Jardins

23 oct. 2012

Edward O. Wilson, un naturalista modern

Amb dos premis Pulitzer, Edward O. Wilson encarna al naturalista modern per excel·lència, i s’ha guanyat un merescut espai en el pavelló dels humanistes immortals. A més, és l’autor i padrí d’una de les paraules més de moda a nivell mediambiental, biodiversitat.

Llegir sobre la vida d’Edward O. Wilson és fer-ho també sobre la història de l’ésser humà i sobre la complexitat del món que ens envolta. Encara que és entomòleg de formació i vocació, també pot ser definit com a humanista, i assegura que a hores d’ara encara som uns profans en el desconegut i vertiginós univers dels insectes i en el dels éssers humans, animals als quals observa i descriu com pocs ho han fet fins ara.

 

Ell explica que les formigues, el seu animal favorit i al que més ha estudiat, són éssers increïbles amb una organització social pràcticament perfecta. Però nosaltres, els éssers humans, no podem permetre’ns ser així. Si l’home es comportara com les formigues, assegura, seríem esclaus dins de les colònies i estaríem permanentment en guerra. Per açò, el que molts han cridat alumne avantatjat de Darwin, convida a la reflexió des del seu despatx en el Museu de Zoologia Natural d’Harvard.

 

wilson_4

Especialitzat en el món de les belicosas formigues, Edward O. Wilson ja ha catalogat més de 450 espècies diferents i és propietari de la major col·lecció d’aquests éssers que existeix en el món, composta per uns 5.000 exemplars

 

Wilson afirma que un nou món, quasi utòpic, encara és possible, i que de la mateixa forma que durant el segle XX l’home va desmuntar la Terra com si fóra un rellotge, destruint el que es trobava al seu pas en pro del progrés, el segle XXI està cridada a ser l’era en la qual l’ésser humà integre totes les peces de nou. Potser en el segle XXII, vist des d’aquest punt de vista, el nostre planeta siga un autèntic paradís, cosa que Wilson defén amb fe i optimisme, veient la conservació com el punt d’inflexió perquè açò siga possible.

 

Passió pels petits animals 

L’interès d’Edward Osborne Wilson pels insectes va ser primerenc i va estar marcat per una sèrie d’infortunis que, contràriament al que pot semblar, es van tornar al seu favor. Nascut a Birmingham (Alabama 1929), als set anys va patir un accident de pesca en el qual va perdre la vista de l’ull dret, a més va desenvolupar una severa miopia en l’ull esquerre i va patir problemes auditius que li impedien percebre els registres més aguts del cant dels ocells. Tot açò va fer que no s’interesés per la fauna més aparent, com mamífers, rèptils i aus, sinó pels éssers més xicotets, particularment les formigues.

 

WILSON4

Edward O. Wilson el “Lord de les formigues”


L’any 1949 es va graduar com a biòleg i poc després es doctorà a Harvard, on va obtenir un lloc com a professor assistent, la qual cosa li va permetre realitzar nombroses expedicions i conèixer i estudiar els rics ecosistemes tropicals, els deserts i les estepes. Gràcies a aquesta visió global l´entomòleg amplià la seua concepció del món i de l’ésser humà, i començà a rumiar allò que amb el temps seria la seua gran obra.

 

Durant les seues primeres investigacions, Wilson va aconseguir fites indiscutibles com el descobriment de la comunicació entre formigues mitjançant senyals químics, les feromones, una teoria que va desenvolupar en l’article Pheromones publicat en Scientific American en 1963. A més, va ser capaç de descriure la complexa organització social en castes de les formigues i l’existència d’una divisió del treball segons l’edat de cada individu de la colònia.

 

WILSON2

Comunicació entre formigues

 

Les seues investigacions van emfatitzar la importància de l’etologia, és a dir, de l’estudi del comportament, per a la comprensió de les relacions entre els insectes. Gràcies aquesta investigació i el seu desenvolupament publicaria alguns anys després l’obra que li donaria fama internacional, Insect Societies (1971), amb la qual va guanyar el seu primer Pulitzer. Amb ella es feu famós per atraure novetat i controvèrsia dins i fora de l’àmbit científic, obrint pas a una nova disciplina, la sociobiologia, matèria a través de la qual Wilson proposava que, igual que en altres animals, la conducta humana està subjecta a la selecció natural i l’herència biològica. Aquests estudis van contribuir a ampliar la comprensió de la biologia evolutiva afegint el factor del comportament social, que fins llavors quedava restringit al camp de la sociologia i les humanitats.

