BONSÁIS, TÈCNICA EN MINIATURA

El cultiu de bonsais és un art mil·lenari que representa la veneració i el respecte de l'home per allò que l'envolta. Una filosofia que va començar a l'Índia però que es va desenvolupar al país del sol naixent, fins arribar a Europa on el seu cultiu es va estendre com la pólvora.

 Bonsai significa natura en un test i tot i que no sabem segur l'origen, els cànons budistes indiquen que aquest art va nàixer a l'Índia i que el seu primer objectiu vinculat amb la filosofia Zen era simbolitzar la comunió entre l'home i la natura. D'ací sortiria una de les moltes classificacions de bonsais que existeixen, que indica què és el que representa la composició vegetal que estem veient. En aquest sentit trobem dos tipus de bonsais, els P´en-tsai, un únic arbre, i els P’en-tsing, que recreen un paisatge més ampli i, per tant, molt més complet.

bonsai_5

bonsai_3

Altres classificacions es fan depenent de les espècies i de la seua representació dins del test. Així, trobem espècies amb les branques inclinades a un costat, representant que l'arbre ha patit algun tipus de tempesta o vents forts, altres estils representen una espècie de granera. Uns altres empren el Jin, una branca morta que es col·loca dins de la formació i que serveix per a donar-li el significat que vulguem, fins i tot existeixen bonsais en forma de semi-cascada intentant crear l'efecte d'un arbre que no es troba en el seu ambient natural. En tot cas, les variacions de bonsais són pràcticament infinites, depenent de qui és l'arboricultor i del significat que se li vol donar. 

 

bonsai-infografico

 

Com es conreen els bonsais?

Contràriament al que molts pensen, els bonsais no són plantes genèticament nanes, i qualsevol espècie d'arbre pot ser usada per a conrear-los, encara que indubtablement hi ha espècies més aptes que altres. El fet és que els bonsais mantenen la seua grandària gràcies a la combinació de diverses tècniques, entre elles la poda i el filat.

 

BONSAI2


També és important el seu aspecte anyenc, que és part del seu encant i que els dóna aparença de longeus independentment de la seua edat. Un aspecte que és producte de la seua conservació. Primer es conreen en terra abonada, en espais amplis, per a aconseguir que les seues arrels s'estenguen, i després es trasplanten als tests. L'altura del bonsai depèn de molts factors, però els experts asseguren que la seua grandària ideal és entre 35 i 45 centímetres.

 

Encara que qualsevol espècie d'arbre pot ser un bonsai, la veritat és que abans de conrear un cal tenir en compte si volem tenir-lo a l'interior o a l'exterior. Per triar l'espècie adequada hem de saber que els bonsais d'interior necessiten certes temperatures i no estan acostumats a exposar-se a climes molt extrems, els d'exterior poden adaptar-se a diferents climes i estacions sense que aquest factor siga un inconvenient per al seu creixement.

 

Algunes cures especials

Tot i  que els bonsais són plantes normals, en estar en petits tests necessiten adaptar les seues necessitats de reg i abonament. Caldrà que identifiquem l'espècie a la qual pertany el nostre bonsai, i si les seues fulles són perennes, caduques o tropicals,  és important també la grandària del bonsai, que farà que el seu reg i abonament siguen més o menys periòdics. La norma és que com més xicotet siga el test, més regular haurà de ser el reg i l'abonat.

 

Les eines bàsiques per al cultiu de bonsais són els rastrells, els filferros de coure i les alicates còncaves, i les tècniques bàsiques són el plantat, la poda i el filat.

 

BONSAI3

 

El plantat: com que els bonsais estan plantats en xicotets tests és necessari canviar cada cert temps la seua terra i fer neteja d'arrels i ventilació de les mateixes. És interessant que la terra continga diversos components, el principal d'ells és l'akadama, una argila granular de color roig-marró d'origen volcànic que es troba tan sols a Japó i que s'utilitza com a substrat de cultiu neutre. L'estructura i la granulometria d'aquest substrat permet conservar un nivell d'humitat ideal, amb aquesta terra també ha de barrejar-se graveta fina i terra vegetal.

 

La poda: quan donem forma a un arbre pot ser molt difícil decidir quines branques encaixen en el disseny i quines han de ser eliminades. Mitjançant podes regulars es manté la forma i l'altura de l'arbre, però convé tenir en compte la forma bàsica original, no intentar fer canvis massa bruscs, i decidir quina ha de ser la part davantera denominada "front" de l'arbre. Des d'aquesta posició s'inicia el modelatge decidint quines branques necessiten eliminar-se, després de tenir l'estil definit, la poda regular és crucial per a forçar a l'arbre a créixer formant una estructura densa de fullatge i branca, al mateix temps que es manté la seua forma.

 

El filat: és una de les tècniques més importants i també una de lesmés complicades per al modelatge del bonsai. Enrotllant un filferro de coure del grossor adequat al voltant de les branques de l'arbre es pot establir la forma i l'angle de naixement de les branques. Per a alambrar un arbre cal començar per les branques principals que, per ser les més gruixudes, també necessitaran filferros més forts, no obstant cal tenir en compte que s'ha de deixar cert grau de marge per a no impedir el creixement. 

 

Estils de bonsais

Estan oberts a la interpretació personal i la creativitat, la qual cosa significa que els arbres no necessàriament necessiten ajustar-se a qualsevol forma o estil. Amb tot, els estils són importants perquè serveixen com a orientació per a modelar correctament els arbres en miniatura.

 

bonsai_7

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà