Imprimir aquesta pàgina

Botànica inclusiva: el saüc, arbre protector i sanador

Un arbre de llegenda i apreciat en agricultura. Contra mals auguris i plaguicida. Són algunes de les històries que envolten al saüc o sambuco. Maria José Aguilar ens explica més detalls sobre aquest arbre i ens proposa un passeig botànic inclusiu per Alcaraz per admirar de prop el Sambucus nigra.

El saüc (sabuco, sambuco, sabugueiro, elderberry) és ben conegut per l'ésser humà, compta amb l'encertada denominació a Catalunya d'“El Bon Arbre” i està íntimament relacionat amb les persones des del neolític. És un arbre de port arbustiu, d'espès fullatge i ramificació, amb inflorescències de gran bellesa que per Sant Joan es mostren en la seua esplendor i que més tard es transformaran en fruits que fan les delícies dels ocellets durant els mesos de tardor.

  • Regne: Plantae
  • Divisió: Magnoliophyta
  • Classe: Magnoliopsida
  • Ordre: Dispsacales
  • Família: Adoxaceae
  • Gènere: Sambucus

 

Sauco2

Saüc, Sambucus nigra. / Aguilar Carrasco, M.J.

 

El gènere Sambucus compta amb unes 30 espècies i és originari de les regions temperades i subtropicals en tots dos hemisferis, encara que està més estès per l'hemisferi nord i en el sud es localitza a Oceania i en algunes zones d'Amèrica del sud.

Com hem comentat, és un arbre de port arbustiu, tronc curt i abundant ramificació. Pel seu gran vigor sol rebrotar des del peu, cosa que afavoreix la seua supervivència després d'un incendi forestal, gràcies al seu potent sistema radicular. Les branques es lignifiquen amb lentitud mentre es van dividint, per a desembocar en pomells de flors, umbel·les de color blanc que donaran lloc a uns xicotets fruits de color roig que, després de la seua maduresa, viren a un intens porpra violaci. Aliment perfecte per a les aus durant la tardor.

sauco flor
Pomells de flors de saüc. / Pixabay

 

El seu hàbitat preferit es localitza en les zones d’ombra i humides de valls. Malgrat la seua aparent robustesa, li van bé els sòls profunds i ricament fertilitzats i, per aquesta raó, és freqüent localitzar-lo prop dels cursos d'aigua, en llocs on existeix una relació directa amb l'ésser humà on ocupa un espai en horts, tanques o marges. Antigament gaudí de viure en llocs privilegiats als camps de cultiu i proper als habitatges, i era molt honrat per part de l'agricultor. Privilegis que ha anat perdent amb la modernització i industrialització de l'agricultura, i ha quedat relegat a alguns marges i rierols.

Nombrosos autors han descrit les lloances del saüc, sobretot del Sambucus nigra, que és l'espècie a la qual se li atribueixen propietats medicinals utilitzades arreu del continent europeu.

Calendari
Calendari del Saüc. / Abella, I. (1996)

 

Un arbre de llegenda

Són moltes les llegendes que estan íntimament relacionades amb el saüc, sempre amb un halo molt màgic. Se li atribueix ser habitat per elfs, aliment de bruixes o evocador d'esperits malignes en aplicar al foc alguna de les seues parts (flors, fruits, fulles, fusta, arrel). Com a exemple, cita Ignacio Avella, en La màgia dels arbres, que en el món anglosaxó i també a Astúries, cremar la fusta de saüc era un acte de sacrilegi: “al que la crema se li ficarà el diable pel cul”. Així que millor fer foc amb una altra espècie, no siga cosa que tinguem alguna visita en orifici tan sagrat. Per contra, la crema de les seues flors seques té efecte guaridor en el bestiar i és sagrat per a commemorar als difunts.

La seua fusta també ha sigut molt benvolguda. Plini el Vell conta en la seua obra Historia Natural que els pastors feien botzines i trompetes amb ella i a més aquestes eren més sonores sempre i quan es tallara l'arbust allí on no es poguera sentir el cant dels galls.

Sambucus nigra wood kz2
Tall transversal del tronc. / Krzysztof Ziarnek, Kenraiz (Wikimedia Commons)

 

Apreciat en agricultura

A més de la relació amb els éssers humans pel seu caràcter mitològic i sanador, el saüc ha sigut part molt important en el sistema agrari on sempre ha estat present. Se li atribueixen efectes plaguicides i repel·lents contra erugues, per al qual cal realitzar una decocció de les seues fulles i aplicar-la directament, diluir-la en aigua freda sobre els fruiters o escampar les seues branques entre les espècies crucíferes. També es podia elaborar un purí per aconseguir un efecte repel·lent contra talps i ratolins. Es diu que on creix un saüc no hi ha serps ni gripaus. Per aquest efecte repel·lent i les seues múltiples qualitats beneficioses en l'hort, ha sigut un arbre volgut i venerat pels humans.

