Oci verd

6 oct. 2012

Els boscos dels teus malsons

La tradició oral i escrita està plagada de llocs màgics carregats de simbolisme. De tots ells, els boscos encantats són potser els més misterioros, i alguns d’ells no solament amaguen secrets i llegendes, sinó que a més alberguen algunes de les varietats vegetals més curioses del món.

Crits en la nit. Ombres que es mouen al nostre al voltant i ens persegueixen. Arbres que cobren vida. Els boscos encantats pertanyen al món oníric i solen associar-se amb els malsons. Ací fem una selecció dels més increïbles.

 

Tasmània: un paradís de boscos encantats

Aquesta illa, al sud d’Austràlia, està plena de boscos encantats que destaquen per la seua antiguitat. Zones como el Upper Florentine, Patrimoni de la humanitat, amaguen paisatges que bé podrien haver inspirat la tierra media imagina per Tolkien. Allí abunden boscos tropicals amb arbres de 90 metres d’altura, espècies endèmiques com les estranyes falgueres gegants i és la llar de crancs, mamífers marsupials, lloros, ratapinyades o dels famosos dimonis de Tasmània.

BOSQUE2

bosque_tasmania5

 

Malgrat la seua bellesa, els boscos antics de Tasmània tenen un seriós enemic, la indústria de la fusta, una de les més importants de la illa i que ha fet que aquests singulars boscos estiguen en perill. Empreses com Timber Workers for Forest han talat unes 7.000 hectàrees per any des de fa tres dècades acabant amb exemplars de més de 500 anys.

 

bosque_tasmania7

 

Els boscos encantats del Parc Olympic

Situats en la Península de Olympic, en l’estat de Washington, contenen moltes espècies animals i vegetals úniques. La part occidental del parc és la regió més humida de la zona continental dels Estats Units, i està coberta de bosc temperat humit. Entre els arbres que els formen destaquen els avets i les píceas. Abunden les molses, que cobreixen l’escorça dels arbres i arriben a formar humits penjolls des de les branques, cosa que li dóna al parc un aire fantasmagòric.

BOSQUE3

BOSQUE4

 

 Els boscos de laurisilva a Canàries

En l’illa de la Gomera, en l’arxipèlag canari, conserven reductes de natura exuberant únics en el món. Les condicions de clima, humitat, pluja i vents, conformen un tipus de bosc subtropical que s’assembla a un conte, immers usualment en una boira quasi eterna, són els boscos de laurisilva. Estan integrats per diverses espècies, i la seua característica més cridanera és la densa vegetació recoberta per fongs, molses i liquens que alimenten la constant humitat. D’entre tots aquests boscos ancestrals destaca el Parc Nacional de Garajonay, a la Gomera, famós per la seua boira constant, que li dóna un toc misteriós.

 

laurasilva_2

 

Els boscos de laurisilva que poden veure’s ara en tot l’arxipèlag canari són un reducte d’uns altres de gran extensió que van ser talats temps arrere. Afortunadament en els anys 80 van ser declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i en l’actualitat estan protegits.

 

laurasilva_3

 

El bosc animat de Oma

Forma part de la Reserva Natural de Urdaibai, i és màgic per dos motius, el seu emplaçament i varietat d’espècies, i també perquè l’artista basc Agustín Ibarrola va decidir usar-lo com a llenç per al seu treball. Es troba en una dels vessants de la vall de Oma, prop de la localitat de Cortézubi i de la cova de Santimamiñe. En aquesta última es conserven mig centenar de figures pintades atribuïdes al període Magdaleniense, tot un santuari rupestre.

 

BOSQUE5

 

L’aspecte més emblemàtic va arribar anys després quan Ibarrola va pintar els troncs dels arbres. En aquest bosc trobarem tot l’encanteri d’una pineda de color on, depenent de la nostra posició, veurem originals figures humanes i elements de la natura. Accessible a peu o amb bicicleta, el camí cap al bosc de Oma ens permet assaborir el més típic paisatge basc, prat, bosc, ramaderia i caserius de somni que semblen haver nascut de la pròpia terra.

 

BOSQUE6

 

El bosc maleït de Forest Hills

Està situat als afores de Burkittsville, Maryland en el Comtat de Frederick, i té una superfície de més de 5.066 quilòmetres quadrats. A més, aquest bosc està ple de llegendes i, segons s’explica, és un lloc triat pels esperits per a pernoctar per tota l’eternitat. Diuen que ni tan sols les tribus índies autòctones de la zona s’atrevien a travessar els límits d’aquest bosc. Cap a 1630, el coronel Nathaniel Blair va dirigir una expedició per a recórrer l’emplaçament amb la finalitat de trobar un lloc que servira per a la construcció d’un fort. Es va construir i es va fundar una ciutat, Blair, que a causa de la seua ubicació sempre ha estat vinculada a llegendes sobre morts i desaparicions.

 

BOSQUE8

 

Les llegendes de la zona, acompanyades d’alguns successos macabres que van tenir lloc en els anys 40 del segle passat, van fer que la localitat de Blair, ara rebatejada com Burkittsville, i els seus boscos inspiraren una de les pel·lícules de terror més revolucionàries dels últims anys The Blair witch project. En el plànol botànic, el bosc de Forest Hill alberga una gran població de Pinus ponderosa, o pi real americà, una espècie de coníferes originària de l’oest de EE.UU i que és l’emblema de l’estat de Montana.

 

BOSQUE7

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Send this to a friend