Oci verd

13 set. 2012

Els misteris de les Afortunades

L’arxipèlag canari és una de les destinacions més turístiques d’Espanya i no solament per les seues platges i la bondat de la seua climatologia. Senderisme, cicloturisme i esports en plena natura són l’altre gran atractiu d’aquestes illes de peculiar orografia.

 

CANARIAS2

 

En els últims anys, les Canàries són més que la meca del turisme de platja, amb un ventall d’opcions molt més ampli. Els esports d’aventura s’han convertit en el nou reclam turístic de l’arxipèlag, que l’any passat va rebre al voltant de 12 milions de visitants. També l’encreuament de camins entre la cultura, el misteri i la natura està donant lloc a diferents formes de conèixer les anomenades Illes Afortunade, illes que amaguen desenes de secrets, rutes desconegudes i un interior replet de paisatges colpidors per la seua bellesa. D’entre tots aquests llocs, destaquen aquells que enfonsen les seues arrels en el misticisme dels antics guanches, els primers pobladors de les illes.

 

afortunadas_1

Tres rutes màgiques:

 

Tindaya, la muntanya màgica (Fuerteventura)

Situada en el municipi de l’Oliva, al Nord de la illa de Fuerteventura, aquesta cridanera muntanya està formada per escassa vegetació entre la qual destaquen els matolls i arços, i pertany al Parc Natural de les Dunes de Corralejo. En ella van ser trobats antics utensilis domèstics, diverses inscripcions de tipus religiós i algunes construccions funeràries que delaten la presència de la cultura guanche en la zona.

 

afortunadas_tindaya

 

Tindaya compta amb un dels principals jaciments de manifestació rupestre de Fuerteventura. Segons els guanches, era una muntanya màgica en la qual podem veure reflectits gran part dels recursos naturals i paisatgístics de tota l’illa. A més del seu valor històric, aquest cim de 500 metres d’alçada ha sigut reconegut com a Monument Natural i Punt d’Interès Geològic.

 

Aquest monument és una muntanya de composició traquític, roca volcànica de composició bàsica, que ha quedat al descobert gràcies a l’erosió que ha patit el volcà que hi havia sobre ella. Tot el Tindaya està recobert per una interessant vegetació amb la presència d’algun endemisme  com la Caralluma burchardii protegida per normativa regional. A més, és Espai Natural Protegit des d’1.987 i des d’1.990 Àrea de Sensibilitat Ecològica.

 

Caralluma-burchardii-b-f

 

La Cova dels Verds (Lanzarote)

 

Situada al nord de Lanzarote i al sud-est del volcà Munte de la Corona, pertany a un sistema de tubs subterranis, els jameos, d’uns 6 km de longitud, sent una de les formacions volcàniques més interessants d’Europa i un dels tubs volcànics més llargs del món.

 

Les coves i galeries van sorgir durant una erupció prehistòrica del volcà, fa més de 4.000 anys, presumptament quan un corrent ample de lava es va precipitar cap a la costa oriental endinsant-se en el mar. Primer es va refredar ràpidament la superfície de la lava solidificant-se, mentre el riu de lava ardent seguia fluint per sota de la capa basàltica petrificada. En el segle XVII les coves van servir de refugi als lanzaroteños per a protegir-se de pirates i caçadors d’esclaus.

 

afortunadas_verdes

 

Els Jameos de l’Aigua es troben situats en la secció d’aquest túnel més proper a la costa i deuen el seu nom a l’existència d’un llac interior que constitueix una formació geològica singular. D’entre tots els jameos, destaca el conegut popularment com Jameo Chico. Aquesta zona te abundant vegetació, i diferents elements naturals que serveixen com a ornamentació del llac i que nodreixen d’estímuls visuals l’estructura del Jameo.

 

A l’interior de la cova també hi ha un llac natural d’aigües clares i transparents que alberga més d’una dotzena d’espècies endèmiques de gran interès científic, entre les quals destaquen els cèlebres crancs cecs, Munidopsis polymorpha, puntejant el fons rocós del llac. La foscor de la gruta provoca la manca de pigmentació d’aquest rar espècimen únic en el món, de color blanquinós i un centímetre de longitud.

 

El roque de Idafe (La Palma)

En plena Caldera de Taburiente, és tot un monument natural de la Illa de la Palma. Està situat prop del Barranc de les Angoixes, i segons la tradició va ser l’últim reducte del Mencey Tanausú, de la tribu Aceró i el més aguerrit dels herois guanches, l’últim a ser capturat per l’exèrcit espanyol capitanejat pel Fernández de Lugo.

 

L’esvelt Roque Idafe presideix el cor d’aquest meravellós espai natural que destaca especialment per la seua peculiar vegetació. En La Caldera s’han comptabilitzat quasi un centenar d’espècies de plantes, de les quals tres no viuen en cap altre lloc del planeta. Una diversitat biològica que és possible pels acusats contrastos orogràfics del Parc, en el qual conviuen ecosistemes molt diferents entre si.

 

CANARIAS3

afortunadas_caldera

 

Els boscos de pi canari, Pinus canariensis, ocupen la major part del Parc Nacional. Les acícules del pi, que en La Palma reben el nom de pinillo, enrareixen el sòl per a evitar la competència d’altres espècies i només algunes plantes com el amagante, una espècie de xara, i el corazoncillo, al que també afavoreix el foc, han aconseguit coexistir sota la seua ombra.

 

afortunadas_pinus

 

La segona comunitat vegetal d’interès és la constituït per la flora rupícola, l’especialitzada a viure en parets i roquedes. En les parets més inhòspites de la Caldera viuen espècies com els abundants bejeques, dels quals el Aeonium nobile o bejeque roig, és amb tota seguretat el més cridaner ja que només floreix una vegada al llarg de la seua vida, immediatament abans de morir d’una manera exhuberant. 

 

Finalment, també destaquem algunes espècies pertanyents a l’alta muntanya que constitueixen un dels tresors més benvolguts de la flora de la Caldera. De fet, La Palma és, junt Tenerife, l’única illa canària en la qual podem observar aquest tipus de plantes. Un exemple extrem de la seua raresa és el Helianthemum cirae , descoberta en 1992 i que té en La Caldera la seua única població del planeta. Bastant més comú és el cedre, únic arbre capaç de suportar la radiació i les temperatures extremes, que sobreviu agarrat als cingles. El codeso, una lleguminosa tenaç i resistent, posa color groc a la zona i, de forma una mica més tímida però igualment imponent trobem alguns exemplars de Viola palmensis, d’intens color anyil, que els palmers criden pensament de cim.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Send this to a friend