HA NASCUT UNA NOVA ORQUÍDIA

A la Comunitat Valenciana acaben de descobrir un nou tipus d'orquídia, Ophrys x donatae. Els caçadors d'orquídies dels quals parlen els mites i llegendes segueixen existint.

 Els descobridors de la nova espècie l'han batejat amb el nomb de la seua professora de botànica,  Pilar Doñat, de la UPV. La Orphrys x donatae ha aparegut prop de Cullera, i els primers exemplars van ser vists en 2008 durant una eixida habitual per a arreplegar flors i fongs. Segons expliquen els titulats en Ciències Ambientals del Campus de Gandía de la UPV, des que la van veure per primera vegada es van adonar que es tractava d'una espècie diferent.

 

ORQUI2

Santiago Català, Javier Sospedra i Pablo Teixidor, descobridors de la nova espècie

 

El procés que van seguir a aquella primera vegada va consistir a estudiar la fenologia de les espècies acompanyants a l'orquídia i els caràcters morfològics de Ophrys x donatae. D'aquesta forma van arribar a la conclusió que aquesta orquídia, de la qual no es tenia constància fins ara, era fruit de l'encreuament natural entre altres dues espècies: la Ophrys tenthredinifera i O.dianica.

 

orquidea_dianica

Ophrys dianica

 

Les Ophrys, les orquídies de la Comunitat Valenciana

El descobriment d'aquesta nova espècie d'orquídia va ser publicat recentment en Flora Montibérica, revista nacional de referència en el món de la botànica a la península. Els investigadors destaquen la importància d'aquesta troballa a nivell de conservació, ja que descobriments d'aquest tipus suposen un major i millor coneixement de la biodiversitat de la Comunitat Valenciana, cosa necessària per a planificar millor els recursos destinats a la conservació de cada zona.

 

En aquest sentit, Santiago Català, un dels descobridors de la Orphrys x donatae, "quant millor coneguem la biodiversitat que ens envolta podrem realitzar millors plans de gestió i conservació dels nostres ecosistemes; no solament de les espècies, sinó també del seu grau d'hibridació, així com de la variabilitat genètica que presenten, per a així assegurar la seua viabilitat de cara al futur".

 

Ophrys_tenthredinifera

Ophrys tenthredinifera

 

A la Comunitat Valenciana existeix una important varietat d'orquídies. De totes elles, destaquen especialment les del gènere Ophrys, i concretament la Ophrys tenthredinifera, un exemplar que pot trobar-se en matolls i pasturatges i que destaca per la seua bellesa i per les seues adaptacions evolutives físiques i químiques que la converteixen en objecte d'observació i estudi. Aquestes orquídies han desenvolupat la peculiar capacitat d'atraure i enganyar als insectes himenòpters, encarregats de realitzar la pol·linització de les flors mitjançant la denominada pseudocòpula.

 

Santiago Català, Javier Sospedra i Pablo Teixidor, descobridors de la nova espècie, no es dediquen professionalment a la taxonomia de plantes, i han decidit proposar-la com a "notoespècie", ja que no hi ha dades bibliogràfiques que facen referència a aquesta combinació d'espècies d'orquídies.

 

Informa: UPV

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà