Jardineria

30 nov. 2013

Jardineria ecològica? L’assignatura pendent

És possible desenvolupar un entorn en el qual la jardineria ecològica i la sostenibilitat no estiguen renyits amb els plans polítics de desenvolupament, i on s’impliquen tots els agents socials? En un petit poble de Navarra ho han aconseguit.

Existeix en el nostre país una absència generalitzada de formació professional teòric-pràctica en jardineria ecològica. Aquesta dada preocupa, principalment, perquè encara estem lluny d’aconseguir nivells acceptables de qualitat mediambiental en les nostres ciutats i perquè el nostre compromís amb l’ecologia es queda, moltes vegades, en paper mullat.

 

Els tècnics i polítics encarregats de prendre decisions en el desenvolupament i gestió de parcs, jardins i altres zones verdes (ells utilitzen la asèptica terminologia de “Infraestructures verdes urbanes”) es vanaglorien d’incorporar en el seu discurs la paraula sostenibilitat però no saben el que significa i al que compromet. Els espais verds que manquen d’un pla de gestió integral o que han sigut erròniament plantejats i dissenyats poden convertir-se en espais insostenibles social, ecològica i econòmicament parlant.

 

NOAIN-6

NOAIN-7

El parc dels sentits, Noáin (Navarra)

 

En països com França, Regne Unit o Alemanya, no obstant açò, la jardineria ecològica i el paisatgisme sostenible són eixos transversals que arriben fins a l’últim dels detalls de cada Pla d’Intervenció en el Paisatge que vulga formular-se i dur-se a terme. Aconseguir aquest objectiu és possible si el treball el realitzen equips multidisciplinaris on la veu de l’enginyer no és més important que la del biòleg, i on la classe política escolta i fa partícip a la ciutadania.

 

mikel

Mikel Batzan, Ajuntament de Noáin (Navarra)

NOAIN-4

El parc dels sentits, Noáin (Navarra)

 

Açò que pot semblar una utopia, és realitat des de fa uns anys en el municipi de Noain, en la província de Navarra, gràcies al treball del responsable de l’Àrea de Jardineria i Agenda 21, Mikel Baztan i de tot el seu equip, els qui amb la seua entrega i compromís han aconseguit crear i millorar cada dia un projecte reconegut a nivell internacional en múltiples ocasions. Però no cal oblidar que ells han comptat amb l’enorme fortuna de tenir sempre el recolzament de la classe política dirigent en el municipi.

 

D’aquesta sinergia s’han obtingut excel·lents resultats: les àrees verdes de Noain, el seu projecte de gestió, l’àmplia oferta d’activitats soci-ambientals i una massiva participació i implicació ciutadana són tot un referent en el panorama nacional.

 

NOAIN-2

NOAIN-8

El parc dels sentits, Noáin (Navarra)

 

Des de l’Associació Espanyola de Jardineria Ecològica estem treballant per aconseguir extrapolar l’exemple de Noain a altres municipis i ciutats de l’estat, a través d’una educació ambiental que forme part del contingut curricular dels centres escolars de primària i secundària, dotant-li d’un major protagonisme perquè no quede com una simple activitat complementària vinculada a certes assignatures que és el que ocorre actualment en el millor dels casos.

 

I a través, també, d’un projecte de formació especialitzada en Jardineria Ecològica i Paisatgisme Sostenible que servisca per a preparar a futurs professionals plenament conscienciats en el respecte i la conservació del Medi ambient i convertits en, com denomina el paisatgista Carlos Àvila, dinamitzadors de processos naturals de l’ecosistema urbà i periurbà i no en mers segadors de grans praderies que ocupen extenses superfícies del monòton paisatge verd de les nostres ciutats.

 

videonoain

President de l'Associació Espanyola de Jardineria Ecològica.
Consultor i formador d'ecologia aplicada a cultius i jardins. Educador Ambiental.
extern Signatura Espores
Send this to a friend