyols destacats en la secció Focus que afavoreix la difusió del magnífic treball que també es realitza en el nostre país, volem ressaltar la projecció L'Horta de València. A la vuelta de la esquina de Vicente Tamarit. La comarca de l'Horta de València té un dels sòls més fèrtils del món i compon un entorn singular tant pel seu valor paisatgístic com a patrimonial. Però actualment el seu futur és totalment incert, ens mostra Tamarit, a causa de la falta de protecció dels entorns agrícoles en contraposició al recolzament que reben altres paisatges més naturals rics en natura autòctona.

 

FICMA9

 

I per als més menuts 

The wish fish (Espanya) ha sigut la triada per a acostar el cinema i el medi ambient als escolars de primària i secundària al Petit Ficma. Opil, un xiquet que odia el peix desitja que vengen uns mutants extrarrestres i que es porten tots els peixos del planeta, però el desig es fa realitat i haurà d'arreglar aquest desaguisat. Un film d'animació que al costat del curt Un mar de plástico (Espanya), sobre les aventures d'uns xiquets indignats en una platja remota plena de plàstics, han portat la faceta més educadora del festival.

 

FICMA10

 

Però a més, en commemoració a l'Any Internacional de l'Energia Sostenible per a Tots, s'han projectat una sèrie de curts per a totes els públics entorn d'aquesta temàtica i la problemàtica de l'aigua que enguany també ha ressaltat també en la línia argumental general de tot el festival, potser degut a les conseqüències tan evidents que actualment estem patint a causa del temut canvi climàtic. 

 

{hwdvideoshare}id=67|width=|height={/hwdvideoshare}

 

Més informació:

www.ficma.com

Elisa Caballer

Llicenciada en biologia i ciències ambientals Tècnic de Cultura i Comunicació al Jardí Botànic de la Universitat de València

Mitjà