El museu més verd del món

És l’Acadèmia de les Ciències de Califòrnia, a San Francisco, i pel seu disseny està considerat un dels edificis més ecològics. Les seues instal·lacions són sorprenents.

 

Aquest 2012 es compleixen 4 anys des que l’arquitecte Renzo Piano presentara el nou edifici que acolliria aquest museu dedicat a l’evolució i el futur del nostre planeta, i el definira com “una eina per a que la següent generació done a la Terra l’ajuda que necessita”. Completament integrat en l’entorn del parc Golden Gate, els qui han visitat aquest edifici revolucionari concideixen en que és una estructura lleugera que sembla haver crescut espontàniament des del terra mateix.

 

MUSEOV2

 

Però no només una estètica “verda” és el que li ha valgut tenir la màxima puntuació a la certificació LEED platinum del US Green Building Council, que avalua la sostenibilitat dels edificis. Un sistema basat en diferents normes sobre eficiència energètica i de l’ús de l’aigua, millora de qualitat ambiental interior, i la selecció de materials entre altres.

 

I veient l’exemple de l’Acadèmia de ciències no és d’estranyar la seua qualificació. El primer que cal destacar és el sostre de l’edifici, ondulat en homenatge als pujols de San Francisco, cobert de planta autòctona, i al que anomenen living roof. Serveix per mantenir fresc l’interior, a penes hi ha màquines d’aire condicionat tot i els metres quadrats, i també per recollir uns 13 milions de litres d’aigua a l’any, que es reinverteixen en l’ús del museu.

 

A més, el sostre té cortines i comportes mecanitzades que s’obrin i es tanquen en funció de la llum i la temperatura, regulant així l’ambient gràcies als corrents d’aire. Panels solars, estacions de recàrrega de vehicles, i cristalls especials que donen claredat i deixen veure completament l’exterior, cada element està centrat en l’eficiència energètica de l’edifici, reduint la seua petjada de carboni.

 

MUSEOV3

 

L’edifici en dades

En tenen publicades moltes, però algunes de les més curioses fan referència per exemple a les cèl·lules fotovoltaiques que cobreixen les parets del museu, unes 60.000, i que aconsegueixen aproximadament un 15% de l’energia que consumeix l’edifici. També conten que s’han aplegat a reciclar el 90% de desfetes que es generaren a la construcció de l’edifici.

 

I sembla que serà un luxe treballar allí, perquè asseguren que el 90% de les oficines aconsegueixen nodrir-se només de la llum i la ventilació naturals. Pel que fa al reciclatge, el 95% del metall que s’usà per crear el museu fou reciclat, fins i tot el 60% dels aïllaments venen de texans reciclats!

 

I com a museu?

Bussejar per la seua pàgina web suposa una injecció d’idees i d’opcions, en aquest espai en el que la temàtica es basa en “com va evolucionar la vida”, i “com sobreviurem”. Així algunes de les mostres parlen de canvi climàtic, i també d’evolució d’espècies a Madagascar o les Galápagos. Podrem dividir la nostra visita entre l’aquari, el planetari, el museu d’història natural, o les selves que tenen a cobert, tot perseguint el seu objectiu, explorar, explicar i protegir la natura.

 

MUSEOV4

 

Pel que fa a l’agenda d’activitats, és molt abundant, i n’hi ha des de conferències a classes magistrals, activitats dedicades a la fotografia de la natura, acampades dintre del mateix museu, i esdeveniments nocturns tots els mesos, que sota temàtiques diferents transformen l’espai amb música i performance.

 

Altre exemple interessant

Per als amants de la combinació entre ecologia, arquitectura i ciència hi ha un altre lloc que no es poden perdre, el museu Biosphère a Montreal. Inaugurat el 1995, està dedicat al medi ambient i a l’aigua, però el que més crida l’atenció és la seua impressionant cúpula geodèsica, ideada per a l’exposició universal de la ciutat del 67 per Richard Buckminster Fuller.

 

Considerat també un ecoedifici, aprofita l’energia solar, l’eòlica i la geotèrmica, conta també amb sostres verds i amb un sistema d’estalvi d’aigua per al manteniment de les plantes, gràcies a un aqüífer de filtració

 

Per desgràcia aquestos dies ha estat notícia, encara no confirmada, per motius ben diferents dels seus valors arquitectònics o ecològics, la crisi també li està afectant i la seua supervivència està en perill. Tal volta calga donar-li prioritat per visitar-lo.

 

www.calacademy.org 

www.ec.gc.ca/biosphere

Eva Pastor

Responsable de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic UV
M'agrada la música, els llibres, viatjar, escriure, la divulgació científica i anar al cine amb totes les conseqüències; fer cua, menjar monges... Em diverteix ordenar amb els meus fills la col·lecció de cotxes de Cars. Mai he comprès les regles del tenis i m'esmussa tallar la pizza amb forqueta i ganivet.

Mitjà