Jardineria

18 oct. 2012

Jardins ambulants

Els jardins en moviment són una realitat gràcies a Phyto Kinetic, un sistema que permet enjardinar les cobertes del transport públic urbà. Així s’incrementen les zones verdes, es contribueix a l’absorció de CO2, s’augmenta la humitat ambiental i es refresca l’ambient, a més d’embellir i crear microhàbitats per a la fauna. 

 La història de la jardineria està plena d’idees sorprenents. Hem sentit parlar de jardins de tot tipus. Des dels jardins penjants de la mítica Babilònia que van enlluernar al món antic, als últims jardins i horts portàtils. Les varietats són de tot tipus i els avanços científics ajuden a crear i mantenir jardins concordes amb les necessitats humanes i del planeta. 

 

També l’arquitectura ha jugat un paper important en aquest sentit. Nombrosos jardins horitzontals encatifen sostres d’alts edificis, i jardins verticals entapissen parets en les ciutats, constituint separacions d’espais o simplement usats com a ornaments, fins i tot quadres vegetals que podem penjar en la nostra sala d’estar. Habitualment, les condicions climatològiques i del sòl són un factor clau quan planifiquem un jardí. Però, ocorre el mateix quan el que es planteja és fer un jardí sobre rodes, en continu moviment?

 

bus_1

 

La resposta és que sí, que els factors a tenir en compte són pràcticament els mateixos, encara que estiguem parlant d’un jardí que es conrea en la coberta d’un autobús. La idea no és de pel·lícula de ciència ficció. Es tracta d’una iniciativa real que es diu Phyto Kinetic.

 

Una solució útil 365 dies a l’any

La iniciativa Phyto Kinetic ha sigut ideada pel paisatgista Marc Grañén, qui va concebre la idea de convertir les cobertes dels autobusos urbans en jardins ambulants. L’objectiu, aconseguir un jardí que inunde tots els racons de la ciutat. Fem el càlcul: una flota de 300 autobusos amb la coberta enjardinada, per exemple, representaria una superfície de 6.000 metres quadrats de vegetació desplaçant-se constantment per la ciutat, ja que en el sostre de cada autobús pot aprofitar-se una superfície de cultiu útil d’uns vint metres quadrats.

 

PHYTOKIN3

 

La tècnica consisteix a instal·lar sobre el vehicle una capa fina impermeable sobre la qual s’aplica una escuma de cultiu hidropònic, és a dir, especialment preparada per a substituir el sòl agrícola per una solució mineral en la qual es puguen conrear les plantes. Aquesta escuma exerceix de substrat on plantar superfície verda. Després, s’instal·la una malla ultralleugera que protegeix aquest jardí mòbil del vent, i que evita que es desprenguen les plantes. Respecte al reg no és molt complicat, ja que els jardins poden regar-se quan els autobusos estiguen les cotxeres, i fins i tot s’ha creat un sistema de degoteig que aprofita l’aigua sobrant de l’aire condicionat dels vehicles.

 

{hwdvideoshare}id=59|width=|height={/hwdvideoshare}

 

Un dels secrets per al funcionament de Phyto Kinetic és una bona elecció de les plantes que conformaran el jardí en moviment. En aquest sentit, s’ha apostat per plantes d’exterior que resistisquen bé les inclemències meteorològiques, i per a açò, res millor que apostar per espècies autòctones de cada zona. Un altre dels factors a tenir en compte és triar plantes que no afecten a les persones al·lèrgiques.

 

PHYTOKIN6

 

En el cas de l’experiència pilot de Phyto Kinetic, que es va engegar l’estiu passat en la localitat gironina de l’Estartit, es va optar per plantar gramínies, flors silvestres i petits arbustos que, a priori, són el grup de plantes amb major adaptació a aquest tipus de coberta vegetal. No obstant açò, Grañén i l’equip de creadors asseguren que les composicions han de fer-se en funció de la climatologia, i que els cactus, les herbes aromàtiques i algunes hortalisses també són cultius més que apropiats per a aquest tipus de jardins mòbils.

 

PHYTOKIN5

 

Aquesta iniciativa va ser acollida amb èxit per part d’usuaris i ciutadans. Les cobertes enjardinades en autobusos contribueixen a reciclar bona part de les emissions de CO2 que els propis vehicles produeixen, i ho fan d’una forma totalment sostenible i respectuosa amb el medi i amb els ciutadans. A més, les cobertes no incomoden en cap moment als usuaris del transport i fan créixer el valor ecològic de la ciutat promovent valors pedagògics sobre sostenibilitat. També aquest tipus d’iniciatives contribueix a embellir la ciutat, aconseguint múltiples combinacions d’estètica vegetal en els nostres paisatges urbans.

 

Més  informació:

http://phytokinetic.marcgranen.com

http://www.grupoiraco.com/

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Send this to a friend