Imprimir aquesta pàgina

Arbres solars

Fulles, flors, arbres, l'energia solar entra a les nostres vides amb innovadors dissenys que tendeixen a imitar al món vegetal. Però no només per l'essència natural que desprenen sinó perquè són realment les plantes les que han perfeccionat l'aprofitament de la llum solar al llarg de la història.

Imagineu que sou a punt de quedar-vos sense bateria en el mòbil i esteu esperant una trucada important o heu d'acabar un treball i a la vostra tablet o portàtil li queden pocs minuts de vida... el que donaríeu per un endoll! I si poguéreu carregar els vostres dispositius fàcilment i a més amb energia solar, neta, gratuïta i sostenible?. Aquesta és la proposta d'Alba Escrig i Fernando Tomás, dos estudiants de Disseny Industrial de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) que proposen un nou concepte per al mobiliari urbà al servei de les noves tecnologies, els Arbres solars.

 

SOLARES16

 

Unes estructures de 4m d'altura i en forma d'arbre, que capten la radiació solar per a transformar-la en energia elèctrica a través de diferents plaques fotovoltaiques instal·lades en les seues branques. A més, disposen d'una base de fusta a manera de banc on poder asseure's tranquil·lament a carregar els nostres aparells mitjançant ports usb o el convencional endoll. Tenen una autonomia de 6 hores i a la nit es converteixen en fanals il·luminant fins i tot més que les normals, de llum ataronjada, ja que les seues bombetes són tipus LED, de llum blanca, i amb l'estalvi energètic que suposen ja que no depenen de la xarxa elèctrica.

 

De moment s'han instal·lat únicament dos arbres solars, un en el campus de la UJI i un altre en Espaitec, el Parc Tecnològic i Empresarial de la Universitat, però la idea és comercialitzar-los perquè puguen instal·lar-se en les places, carrers o avingudes de qualsevol ciutat, i més a la Comunitat Valenciana que per localització i climatologia disposem d'un gran potencial d'aprofitament d'energia solar.

 

SOLARES17

Campus de la UJI


Un projecte finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i el Fondo Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), i que està emmarcat en el eLivingLab. Una iniciativa promoguda per la UJI i Espaitec que pretén crear un espai d'aprenentatge experimental per a impulsar i estendre la capacitat creativa i innovadora, a nivell tecnològic, dels estudiants i les empreses que formen part del complex.

 

A més dels arbres solars, en el eLivingLab s'estan realitzant un altre tipus de projectes com el de petjada ecològica de 4TIC, que permet controlar a temps real les emissions dels vehicles que utilitzen el campus, el de Xop Física que ha instal·lat un sistema de control de reg, conductivitat i humitat en diferents instal·lacions, o la proposta de Cognitive Robots que ha desenvolupat dos robots de telepresencia per a situar-los en la recepció i la sala de videoconferències de espaitec. Tot un campus intel·ligent que pretén extrapolar-se després a la ciutat de Castelló i la seua provincia.

 

Imitant la natura

Però el concepte d'estructures amb forma vegetal que aprofiten l'energia solar no una cosa nova. És lògic, si pensem que és la base de la seua existència, ja que per a poder fabricar el seu propi aliment han de captar la radiació del sol i transformar-la posteriorment a través de la fotosíntesi.

 

SOLARES1

 

L'any passat, Aidan Dwyer de 13 anys va guanyar el Premi a Joves Naturalistes del Museu d'Història Natural de NY, en descobrir que les plaques solars són més eficients si es disposen com les branques i fulles dels arbres, i que curiosament ho fan seguint la coneguda successió matemàtica de Fibonacci, molt comuna en la natura. Tota una troballa que li ha portat ja a aconseguir una patent a tan curta edat.

 

I és que la natura sempre ha servit d'inspiració a enginyers, inventors i dissenyadors a l'hora de crear els seus diferents projectes, ja siga a nivell estètic per a evocar la seua essència, o per l'eficiència del seu disseny, fruit de milions d'anys d'evolució. Però quant a arbres, plantes i flors solars ja podem trobar en el mercat un sense fi de dissenys amb diferents usos, sempre enfocats a aprofitar la font energètica més renovable que existeix, el sol, per a fer-nos la vida una mica més fàcil sense renunciar a la sostenibilitat.

 

SOLARES2

Solar sunflower

 

XD Design ens proposa "Solar sunflower" i "Solar suntree", dos carregadors solars per a posar a punt els nostres dispositius mòbils, mp3 o ipods. El primer, amb forma de girasol disposa en la seua base a manera de test d'una placa solar, mentre que l'altre és un xicotet arbre de bambú amb plaquetes fotovoltaiques disposades per les seues branques imitant l'efecte de les fulles.

 

SOLARES3

Solar suntree


Tots dos tenen una eixida d'USB per a connectar els gadgets i, encara que estan dissenyats per a aprofitar al màxim la radiació solar, sempre és recomanable situar-los prop d'una finestra com si d'una planta de veritat es tractara. Un toc de disseny a les nostres cases a més que ens evita l'efecte antiestètic dels cables. La idea també l'ha portat al mercat Vivien Muller amb "Electree", a manera de bonsai, açò sí, cal tenir en compte que en tots ells el temps de càrrega sempre serà major que si els connectàrem directament a l'endoll.

 

SOLARES4

Sunny flower


Si cerquem una cosa més pràctica que puguem portar sempre amb nosaltres o quan estiguem en plena natura, podem utilitzar el "Sunny flower" del dissenyador xinés Fandi Meng. Funciona desplegant els seus pètals fotovoltaics i exposant-los directament a la llum solar que emmagatzema a la seua bateria, i fins i tot es pot pegar directament sobre superfícies de cristall, per exemple la finestra d'un cotxe o del tren per a aprofitar el temps mentre estem de viatge.

 

I per al pròxim estiu, el "Portable solar tree", que encara que en aparença no s'assembla molt a un arbre està pensat per al seu ús en la platja. El tronc es clava a l'arena i té diferents eixides de corrent per a connectar el nostre reproductor de música o el telèfon. Encara que el millor de la platja, és la platja en si! pel que hauríem de gaudir del paisatge i deixar al marge els aparells electrònics per un dia. Ho deixarem per a casos d'emergència.

 

SOLARES5

 

Pel que fa a mobiliari urbà, també trobem un ampli ventall de propostes. Amb un disseny menys atractiu que el d'Escrig i Tomás, trobem el "Black Tree" de l'arquitecte serbi Millos Milivojevic que ja podem trobar en alguns parcs de Belgrad. El seu funcionament és el mateix que el proposat des de la Uji però amb l'avantatge que en disposar d'una única placa de grans dimensions també permet donar ombra als usuaris que decidisquen asseure's al seu banc a utilitzar-lo.

 

SOLARES6

Black Tree


L'única cosa és que no tenen la funció d'il·luminar també per la nit. Per a açò tenim les "Solar tree" d'Artemide que enguany ha causat sensació a la Setmana del Disseny de Clerkenwell, Londres. Un arbre solar de Ross LoveGrove que s'assembla més a una planta de cinc metres d'altura amb tiges llargues de color verd format per tubs d'acer corbats. Disposa de diverses cèl·lules solars i de llums LED, i pot funcionar fins a en condicions adverses d'il·luminació.

 

SOLARES7

 

{hwdvideoshare}id=77|width=560|height=340{/hwdvideoshare}

 

Amb una il·luminació nocturna menys intrusiva i més integrada als nostres parcs i jardins ens arriba "Invisible Streetlight", la proposta de Jongoh Lee guardonada amb el prestigiós premi IDEA (International Design Excellence Awards). Un enllumenat amb forma de fulles que s'integra fàcilment en les copes dels arbres entrellaçant-los entre les seues branques a través del seu cos flexible. Durant el dia guarden l'energia del sol per a retornar-la durant la nit, activant-se a través d'un sensor.

 

SOLARES9

SOLARES10

Invisible Streetlight

 

I si volem anar més enllà tenim els fanals "Mango", que per a definir la seua forma s'han inspirat en la fulla i la tija del mango. A més de captar l'energia solar permeten arreplegar l'aigua de pluja alimentant una micro-turbina hidràulica que també generarà energia, i que està pensada per a zones de clima monsó. La il·luminació també és a càrrec de llums LED, que consumeixen menys que les convencionals.

 

SOLARES11

SOLARES12

Fanals Mango

 

Inspirant-se en una altra espècie en concret, en aquest cas el drago, arriben els "Treepods". A més, de servir com a fanals gràcies a les seues plaques solars, superen la semblança estètica sent capaces d'arreplegar el CO2 de l'aire i transformar-lo en oxigen. Arbres artificials pensats per a zones asfaltades, on no haja cabuda per a les espècies vegetals naturals, que netegen l'ambient contaminat per les emissions dels cotxes. De nit són tot un espectacle de colors que ens recorden als superarbres solars del Gardens by the Bay a Singapur, dels que ja us varem parlar en altre article.

 

SOLARES13

SOLARES14

Treepods


Precisament són els cotxes però elèctrics el que ha portat a Neville Mars ha dissenyar els "Solar Forest", boscos d'arbres solars pensats com a zones de recarrega dels vehicles, amb plaques que van canviant la seua orientació al llarg del dia per a captar major quantitat de llum solar. A més, les seues grans plaques a manera de copes proporcionarien ombra i el complex en el seu conjunt es podria utilitzar com a pàrquing d'estacionament simultàniament. Diferents propostes, algunes encara en fase de prototip, sota l'únic objectiu d'acostar l'energia solar a la nostra vides a l'Any de l'Energia Sostenible per a Tots.

 

SOLARES15

Elisa Caballer

Llicenciada en biologia i ciències ambientals Tècnic de Cultura i Comunicació al Jardí Botànic de la Universitat de València

L'últim de Elisa Caballer

Articles relacionats (per etiqueta)

Mitjà