Jardineria

17 oct. 2012

Iberflora, una fira que es reinventa

El conservador del JBUV nos hace una crónica como visitante fiel de este gran muestrario de plantas de Jardín. Su valoración positiva de este año contrasta con sus experiencias pasadas.

Fa anys que visite Iberflora amb regularitat. Vaig estar la primera vegada quan encara era estudiant de Biologia amb la il·lusió i la idea de trobar plantes singulars amb les quals incrementar les col·leccions del Jardí Botànic, que estava en plena restauració en aquell moment.

Però em vaig portar una sorpresa. Un Jardí Botànic com el de la Universitat de València era llavors, i ho és avui, un lloc relativament petit, que alberga nombroses col·leccions diferents a les quals solament pot dedicar alguns metres quadrats. Aquestes col·leccions tenen una vocació principalment docent. Per aquest motiu el que jo buscava eren espècies rares o inexistents en els jardins urbans, preferentment pures, no varietats o cultivars seleccionats per augmentar el seu valor ornamental. A més, només que volia un o uns pocs exemplars per portar-los al Jardí.

 

IBERFLORA5

En aquella visita em vaig trobar que això és un problema. Els viveristes que van portar les seues plantes a penes van atendre les meues consultes sobre espècies moderadament rares, no en la natura, sinó en els jardins de les ciutats. Per posar un exemple, solament era possible trobar les quatre o cinc espècies més comunes de palmeres, quan el nostre Jardí en aquells dies ja tenia més de cinquanta. Coníferes, frondoses o arbustos no presentaven major riquesa. Les orquídies tenien una presència testimonial, com les bromelies. Les falgueres o les plantes carnívores senzillament ni estaven.

Aquella primera visita em va produir certa decepció i el resultat per al nostre Jardí Botànic va ser que no varem poder enriquir les nostres col·leccions amb res original. Des d’aleshores he estat en Iberflora en quasi totes les edicions, però excepte algun any excepcional, la meva impressió ha estat sempre la mateixa. I les conseqüències per al nostre Jardí Botànic de l’organització de la major fira de plantes de jardí d’Espanya, almenys durant anys ho va ser, tan prop dels nostres quadres de plantació no van millorar amb el temps.

 

IBERFLORA4

No m’he rendit, he tornat moltes vegades a Iberflora, sempre buscant novetats i un canvi en la fira que la pogués fer més atractiva per a nosaltres, però any rere any he vist que les novetats són rares i que no serveixen per cobrir les necessitats tan singulars del nostre Jardí. Mai he aconseguit l’atenció i l’interès dels viveristes, que veien més un problema quan intentaven atendre les nostres comandes. Així, les meves visites no han servit, en general, per incrementar les col·leccions del nostre Jardí.

Segurament Iberflora és un gran aparador i un lloc de referència per als majoristes, però les persones interessades en espècies singulars no solen trobar allí massa plantes d’interès. Segons la meua opinió, no és el millor lloc perquè un jardí botànic busque plantes.

I aquest any..
Aquest octubre, del 3 al 5, vaig tornar a la fira amb certa il·lusió i expectatives. M’havien dit que la direcció de Iberflora havia visitat la fira de col·leccionistes de plantes que anualment se celebra al Jardí Botànic de Iturrarán, situat al Parc Natural de Pagoeta (Guipúscoa), i que sorpresa per l’oferta que allí es presentava havia convidat als expositors.

 

IBERFLORA1

 

IBERFLORA2

Efectivament, en l’última edició de Iberflora han participat alguns dels productors de plantes per a col·leccionistes que van acudir a aquella fira. No molts, però van servir per a renovar la meva curiositat. Per a mi va ser el millor de la visita d’aquest any. Allí estaven José Puig, amo de Viveros El Jardín d’Alzira, amb una cuidada oferta de plantes tropicals i subtropicals de gran qualitat i singularitat: begònies, alocasies, passiflores, datures, estapelies…

També va montar un stand Flora del Trópico, de Navalcarnero, un viver especialitzat en orquídies per a aficionats que dirigeix Rubén, un autèntic expert que ens va oferir una gran varietat de plantes vigoroses. Alejandro, amo de Plantaplanet, un viver de Màlaga, ens va oferir una magnífica exposició de bromèlies, que contrastaven pels seus variats colors.

 

IBERFLORA3

A més, des d’Andalusia va venir Alonso per representar a Plantaromed una interessantíssima iniciativa que reuneix a productors de plantes amb l’Administració andalusa en un projecte innovador d’ús sostenible de la diversitat vegetal d’Andalusia. Plantaromed oferia plantes autòctones d’ús ornamental, culinari, aromàtic, etc.

Vaig parlar amb tots ells i sé que en breu les seves plantes podran estar en les col·leccions del Jardí Botànic perquè els nostres visitants puguin gaudir d’elles. El seu plantejament respecte al negoci de les plantes és molt diferent al d’altres viveristes i s’apropa molt més a les necessitats que té el nostre Jardí. En les seves taules hi havia més diversitat d’espècies que en tota la resta de Iberflora, un aparador molt més atractiu per al col·leccionista.

Imagine que Iberflora ha de satisfer les necessitats de tots els consumidors de plantes, però per ampliar als aficionats i col·leccionistes la seva oferta haurà de repetir experiències com les d’aquest any i convidar a petits productors que també tenen un producte de gran qualitat dirigit a un client molt selecte. El Jardí Botànic de la Universitat de València és un d’ells.

Etiquetes
Director i Conservador del Jardí Botànic i professor de la Universitat de València. Doctor en Ciències Biològiques

Send this to a friend