Sens dubte una espècie botànica singular, que donaria per a escriure un llibre només amb les històries que se li atribueixen.

 

De passeig per Alcaraz

Sol ser comú localitzar saücs en les riberes dels rius per les seues preferències ambientals. La ruta que propose en territori manxec, concretament en el municipi d'Alcaraz, a Albacete, transcorre al llarg d'una pista de terra batuda que voreja el Río de los Quiñones, un xicotet i sinuós llit que travessa una de les zones de camps de cultiu de secà en la Muy Noble y Muy Leal Ciudad de Alcaraz.

ruta del sauco

Mapa de ruta.

perfil elevacion

Perfil de elevación de la ruta.

 

La proposta que us faig és un agradable i saludable passeig per una pista senzilla de recórrer amb molt poc o nul desnivell, que pel seu caràcter purament agrari no transiten molts vehicles a motor, excepte algun propietari dels cultius. A causa del tipus de paviment no la recomane després de precipitacions, perquè evidentment seria intransitable per a realitzar-la en cadira de rodes.

pista alcaraz

Pista per la qual transcorre el track. / Aguilar Carrasco, M.J.

 

El meravellós d'aquest passeig és l'assossec que un sent, en transcórrer entre els camps de cultiu, descobrint a cada pas un fruiter diferent com oliveres de diferents edats i port (Olea europaea), ametlers (Prunus dulcis) o pomeres (Malus sp.) de deliciosos i cruixents fruits, acompanyats sempre del rumor del rierol solcant la terra i serpentejant la vegetació que s'amuntega frondosa a la seua ribera, com els salzes (Salix sp.), pollancres (Populus sp.), arç (Crataegus sp.) i, com no, l'espècie que ens ocupa: el saüc (Sambucus nigra).

Paseo olivo manzano

Cultiu d'olivera (Olea europaea), noguera (Juglans regia) i pomera (Malus Sp.) / Aguilar Carrasco, MJ.

 

Un dels regals que vaig obtenir realitzant aquest passeig a la tardor va ser el delit d'algun dels fruits, sobretot les pomes, i de l'observació d'aus, com sempre, que també van gaudir d'un abundant esmorzar a força de xicotetes baies silvestres.

Aquest és solament un de tants exemples on poder trobar aquesta espècie, encara que no he trobat encara una ruta que fóra transitable en cadira de rodes a la Comunitat Valenciana. Existeixen, això sí, moltes cites i interessants històries.

 

Una llegenda més per a acabar

Viatgem fins al Maestrat, al Parc Natural del Penyagolosa, per a conèixer una llegenda que explica el perquè de la presència del saüc en una zona que a priori no sembla ser la més idònia. Existeix un gran motiu pel qual s’aprecia, i moltíssim. Explica la llegenda que els vilatans sembraven saücs a les portes de les masies, no solament per les seues propietats guaridores sinó per supersticions o creences ancestrals referents a la presència de certa persona no gaire grata: la Bruixa del Forat del Quiñó. La concavitat per on es colen les aigües de la rambla del Pla era, segons explica la llegenda, la llar de la bruixa. I quan la seua casa s'inundava, la bruixa eixia a la recerca de les xiquetes de la zona, i aquestes desapareixien. Per a protegir a les xicotetes d'aquest endimoniat ser, els seus habitants sembraven un saüc a les portes de les masies ja que era conegut com a arbre protector contra la temible bruixota.

He gaudit tant amb aquestes i moltes altres històries que seguiré cercant el saüc en els meus passejos per la terreta. Fins al pròxim passeig botànic inclusiu!

sambuco

 

BIBLIOGRAFIA 

Abella, Ignacio (1996). La magia de los árboles. Simbolismo, mitos y tradiciones, plantación y cuidados. Ed: Integral.
Plinio Segundo Cayo (el Viejo). Historia Natural XII-XVI. Editorial: Biblioteca Clásica Gredos.

ENLLAÇOS
http://www.parquesnaturales.gva.es/es/web/pn-penyagolosa/noticias/-/asset_publisher/1xpmcs6hwhtb/content/dia-del-arbol-una-historia-de-saucos
https://es.wikipedia.org/wiki/sambucus

Mª José Aguilar Carrasco

Llicenciada en Ciències Ambientals  per la UPV

M'encanta escalar, el pajareo i els arbres. Mai recorde els autors dels llibres que llig i em fan molt por les formigues perquè de menuda vaig tindre un xicotet incident amb elles. No entenc perquè la gent deixa fem als espais naturals i somie regularment que sóc un albatros i puc volar molt alt. Em confesse adicta a la crema de mans.

Lloc Web: www.naturalmenterodando.com/

L'últim de Mª José Aguilar Carrasco

Articles relacionats (per etiqueta)