Jardineria

20 nov. 2012

MARXANT UN INSECTICIDA CASOLÀ

Elaborar els nostres propis insecticides és una forma d’ajudar al medi ambient i a les nostres plantes, i també el mètode més eficaç per a mantenir la bona salut dels jardins. D’ús i elaboració senzills, els avantatges estan garantits. 

Els insecticides comercials contenen molts components químics i els seus efectes poden ser devastadors per a les plantes. Per açò és aconsellable que en els nostres jardins apostem per l’elaboració d’insecticides casolans, que ens permeten lluitar contra les plagues sense perjudicar o matar als insectes auxiliars que aporten beneficis, i que mengen o parasiten a les plantes sense fer-los mal.

 

És a dir, podem atacar a les plagues de manera orgànica i natural sense danyar a cap organisme viu i sense impactar en el medi ambient. Un tipus d’insecticides que poden usar-se tant en jardineria com en agricultura, i que són una de les claus de l’agricultura ecològica. Ací ens centrarem en el seu ús més domèstic, per elaborar insecticides naturals per als nostres jardins.

 

Perquè usar insecticides naturals?

Els insecticides sintètics poden tenir greus conseqüències en la salut dels consumidors i en la salut global del planeta. El motiu és que generen residus, molts d’ells tòxics, tant en la seua elaboració com després de la seua aplicació, ja que per exemple, alguns residus poden filtrar-se als aqüífers, torrents i rius, o poden ser transportats pel vent. En tot cas, és una realitat que poden tenir efectes sobre l’ecosistema, incloent a insectes beneficiosos per a les plantes, com poden ser les abelles o les aus insectívores. El resultat és que els residus poden anar passant per tota la cadena alimentosa fins a arribar a l’ésser humà.

 

insecticidas_mariquita

Les marietes (Coccinella septempunctata) són l’enemic natural dels pulgons però es poden ver afectades pels insecticides químics

 

D’altra banda, cal ressaltar que alguns insecticides sintètics indueixen la resistència d’algunes plagues, com per exemple els pulgons, que es reprodueixen a gran velocitat. Així, cada espècie és més resistent que l’anterior, i en cicles d’un parell d’anys els insecticides es tornen ineficaços i cal generar nous productes més forts químicament. L’espiral contaminant i els seus efectes es pot tornar interminable.

 

CASOLA5

Els insectes pol·linitzadors també es poden ver afectats

 

L’alternativa està als insecticides naturals, exempts d’elements químics tòxics i que no generen residus. La seua degradació és total i ràpida, haguent menys possibilitat de que afecten al medi. Per descomptat són totalment innocus per als consumidors, i garanteixen d’una banda la seguretat alimentària, i per una altra la conservació del planeta.

 

Característiques dels insecticides naturals

La majoria dels insecticides naturals provenen d’extractes de plantes i organismes aïllats del medi natural. En ocasions s’inclou algun element sintètic, com per exemple el sabó de potassi, però en tot cas quan un insecticida natural inclou aquest tipus de components són també innocus. D’altra banda, els extractes de les plantes naturals són reconeguts per les plantes tractades, que els assimilen sense cap rebuig.

 

Normalment existeixen dos tipus, els que exerceixen un efecte dissuasori, normalment per l’olor que generen, i els que tenen un efecte de control de les plagues. Dins d’aquest gup els hi ha més selectius, que solament ataquen la plaga, com el Bacillus thuringiensis per a les larves de lepidòpters, i els que sabem que també incideixen sobre els depredadors, així que el seu ús és solament per a moments més crítics. Seria el cas de la rotenona i el piretre.

 

CASOLA3

insecticidas_ajenjo

La mielrama (Achillea millefolium) i l´absenta (Artemisia absinthium), dos exemples d’espècies repel·lents naturals

 

Altres exemples son l’oli o extracte de Neem, provinent d’un arbre sagrat de l’Índia, amb la capacitat d’estendre’s per la saba de les plantes i romandre llarg temps, o els insecticides a base de quàssia, que són efectius contra pulgons i àcars però totalment innocus per a les marietes. Finalment, i en una línia més avançada, trobem els fongs entomopatògens aïllats del medi natural, fons que inoculats en les plantes germinen a l’interior de l’insecte provocant micosi i la mort d’aquest.

 

CASOLA4

Arbre de nim (Azadirachta indica)

 

Exemple pràctic: insecticides repel·lents

La forma més senzilla d’usar repel·lents naturals és plantar en els nostres jardins plantes que per la seua olor ja allunyen a certes plagues, com el tabac, l´absenta, l’espígol o la milenrama, utilitzada per a combatre als mosquits.

 

insectos_lavanda

Lavanda (Lavandula spp.)

 

L’altra opció és utilitzar elements naturals barrejats. Ací us fem una proposta, on el component principal de l’insecticida és la nicotina, un aliat ideal per a combatre pulgons i insectes. Necessitarem de 15 a 20 burilles de cigarrets, 5 alls crus i sabó de glicerina. Caldrà introduir les les burilles  en un recipient amb un litre d’aigua, l’ideal és una botella perquè pot tancar-se. Afegirem 5 alls crus tallats, tancarem i ho mantindrem reposant entre una setmana i deu dies. Passat el període, filtrarem el líquid i quan anem a usar-lo caldrà afegir una mica de sabó de glicerina. Ho gastarem polvoritzat, i tot i que l’olor serà molt forta, és efectiu i natural. Si l’utilitzem sobre plantes comestibles hem d’esperar 5 dies per a poder recol·lectar i consumir, ya que l’nsecticida ja s’hi haurà degradat.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Send this to a friend