Copenhaguen, capital de l´ocupació sostenible

El passat 1 de juliol la Comissió Europea va designar Copenhaguen com la Capital Verda Europea per al 2014. L'ecoinnovació i la cerca de noves fórmules de finançament junt als esforços d'entitats públiques i privades han fet de la capital danesa un pulmó verd que servirà com a espill a altres ciutats europees.

 

Des de l'any 2008 la Comissió Europea reconeix el treball d'aquella ciutat que realitza una millor gestió mediambiental i para major atenció a l'entorn vital dels seus habitants, nomenant-la Capital Verda. Tenir un registre coherent de compliment de normes ambientals, posseir el compromís de consecució d'objectius ambiciosos per a la millora del medi ambient i desenvolupament sostenible,  i ser un exemple inspirador que promoga millors pràctiques a altres ciutats europees, són els tres requisits que converteixen a una ciutat en Capital Verda, un reconeixement reservat a les ciutats que aposten per polítiques ambientals eficaces i saludables, i que promouen aquest tipus de conductes als seus ciutadans.

 

Enguany el jurat ha triat Copenhaguen com a Capital Verda Europea per a 2014. Segons els experts, la capital de Dinamarca és un model d'economia verda, amb una estratègia de comunicació eficaç i el compromís necessari per a desenvolupar el seu paper com un model per a Europa. 

 

Economia verda i suport als "ciclistes urbans"

S'ha ressaltat el seu model de planificació i disseny urbà, però també és pionera en transport amb bicicleta. De fet, s'ha proposat l'objectiu de convertir-se en la ciutat més pràctica del món per als ciclistes, i que per a l'any 2015 el 50% dels ciutadans vaja amb bicicleta, actualment són un 35%. Així la ciutat aconseguiria el seu ambiciós objectiu de ser neutral en CO2 per a l'any 2025, es tracta de que en termes d'eficiència energètica el 75% de les reduccions de CO2 provindran d'iniciatives en relació amb el sistema d'energia de la ciutat, principalment d'un aument d'energies renovables en la calefacció urbana.

 

CAPITALVERD2

 

Respecte a les iniciatives d'economia verda, destaca el projecte de la ciutat conegut com a Port Nord que inclourà un "laboratori Verd" centrat en les tecnologies ecològiques, desenvolupant un model que posteriorment pot ser transferida a altres pobles i ciutats. I és que Copenhaguen basa la clau del seu èxit en la fusió d'esforços per part d'institucions públiques i privades. La ciutat treballa amb empreses, universitats i organitzacions en els fòrums dedicats a desenvolupar i implementar el creixement verd.

 

Quan naix el concepte de Capital Verda?

La idea va sorgir l'any 2002, amb un pla de treball destinat a transformar l'economia d'Europa en sostenible per a l'any 2050 i ajudar a aconseguir un continent eficient amb els seus recursos, un aspecte essencial per al nostre benestar futur. Dins d'aquest pla cobraven especial importància les ciutats, i la Comissió es va comprometre a actuar en aquest àmbit a través del Sisè Programa d'Acció del Medi ambient, que incloïa el reconeixement especial aquelles ciutats que promogueren de forma més eficient la seua gestió urbana.

 

Altres Capitals Verdes

Fins ara i comptant amb Copenhaguen, cinc han sigut les ciutats que han rebut el títol. Enguany el disfruta Vitòria- Gasteiz, i a 2013 Nantes. 

 

2010 Estocolm

Latradicionalment coneguda com "La Venècia del Nord" va ser la primera, i  aquest reconeixement no va fer sinó aumentar la seua fama de ciutat verda. Les seues mesures clares i efectives per a reduir la contaminació acústica i el seu pla de protecció establint nous estàndards per a l'aigua més neta van ser les seues principals bases per a obtenir aquest reconeixement, unit a un innovador sistema integral de residus sòlids. Fa dos anys Estocolm va mostrar la seua intenció d'inspirar a altres ciutats per a aconseguir un entorn més sostenible a través de conferències internacionals, seminaris, exposicions i l'obertura oficial d'un nou tramvia. 

 

estocolmo

 

2011 Hamburg

La segona capital més important d'Alemanya va ser reconeguda pel seu ambiciosos objectius de protecció del clima, com la reducció de les seues emissions de CO2 en un 40% en 2020 i en un 80% l'any 2050. Les emissions de CO2 per càpita es van reduir notablement en les últimes dues dècades (més d'un 15%) i l'estalvi energètic anual va ser de 46.000 Mwh, especialment en el port de la ciutat.

 

CAPITALVERD4

 

La bona qualitat de l'aire local i la definició d'objectius clars, així com la disposició de plans de futur respecte al canvi climàtic, van fer que Hamburg donara respostes a desafiaments verds metropolitans, i cercara respostes innovadores davant aquests fets. 

 

2012 Vitòria-Gasteiz

El seu principal assoliment va ser portar la natura a la ciutat amb la creació de cinturons verds. Vitòria-Gasteiz es compon de cercles concèntrics, amb la pròpia ciutat en el centre, un "Cinturó Verd" composat per una zona verda semi-natural parcialment recuperada de les zones degradades, i un tercer cercle dominat per boscos i muntanyes.

 

vitoria_verde

 

La ciutat té una alta proporció d'espais naturals, i aumenta constantment els serveis relacionats amb la biodiversitat i la cura dels ecosistemes. A més, les àrees verdes també tenen una finalitat educativa: els jardins de la comunitat, per exemple, permeten a la població estudiar i practicar l'horticultura (horts urbans).

 

Però el gran assoliment va ser el seu ambiciós pla d'estalvi d'aigua, amb l'objectiu de reduir el consum domèstic d'aigua per sota de 100 litres per habitant i per dia. En els últims deu anys, el consum d'aigua ha disminuït constantment i gràcies a aquest estalvi s'han realitzat noves inversions en el contextos de l'Agència 21, un pla d'acció ambiental per al proveïment d'aigua, reduir les pèrdues i treballar cap al consum sostenible i la millora en la qualitat de les aigües.

 

2013 Nantes

En els últims 10 anys ha desenvolupat una política de transport sostenible parant especial atenció al tramvia i les bicicletes. El centre de la ciutat està previst per a minimitzar el transport de cotxes, sent aquesta la primera ciutat francesa i una de les pioneres a Europa en reintroducir amb èxit el tramvia elèctric. Aquest esforç continuarà en els pròxims anys i les inversions per a nous tramvies, autobusos urbans verds i infraestructura per a fer la ciutat "apta" per als ciclistes són elevades. La política de transports és ambiciosa, i mostra millores en la reducció de la contaminació de l'aire i emissions de CO2, donat que tots els indicadors (NO2, PM10 i ozó) estan per sota dels valores límit. La política de transports, juntament amb un pla ambiciós sobre el clima, ha reduït les emissions de CO2 a 4,77 tones per habitant. 

 

CAPITALVERD5

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà