Cases que s'alimenten de sol

Arriba a Madrid la Solar Decathlon Europe 2012, un concurs internacional on diferents equips universitaris competiran per crear la casa autosuficient més sostenible. Els habitatges, construits per a l'ocasió, es podran visitar de forma gratuïta fins al pròxim 30 de setembre.

 

Construir cases cada vegada més autosuficients és el gran repte que ha d'assumir l'arquitectura de caràcter sostenible. Habitatges que reduïsquen al mínim el seu consum energètic i que aprofiten l'energia procedent de fonts renovables, com el sol, generant fins i tot més de la qual consumeixen.

En aquest context se celebra durant el mes de setembre a Madrid la segona edició del Solar Decathlon Europe 2012. Un certamen internacional on diferents equips universitaris competeixen per dissenyar cases eficients, que consumeixen la menor quantitat de recursos naturals possible i que reduïsquen al mínim la generació de residus durant el seu tot el seu cicle vital.

 

SOLAR9

 

Innovacions tecnològiques i arquitectòniques que a simple vista poden semblar futuristes però que estan més prop del que sembla de formar part del nostre dia a dia, i que ens demostren que un menor impacte ambiental no té per que estar renyit amb el manteniment del confort, la qualitat i el disseny en les nostres llars.

Solar Decathlon Europe 2012 
Aquesta iniciativa no és nova, en realitat procedeix d'EUA on se celebra des del 2002. La Universitat Politècnica de Madrid, després de participar diverses vegades en l'edició nord-americana, va aconseguir implantar-ho en 2010 a Europa. Els participants, anomenats decathletes, aprendran a treballar en equips multidisciplinaris que s'enfrontaran als reptes que planteja el futur de l'edificació, recolzats per diferents universitats i amb la col·laboració tècnica i econòmica d'institucions públiques i empreses privades.

 

SOLAR3

 

L'objectiu és tant incentivar la creació de mecanismes d'estalvi energètic i de producció d'energia renovable com mentalitzar a la població sobre aquest tema. Per a açò els habitatges es construiran a grandària real i s'exposaran en un recinte obert al públic anomenat “Vila Solar”. Del 14 al 30 de setembre el visitant podrà conèixer a fons cadascun dels projectes presentats a través de visites guiades i participar en nombroses activitats complementàries enfocades tant curiosos com a professionals. A més, per a predicar amb l'exemple totes les instal·lacions de la Vila s'alimentaran de l'energia que produïsquen les cases participants.

 

SOLAR4

 

 

Comença la competició!

Es cerca un disseny atractiu, confortable i funcional, però també innovador a l'hora de desenvolupar nous materials, tecnologies i estratègies bioclimàtiques. Cases sostenibles que promoguen l'aprofitament de l'energia solar, d'ací el nom del concurs, però que siguen viables perquè puguen trobar el seu lloc en el mercat. Els dinou projectes participants de tot el món, principalment d'Europa, seran sotmesos a deu proves que determinaran com serà la casa guanyadora. Espanya és la que més candidatures ha presentat amb cinc representants.

 

SOLAR2

(e)co, Eco Team


La casa (e)co de Eco Team vol recuperar el significat d'aquesta paraula entès com l'equilibri aconseguit a través de la cooperació. Està formada per una pell exterior que funciona com un hivernacle a l'hivern i com un umbracle a l'estiu. A més, el 100% de l'energia de la casa està produïda per cèl·lules solars fotovoltaiques instal·lades en el sostre i aconsegueix reduir el 60% del consum de l'aigua, aprofitant l'aigua de pluja i regenerant les aigües grises.

Per a Andalusia Team la casa del futur és mediterrània i es diu Pati 2.12. Un projecte de diversos espais modulars disposats entorn d'un pati intel·ligent que deixarà passar la llum, ventilarà la zona o guardarà la calor en funció de les necessitats.

 

SOLAR5

Patio 2.12, Andalucia Team


En la resta dels mòduls s'aplica la “tècnica del càntir”. La paret exterior, recoberta per ceràmica, té una cambra d'aire en el seu interior amb un sistema de reg per degoteig que humitejarà la ceràmica, fent que l'interior de la casa es mantinga fresc a l'estiu, igual que passa amb els càntirs. A l'hivern la cambra d'aire acumularà calor, fent d'aïllant, i es detindrà el degoteig. L'aigua es reutilitza constantment i els seus sostres posseeixen plaques solars inclinades que li permeten consumir un terç del que consumeix, per la qual cosa serà totalment autosuficient.

 

Des de la Universitat de Saragossa arriba la Casa Pi, un habitatge unifamiliar d'altures progressiva i extensible en vertical. En la planta baixa està vinculada a un jardí amb una llacuna que depura l'aigua a través de microalgues i el sostre consta d'uns panells fotovoltaics híbrids que produeixen més del doble d'energia del que consumeixen. La forma circular de la casa, amb menor superfície de paret exposada, i un formigó millorat amb fibra de vidre i combinat amb suro natural, com a material base de parets, sostres i sòls, és el fort d'aquest projecte de gran estalvi energètic.

SOLAR6

Casa Pi, Universidad de Zaragoza


{hwdvideoshare}id=48|width=|height={/hwdvideoshare}

 

La proposta basca es diu EKIHOUSE. Industrialitzable, sostenible i respectuosa amb el medi ambient, així descriu l'EHU TEAM el seu prototip d'habitatge urbà. Però per a ells el més important és el benestar dels seus ocupants pel que s'han esforçat perquè siga el més ergonòmica, càlida i funcional possible, i adaptable a les necessitats de cada tipus d'usuari.

 

SOLAR7

EKIHOUSE, EHU TEAM

 

I des de València ens arriba la Casa SML System del CEU Team. Amb un disseny avantguardista a manera d'encanyat horitzontal de fusta, que també aposta pel concepte modular i que va més enllà del concepte de casa convertint en un autèntic sistema controlat domòticament. Materials reciclables, tecnologia LED, mesures d'estalvi i reutilització de les aigües i panells fotovoltaics integrats combinats amb sistemes híbrids de captació solar tèrmica que cobrirà les necessitats de la Casa SML. Un projecte que serà exposat en la Universitat CEU San Pablo de València després de la finalització del concurs.

 

SOLAR8

Casa SML System, CEU Team


En la pàgina web del certamen podràs trobar informació més detallada sobre cadascun dels projectes presentats, seguir el dia a dia de Vila Solar i fins i tot votar a la teua casa favorita, ja que hi haurà un premi especial per a la millor valorada pel públic. Les millor valorades pel jurat fins al moment són la Ekó House (Brasil), Med in Italy (Itàlia) i cem' cases em movimento (Portugal), però encara no està gens decidit.


De moment us deixem amb CANOPEA, una de les interessants propostes franceses que ve des de la Universitat de Grenoble, i que aborda el problema de la densificació de les ciutats amb petits grups d'edificis solars anomenats Home-Towers. I precisament serà França l'encarregada d'acollir la pròxima edició del concurs amb més idees i tecnologies sostenibles que ens mouran cap a un futur més respectuós amb el nostre entorn.

 

{hwdvideoshare}id=47|width=|height={/hwdvideoshare}

 

Més informació a:

www.sdeurope.org

Elisa Caballer

Llicenciada en biologia i ciències ambientals Tècnic de Cultura i Comunicació al Jardí Botànic de la Universitat de València

Articles relacionats (per etiqueta)

Mitjà