BANYAR-SE SENSE SENTIR-SE CULPABLE

A l’estiu volem estar envoltats d’aigua però, és possible tenir una piscina ecològica? Alguns paisatgistes ja fa temps que treballen en el tema.

Piscina ecològica, sostenible, naturalitzada o biopiscina són termes diferents però que signifiquen el mateix, zones de bany estudiades i dissenyades per evitar els productes químics i tòxics, utilitzant només plantes i materials naturals. I no es tracta d'una utopia sinó d'uns espais de bany que a Europa estan desenvolupant-se des de fa més de 20 anys. Sembla que nasqueren als 80 a Àustria, a un jardí particular, però de seguida empreses del país i també d'Alemanya desenvoluparen el producte.

 

A una piscina biològica on les que treballen són les plantes, elles filtren i duen el manteniment. El que fa la vegetació és oxigenar l'aigua, i a més eliminar els nutrients que es produeixen, evitant així la propagació d'algues, o larves de mosquits, entre altres, convertint el medi no en estèril però sí amb els bacteris en equilibri. Així, trobarem dos zones diferenciades, la d'aigua per al bany, i una altra contigua on les plantes filtren i purifiquen. Per a una bona circulació de l'aigua es poden utilitzar cascades naturals o bombeig, mitjançant energia solar. Tot està basat en els principis de regeneració de l'aigua a un curs natural i en definitiva es tracta de convertir una piscina en un estany.

 

BIOPISCINAS3

 

Els avantatges ecològics, econòmics i per a la salut són nombrosos. Evitem l'ús de clor i altres productes, el manteniment és mínim, a penes un parell de neteges del fons a l'any i la cura també anual de les plantes, i sobretot l'estalvi i l'ús sostenible de l'aigua perquè no s'ha de canviar. A més, els peixos i altres animals aquàtics també tenen cabuda, amb una funció estètica però també biològica, ajudant a les plantes en la seua tasca. I si triem l'opció de piscina sense barreres físiques, completament acoblada al terreny, el seu entorn afavorirà el desenvolupament de la biodiversitat.

 

Pel que fa a les coses que s'han de tenir en compte, cal tractar de mantenir un nivell d'aigua constant, respectar sempre les relacions naturals entre l'aigua, la vegetació i la fauna, i evitar alterar-les. A més, s'ha de saber que requereixen un espai més gran que el d'una piscina normal, per poder assumir eixa zona que es diu de filtració o purificació, i saber exactament quin ús se li va a donar. Cal pensar que quantes més persones s'hi banyen més brutícia es generarà i major haurà de ser la capacitat del filtre.

 

I dels avantatges estètics no s'hauria ni de parlar si tenim cap fotografia davant d'una piscina natural. Aigua cristal·lina, un entorn verd, i en termes de paisatgisme, un espai completament integrat i amb molt poc impacte visual. Fins i tot, manté la seua funció estètica independentment de l'estació de l'any, cosa difícil d'aconseguir amb una piscina normal.

 

BIOPIS3

 

Tot i això, aquesta és una opció que, com passa moltes vegades en ecologia, a Espanya encara està només a l'abast dels poders adquisitius més elevats. Però també es poden gaudir a determinats hotels europeus, i els professionals continuen buscant sistemes més eficaços i econòmics. Fins i tot existeix el GIABN, Grup Ibèric d'aigües de bany naturalitzades, una associació de professionals del disseny i la construcció d'espais de bany depurats per mitjans naturals.

Eva Pastor

Responsable de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic UV
M'agrada la música, els llibres, viatjar, escriure, la divulgació científica i anar al cine amb totes les conseqüències; fer cua, menjar monges... Em diverteix ordenar amb els meus fills la col·lecció de cotxes de Cars. Mai he comprès les regles del tenis i m'esmussa tallar la pizza amb forqueta i ganivet.

Mitjà