Jardins sota Nova York

Low Line és un singular projecte, únic fins avui, que pretén convertir una antiga estació de transport públic abandonada en un gran parc públic urbà. Què té d'especial? Que es convertirà en un dels primers jardins subterranis del món, i que es basaria en un sistema de fotosíntes a través de la fibra òptica.  

High Line i Low Line són un exemple perfecte de reconversió urbana i d'aprofitament de recursos abandonats per a construir parcs i espais públics verds. Tot va començar l'any 2009 amb la inauguració d'un gran parc urbà elevat en una gran plataforma, High Line, construït sobre sobre una antiga línia de ferrocarril novaiorquesa.

 

High Line va ser realitzada en els anys 30 i unia Manhattan amb el centre de la ciutat. Va deixar d'utilitzar-se en 1980 i dues dècades més tard, en 2003, es va començar a pensar en diversos usos alternatius per a ella. La millor opció, ideada per l'estudi d'arquitectes James Corner Field Operations, va ser convertir l'espai situat en meitat de la ciutat en un gran jardí lineal a escala de la mateixa infraestructura, on l'obra es basa a recrear els antics enllaços i línies fèrries amb grans jardins florals i petites pauses més fitades.

 

high_line_vias

high_line_vias2

La rehabilitació de la High Line ha sigut un revulsiu per a tota la zona, que ha convertit aquest parc urbà en centre neuràlgic i social i en una gran zona d'esbarjo

 

El projecte ha sigut un èxit i des de la seua inauguració en 2009 aquest parc, que recorre a deu metres d'altura del sòl més de dos quilòmetres des de Gansevoort Street fins al carrer 34 de la part oest de Nova York, s'ha convertit en una de les visites imprescindibles de la ciutat. El parc està dividit en tres seccions i es pot accedir a ell per diversos punts al llarg del seu recorregut sobre la ciutat. Classes de pilates, visites guiades i fins i tot classes d'astronomia són algunes de ñes actovitats que es duen a terme de forma regular en High Line i donen vida a aquest gran parc urbà.

 

high_line1

high_line2

High Line

 

És possible repetir aquesta experiència sota terra?

Després de l'èxit de reconversió de l'antiga línia de ferrocarril High Line, la ciutat de Nova York va elaborar un pla de consolidació d'aquest tipus d'iniciatives de recuperació d'espais públics, centrant-se en els edificis i les estacions de metro abandonades i les vies de transport inutilitzades. El gran repte que es va plantejar llavors va ser si seria possible converit estes estacions de metro abandonades en jardins.

 

L'experiència prèvia diu que sí. De fet en Fresno (EUA) existeixen uns famosíssims jardins subterranis, els jardins subterranis de Forestiere, de més de dos quilòmetres de llarg i amb tres nivells subterranis, a 3, 7 i 9 metres de profunditat.  En aquest cas la disposició en nivells facilita el drenatge i en total el complex té unes cent sales. Els sostres, de forma cònica o voltada, contribueixen a mantenir la temperatura i humitat.

 

forestiere_gardens_1

forestiere_gardens_3

forestiere_Gardens_2

Els jardins naturals subterranis de Forestiere van ser ideats amb desenes de cúpules que permetien l'entrada de llum natural perquè les plantes cresqueren. El jardí va ser ideat i construït per Baldassare Forestiere entre 1906 i 1946

 

No obstant açò, la diferència entre aquests jardins i uns altres hipotèticament construïts en la ciutat és molt àmplia, ja que les condicions no són les mateixes. No és el mateix un jardí subterrani en un entorn natural que un en el centre d'una de les ciutats més grans i contaminades del planeta. A més, parlem d'una iniciativa pública i no en un parc pensat per a ús exclusivament privat com és el de Forestiere.

 

No obstant açò, els arquitectes James Ramsey and Donen Barasch, de l'oficina Raad Studio de Nova York, creuen que reconvertir un enorme lloc subterrani abandonat en un gran espai verd és possible. Per a posar aquest projecte en marxa han triat un gran espai situat sota la Delancey Street, en el barri de Williamsburg, en Brooklin. L'espai a rehabilitar és una ex-terminal de trolleys de més de 6000 m2 de superfície i 7 metres d'altura que des de 1948 es troba sense ús. Encara que els seus creadors han anomenat al projecte Delancey Underground, ja sona més el nom de Low Line, per estar totalment inspirat en el High Line.

 

low_line_actual

low_line_actual2

low_line_imagining

Així imaginen els impulsors del projecte Low Line el que serà el gran parc subterrani de Nova York. Les dues imatges superiors mostren l'estat actual de l'estació, abandonada fa més de trenta anys

 

Fibra òptica i fotosíntesi subterrània

Usant la tecnologia de la fibra òptica aquests arquitectes plantegen un model que pot transportar llum natural suficient per a poder crear un parc natural sota terra. Dit així sona a ciència ficció. Però segons els els creadors del projecte, actualment es compta amb la tecnologia suficient per a fer créixer pastura i arbres sota terra gràcies al que es denomina "lluerna a distància", uns grans recol·lectors que arreplegarien la llum solar i la portarien a través de cables de fibra òptica cap a una sèrie de distribuïdors situats en la part superficial de la ex-terminal. En dies ennuvolats es necessitaria de llum artificial per a aconseguir la lluminositat que fa falta sota terra.

 

low_line_arquitectos

low_line_cupulaproject

 

low_line_cupulaprueba

James Ramsey i Donen Barasch han ideat un complex sistema de fotosíntesi urbana basat en l'ús de la fibra òptica. La gran cúpula receptora de llum ja ha sigut dissenyada i el prototip ha sigut provat amb èxit


Tant els veïns del Delancey Underground com les autoritats locals es troben molt entusiasmats amb donar-li un nou ús a aquest espai en abandó. La idea de transformar una freda i fosca estructura en un parc públic amb vegetació natural els ha fascinat i els sembla summament atractiva. Però la viabilitat del projecte és complicada i el seu funcionament no és senzill. Per açò els arquitectes s'han unit amb la Friends of the High Line, l'organització després de l'èxit del parc superior per a estudiar les diverses formes de finançament. Creuen que la combinació de donacions, fons públics i privats més les rendes de tendes a l'interior serien suficients per a aconseguir els diners necessaris per a la construcció i el manteniment del jardí subterrani. No obstant açò, la Metropolitan Transportation Authority, propietària de l'espai, ha afirmat estar oberta a rebre altres propostes per a rehabilitar aquest lloc.

 

Més informació sobre el projecte en thelowline.org

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà