Jardins

25 jul. 2012

Fotolineres, el combustible més barat

El Jardí Botànic de la Universitat d’Alcalà estrenà a finals del 2011 la primera fotolinera d’Espanya, on es poden carregar els cotxes elèctrics gràcies als panells solars.  

 

Els cotxes elèctrics aparegueren al mercat com l’autèntica fi de les emissions de CO2 per al transport, tot i això, de seguida aparegueren les veus crítiques que, entre altres coses, veien problemàtica la càrrega de les seues bateries a través d’una font d’energia no renovable, l’electricitat.

 

De solucions al tema n’hi havia, i el passat any aplegà una al nostre país de la mà del Real Jardí Botànic Juan Carlos I de la Universitat d’Alcalà d’Henares, les Fotolineres. Uns espais gratuïts destinats a carregar els cotxes elèctrics gràcies als panels solars instal·lats i que treballen independentment de la xarxa tradicional elèctrica.

 

FOTOLINERA3

 

Des del Jardí defenen que els Jardins Botànics conten amb un públic que és molt exigent pel que fa al tema del medi ambient, i un arrelat criteri de sostenibilitat. Així, volen demostrar que, com que la nostra mobilitat basada en el petroli és una de les més importants causes d’acceleració del canvi climàtic, als països com el nostre on les hores de sol són tantes és factible l’ús de cotxes elèctrics abastits amb energia solar fotovoltaica.

 

La fotolinera conta també amb un punt de recàrrega de bicicletes elèctriques i no solament s’ofereix de manera gratuïta sinó que aquell que està carregant el vehicle pot gaudir també d’entrada lliure al Botànic. Però els avantatges no són només per als usuaris, perquè la instal·lació està connectada a la xarxa elèctrica per a casos puntuals i això permet que puga subministrar energia a les oficines i laboratoris quan no es carreguen vehicles.

 

Un projecte que està a l’abast de molts altres espais públics i el cost del qual es pot compensar ràpidament. La fotolinera abasteix els vehicles elèctrics que ha adquirit el Jardí per als treballs i el transport de personal, així s’ha calculat que en combustible s’estalviaran prop de 6000 euros a l’any, i que abans de quatre anys ja estarà amortitzada.

 

La sostenibilitat al Botànic d’Alcalà

I és que al Jardí aquesta iniciativa és només un pas més dintre del seu pla cap a un espai més sostenible i menys contaminant. Tant és així que han generat un ideari de bones pràctiques amb consells per a totes les àrees del Botànic: topografia i paisatge, sòl, espècies vegetals, matèries primeres, residus, herbicides i pesticides, maquinaria, equips i utensilis, estalvi energètic i d’aigua, i activitat a les oficines.

 

FOTOLINERA4

 

Un document permanentment obert i sotmès a canvi que ve a reflectir la implicació del Jardí Botànic en la conservació i millora del medi ambient, perquè en realitat són conscients de que la seua actuació no repercuteix només sobre ells mateixos, sinó que és observada per tothom qui el visita.

Per posar un exemple, el Jardí no compra fertilitzants, mantell o altres substrats enriquits, sinó que utilitza el seu mantell de producció pròpia gràcies al compost. Cosa que suposa un estalvi, un recurs didàctic, i recolza la filosofia general de les bones pràctiques ambientals.

 

Unes pràctiques basades en tres màximes:

– Que cap recurs renovable s’use a una velocitat major que la que fa falta per a generar-lo

– Que cap recurs contaminant s’use a una velocitat major que la necessària per a eliminar-lo, absorbir-lo, o neutralitzar-lo

– Que cap recurs no renovable s’use, a menys que es treballe per a poder substituir-lo en un futur per un recurs renovable utilitzat de manera sostenible

 

Pel que fa al propi Jardí

Naix a partir d’una Oficina Tècnica el 1990 i des d’aleshores s’han anat creant les diferents col·leccions i el programa d’educació ambiental. El seu eix principal és la representació de la Flora mundial, Ibérica i Regional.

 

IMG_2352

 

Al nostre passeig pel Jardí trobarem un Jardí taxonòmic, l’Arborètum Ibèric, una escola sistemàtica on s’ordenen taxonòmicament les plantes de la Flora de Madrid i Guadalajara, un espai de comunitats vegetals on l’ordenació és paisatjística, espai d’aiguamolls i d’horta ecològica. A més, conta amb col·leccions especials com cicadals, arborètum de coníferes, roserar, orquidearium i crasses.

 

www.botanicoalcala.es 

Etiquetes
Responsable de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic UV
M'agrada la música, els llibres, viatjar, escriure, la divulgació científica i anar al cine amb totes les conseqüències; fer cua, menjar monges... Em diverteix ordenar amb els meus fills la col·lecció de cotxes de Cars. Mai he comprès les regles del tenis i m'esmussa tallar la pizza amb forqueta i ganivet.

Send this to a friend