 

WILSON3

Clasificant formigues al Parc Nacional Gorongosa a Moçambic, Àfrica

 

Wilson i l’evolució

Fidel als principis neodarwinistes, en 1975 i amb tota l’experiència acumulada durant anys d’investigació del comportament de les formigues, Wilson va publicar Sociobiology: The New Synthesis. En aquesta obra intentava respondre a preguntes no resoltes pels neodarwinistes i la seua teoria sintètica de l’evolució.

 

Introduïa, per exemple, la noció de conducta altruista justificant la seua existència en nombroses espècies, les societats de formigues serien un cas paradigmàtic, pels beneficis que reporta el sacrifici d’un individu en favor del bé de la colònia, en pro de la conservació dels gens que comparteixen tots els membres d’una comunitat. La seua teoria va comptar amb adeptes des d’un principi, però també va alçar àmplies controvèrsies, i alguns van arribar a considerar-lo racista perquè segons ells proposava una nova forma d’eugenèsia.

 

Alguns anys abans havia publicat la que seria la seua obra més reveladora, The Theory of Island Biogeography, una investigació sobre el desenvolupament, la supervivència i les relacions en l’entorn que es forgen en un ecosistema tan concret com és una illa. Amb aquest estudi, Wilson va investigar sobre la formació d’espècies en les illes, així com la disminució de la biodiversitat que experimenten els ecosistemes insulars. Anys després, en la dècada dels 80, encunyaria un dels termes fonamentals en ecologia i del que es convertiria en pare i padrí, la biodiversitat.

 

wilson_5

Mapa de Punts calents de la biodiversitat

 

Edward O. Wilson és un apassionat conservacionista que advoca per la conservació dels punts calents de biodiversitat, biodiversity hotspots, àrees que només representen l’1,4 % de la superfície de la Terra però que contenen el 60 % de les espècies del planeta. La seua conservació seria l’únic mitjà d’evitar la catàstrofe ecològica que el constant creixement demogràfic humà podria causar. Molts dels més recents treballs de Wilson tracten sobre la conservació de les espècies, i en les seues conferències i ponències, així com en les seues publicacions, la conservació apareix com a punt clau.

 

Considerat com un dels científics més notables de la història, Wilson mai ha abandonat la seua altra gran passió, la docència, i actualment és professor honorari de la Universitat d’Harvard i conservador del Departament d’Entomologia del Museu de Zoologia Comparada.

 

WILSON5

 

Reconeixements únics

Els avanços d’Edward O. Wilson i la seua fusió de matèries tan dispars com la biologia i l’entomologia amb la sociologia, li han valgut el reconeixement de la comunitat científica general. D’entre tots els premis que ha rebut, podem destacar dos premis Pulitzer. El primer, per Insect Societies (1971), obra de la qual ja hem parlat anteriorment, i el segon per  The Ants, escrit en col·laboració amb Bert Hölldobler en 1990 i que constitueix un compendi fonamental para tot estudiós de les formigues.

 

El Dr. Wilson és una de les dues úniques persones que han rebut la concessió més alta en ciències d’Estats Units, la medalla nacional de la ciència, també és posseïdor del premi Crafoord, amb el qual la Real Acadèmia Sueca reconeix algunes àrees com la biologia, oceanografia, matemàtiques o astronomia, no cobertes estrictament pels Premis Nobel. Un dels seus últims reconeixements va ser l’any 2010, quan va ser guardonat en els Premis Fundació BBVA Fronteres del Coneixement en la categoria d’Ecologia i Conservació de la Biodiversitat, per encunyar el concepte de biodiversitat i per contribuir extraordinàriament a conscienciar a la societat del seu valor.

 

{hwdvideoshare}id=62|width=|height={/hwdvideoshare}

 

http://eowilsonfoundation.org

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Send this to a friend