Oci verd

9 ag. 2012

Caure del niu

Quan l’art s’inspira en la natura per a crear podem esperar qualsevol cosa. En aquest cas triem un leitmotiv, els nius, que adquirint tot tipus de mides i formes recreen espais per guarir-se però també per gaudir.

 

Les branques dels arbres acullen des de sempre els nius de les aus, que les escullen amb molta cura per edificar allí la seua casa. Ja ho deia Benedetti, Después de todo el secreto es mirar hacia arriba. Y ver cómo las nubes se disputan las copas. Y ver cómo los nidos se disputan los pájaros. Així, els nius han estat des de sempre poètics i no ens ha d’estranyar que alguns artistes s’acosten a aquestes construccions per expressar-se.

 

El Jardí Botànic de la Universitat de València acollí aquesta primavera la mostra Nius, somnis i temps, amb les escultures de Josep Albert. Unes peces realitzades amb fibres i materials vegetals com el cànem, l’espart, el guix, l’escorça, que s’integraven completament al Botànic. L’artista se sentia seduït per la seua “tactilitat, calidesa i olors”, i així anava donant forma, textura i volum a les seues creacions, entre les que destacaven els nius. Estructures increïbles i fantàstiques que portaven la nostra imaginació a móns de conte o a invasions d’insectes gegants. La seua obra s’alliberà de les seues mans i s’amagà al Jardí, es despenjà pels arbres, colonitzà racons, i mostrà com allò més natural pot resultar també màgic i suggerent si es fa amb el la sensibilitat adequada.

 

fotgal270NIUS

 

Però podem trobar molts altres exemples de creació en aquest sentit. Els dissenyadors Martín Azúa i Gerard Moliné crearen autèntiques cases niu amb metall i cordes trenades, cobertes de branques i fulles. El seu treball estava també pensat i dissenyat per acabar penjat dels arbres, sempre amb materials que no els danyaren. Per a ells, el resultat podia servir com un punt d’observació o un hàbitat essencial en el que passar una nit. La seua casa niu es pot visitar al Museu d’Art Contemporani La Panera, de Lleida.

 

NIUS3

Altre projecte cridaner seria “Por las ramas”, del valencià Nacho Carbonell, qui es decanta per uns nius una mica diferents, les crisàlides, aquestes capses semitransparent en les quals les papallones romanen mentre es transformen en allò que a tots tant ens fascina. En aquest cas el material per recrear les crisàlides és un plàstic biodegradable fet amb fibra de dacsa, per gaudir d’un espai on seure a pensar que desapareixerà en uns pocs mesos. La intenció es resumeix en crear un lloc a la natura on sentir-nos protegits, però també amb la voluntat d’incitar a la reflexió sobre la contradicció entre allò públic i allò privat, allò natural i allò artificial.

 

NIUS4

 

Per últim, és fascinant seguir el procés de creació de “l’arbre-càmping” de l’holandesa Janne Kusters, construït a partir d’un salze i molta paciència per acabar donant-li forma. Una tasca de molts mesos, en els quals es doblegaren les branques per formar una copa tancada, es teixí tota la base amb altres fibres per donar-li una superfície, i finalment les pròpies fulles de l’arbre crearen la coberta perfecta. El resultat és un espai completament integrat, que forma part del mateix salze i que ens permet, en certa manera, habitar-lo.

 

NIUS6

NIUS5

 

Però si bé és cert que aquestos quatre projectes tenen en comú els nius, el seu nexe d’unió seria en realitat la sensibilitat per la natura. Només ens caldrà seguir alguns dels seus altres treballs o idees per veure que és allà, al camp o als jardins, on troben l’essència de la seua creació, i on en realitat, inspirant-se en la natura d’aquesta manera també fan una tasca de sensibilització.

 

Més informació:

 

http://josepalbert.com.ar/

 

http://www.martinazua.com/cas/designandnature/casa-nido/

 

http://nachocarbonell.com/work/2006/05/28/por-las-ramas/

 

http://www.jannekusters.nl/De_boom_in/De_boom_in.htm

Etiquetes
Responsable de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic UV
M'agrada la música, els llibres, viatjar, escriure, la divulgació científica i anar al cine amb totes les conseqüències; fer cua, menjar monges... Em diverteix ordenar amb els meus fills la col·lecció de cotxes de Cars. Mai he comprès les regles del tenis i m'esmussa tallar la pizza amb forqueta i ganivet.

Send this to a friend