Imprimir aquesta pàgina

ECOCIUTATS, ELS SOSTRES CANVIEN DE COLOR

Jardí vertical al parc tecnològic de Paterna (València) Jardí vertical al parc tecnològic de Paterna (València)

Les iniciatives sobre l'arquitectura ecològica a les ciutats suposa conscienciar sobre els seus beneficis socials, econòmics i per al medi ambient.

 Així, cada vegada són més els estudis d'arquitectura que promouen una forma d'entendre l'entorn urbà "en verd", sense deixar de banda l'estètica, i allò que és útil i ecològic, aplicant per a això les últimes tecnologies.

 

I una d'aquestes tècniques per unir allò urbà i allò ecològic són els anomenats "sostres verds", una forma de fer edificis més eficients i considerar els ecosistemes com a part valuosa per a les nostres comunitats urbanes. Aquestos sostres existeixen des de fa dècades i es desenvoluparen a mitjans del segle XIX a França. En un primer moment la seua finalitat era estrictament estètica, com una herència del naturalisme de l'època, encara que poc a poc es van convertir en una pràctica habitual fins a formar part de l'arquitectura vernacla en certs climes i societats.

 

JARDINES_DOBLE

 

Avui dia però, a més de l'estètica valorem notablement els beneficis ecològics i per al medi ambient d'aquest tipus de construccions. Els sostres verds s'han desenvolupat fins a l'actualitat a tot el món, encara que Alemanya continua sent líder indiscutible en aquest tipus de construccions, i més del 15% dels sostres plans es realitzen amb aquest sistema, al voltant de 13,5 milions de m2 aproximadament. A Amèrica del Nord i certes parts d'Àsia, des dels anys 90, també han anat incrementant la investigació sobre el tema i el seu ús, principalment en escoles, edificis municipals i oficines. Prova d'això són les iniciatives de ciutats com Vancouver, Chicago, Singapur o Tòquio, on s'han desenvolupat lleis que contribueixen al manteniment ecològic en l'ambient urbà i que obliguen a cobrir el 20% de les terrasses dels edificis amb plantes.Com funcionen els sostres verds?

S'estructuren en tres nivells o capes. La primera capa és d'aïllament, la segona és per al creixement de les plantes i la tercera és d'irrigació.

 

techo1

 

Entre els principals avantatges dels sostres verds hi ha la aïllament tèrmic, ja que al no exposar directament els materials de la teulada al sol es pot arribar a reduir la demanda energètica en una mitjana d'un 66% a l'any. Altre avantatge és l'estalvi i control de l'aigua, ja que a causa de la seva capacitat d'absorció són una bona opció per mitigar l'impacte de les pluges i les posteriors inundacions a la ciutat.

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

L'últim de Revista Espores. La veu del Botànic

Articles relacionats (per etiqueta)

Mitjà