Gegants Sostenibles

Grans estructures verticals autosuficients i estratègicament situades per connectar el Botànic amb diferents espais verds de la ciutat és la idea que vos presentem avui de la mostra Arquitectura i Natura: Una visió del Botànic

Els joves arquitectes d’IDEOGRAM ho tinguéren clar quan es posaren a pensar quin seria el Jardí que protagonitzaria les seues fantasies, partint del meravellós Botànic que es troba al centre de València. Per a ells les ciutats estan vives, creixen i s’expandeixen a una velocitat que de vegades és difícil controlar, i si en aquestes transformacions no es cuida el diàleg entre les construccions i els espais naturals es perd cada vegada més la qualitat de vida.

 

València no és una excepció, i de seguida treballaren sobre la falta de connexió entre els seus espais verds. Perquè no utilitzar el riu, que actualment divideix la ciutat, com un eix vertebrador que pretén establir una xarxa connectiva entre els diferents parcs? La idea és que això és possible sense modificar el traçat urbà, perquè cal adaptar-se a un nucli urbà que ja està consolidat, i seria gràcies a estructures verticals situades en puts estratègics, els Gegants Sostenibles. Com en una invasió, aplegarien als carrers, els jardins, les rodones, i connectarien llocs que fins i tot podrien estar a diferent alçada, com el Botànic i l’antic caixer del Túria.

 

Arquitectura verda

Aquestos Gegants, tot i ser una proposta arquitectònica que pot impactar visualment, estan desenvolupats també per a ser viables, adaptar-se, i també conscienciar socialment envers el respecte per la natura, i la evident necessitat de potenciar els espais verds de València, que suposen el punt exacte d’equilibri per a fer una ciutat més humana i habitable, però també menys contaminant i nociva. Pot semblar una utopia, i així ho pensen els propis autors, però seria una utopia entesa com una cosa que ens ajuda a mirar cap al futur sense deixar de costat l’ecologia ni l’economia.

 

GIGANTES5

 

Tant és així que els autors també han pensat en una creació per fases, donat que cada Gegant Sostenible és independent en si mateix. Podria créixer el primer al Botànic, cobrir-se de diferents espècies i, amb el temps, que més d’aquestos arbres artificials aparegueren en aquelles zones que necessitaren formar part d’una xarxa d’espais naturals urbans interconnectats. El resultat també utòpic que es plantegen és el d’una ciutat amb tots els seus parcs i zones verdes formant part d’un tot connectat pels Gegants.

 

Saps el que és Zero-Energy?

Suposa un dels reptes del projecte i sobretot el motiu pel qual aquestos gegants pretenen portar el cognom de sostenibles. Tenir moviment, estar articulats, no ha de suposar necessàriament una despesa energètica si contem amb plaques solars, a més aquest moviment també pot fer-los intel·ligents i orientar-se per buscar la major incidència de llum. Així, en aconseguir un excedent d’energia poden aplegar a augmentar la seua autosuficiència i tenir la seua pròpia il·luminació nocturna.

 

GIGANTES6

 

En aquest sentit, altre dels recursos que el medi ens aporta i que es pot aprofitar és l’aigua de la pluja. Emmagatzemar-la gràcies a una forma cònica suposaria tenir disponibilitat d’aigua per al reg mitjançant aspersió, una forma de mantenir totes aquestes estructures cobertes del major verd possible. A més, la gestió dels residus que es generarien també està contemplada. I és que, al segle XXI, l’objectiu de qualsevol treball dirigit a la fusió entre arquitectura i paisatgisme ha de ser crear noves estructures que suposen el mínim ús d’energia o, en el cas òptim, aconseguir eliminar aquesta despesa per complet.

 

Buscant inspiració

Projectes semblants a aquesta idea es poden contemplar ja a diferents ciutats del món, entre elles Madrid, un gran espai urbà que, com no, també està necessitat de projectes que li aporten una arquitectura més sostenible. L’Ecobulevar construït a Vallecas és una idea per dotar d’espais agradables i d’ombra els llocs on caldrà esperar algun temps per que creixquen els arbres que es planten. Aquestes estructures son com grans prestatgeries amb arbres en creixement, mentre elles fan el paper que ells faran en un futur, i els seus autors les defineixen com arbres d’aire que al mateix temps actuen com dinamitzadors socials.

GIGANTES4

 

Espais lleugers, desmontables i autosuficients energèticament que poden albergar diferents activitats que propose el propi públic. Una proposta que guanyà un concurs d’idees destinat a trobar un projecte que condicionés bioclimàticament un bulevard de Vallecas. La reordenació del tràfic i la densificació de l’arbrat també formaven part de les actuacions a portar a terme

 

GIGANTES3

 

Els superarbres del Garden by the bay de Singapur serien un altre exemple de projecte amb resultats impressionants. El conjunt conta amb hivernacles, grans jardins climatitzats, i els supertrees, que poden aplegar fins els 30 metres i actuen com jardins verticals.

  

I qui són aquestos utòpics?

IDEOGRAM el formen Manuel Devesa, María Asunción Ibáñez, Joaquín Juberias i Bernardo Ramírez, i naix el 2010 mentre els seus joves integrants continuen formant-se a diferents escoles i tallers, i al mateix temps imparteixen classes contant ja la seua experiència. Es dediquen a l’arquitectura i el disseny, i busquen generar innovació dintre dels límits de la creativitat. Per això tenen un equip multidisciplinar que varia en funció del projecte que tenen davant, i en la idea dels Gegants Sostenibles han col·laborat amb Luis Miguel Ramada. Una idea que han presentat a la mostra que es pot visitar al Botànic Arquitectura i Natura: Una Visió del Botànic, i que ha format part del festival d’art INCUBARTE.

 

GIGANTES2

Ideogram Arquitectura

 

Ja han tingut l’oportunitat de realitzar diferents treballs tant de construcció com de disseny, passant per la producció de mobiliari. Han exposat el seu treball a sales d’exposicions, on han destacat per la seua capacitat d’innovació tecnològica, i per perseguir una arquitectura funcional però sobretot bioclimàtica.

Eva Pastor

Responsable de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic UV
M'agrada la música, els llibres, viatjar, escriure, la divulgació científica i anar al cine amb totes les conseqüències; fer cua, menjar monges... Em diverteix ordenar amb els meus fills la col·lecció de cotxes de Cars. Mai he comprès les regles del tenis i m'esmussa tallar la pizza amb forqueta i ganivet.

Mitjà

Més en aquesta categoria: « Entre branques Jardí obert »