Espores - Investigació

Investigació

Noves tecnologies, descobriments, estudis i informes

 Publicat a Investigació

Hi ha plantes que a un primer cop d’ull no criden l’atenció. No podem esperar d’elles una floració espectacular o unes fulles hipnòtiques, tot i això, de vegades amaguen tot un seguit de coses interessants. En el cas d’Arabidopsis thaliana algunes característiques del seu cicle vital i sobretot altres del seu genoma l’han convertida en una planta importantíssima al món de la investigació vegetal.

 Publicat a Investigació

Per què a penes existeixen anàlisis estadístiques en profunditat de les variables predictores meteorològiques més representatives que afavoreixen la configuració d'un gran incendi forestal (GIF) en la geografia valenciana? Després de l'anterior article, en aquesta segona entrega seguim amb els objectius i principals línies d'investigació que han permès dur a terme aquest projecte de postgrau sobre incendis al Departament d'Ecologia de la Universitat d'Alacant.

 Publicat a Investigació

Encara que els incendis forestals i el territori mediterrani han estat molt vinculats des del principi dels temps, no ha sigut fins els darrers anys quan ha aparegut una nova generació d'incendis de gran intensitat i molt difícils d'apagar, que està assotant en el nostre paisatge. Menys incendis però més agressius, a què és degut? En un primer article, Jose Aparici reflexiona sobre els factors que causen aquests coneguts ja com “superincendis” i sobre la motivació que li ha portat a endinsar-se en el camp de l'ecologia del foc. Un interés traduït en el Treball Final de Màster “Efectes de la climatologia en el desenvolupament de Grans Incendis Forestals (GIF) a la Comunitat Valenciana, sota un escenari de canvi climàtic”, emmarcat en el postgrau d'Ecologia Avançada i Gestió del Medi natural de la Universitat d'Alacant.

 Publicat a Investigació

Bellis microcephala, així es diu aquesta nova planta que durant anys havia passat desapercebuda a la nostra regió, entre altres espècies del seu mateix gènere. Una composta de xicotetes flors hivernals que ha sigut descoberta gràcies als plecs d'herbari. I és que aquestes plantes seques, perfectament conservades en el temps, són una eina molt útil per als botànics a tot el món tant en aquest context com en moltes altres tasques que el botànic Javier Fabado ens anirà descobrint.

 Publicat a Investigació

Les biòlogues especialistes en plantes, Joanne Chory i Sandra Myrna, lideren dos dels projectes d'investigació actuals més importants a l'hora de combatre el Canvi Climàtic i és per això que han rebut el Premi Princesa d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica 2019. Què proposen les investigadores davant aquesta greu situació planetària que ens afecta a tots? Ens ho conta Julia Corell.

 Publicat a Investigació

Quaranta anys i més de 400 persones implicades avalen el projecte Flora iberica que, en tres anys si tot va bé, arribarà a la seua fi. Haurà complit el seu necessari objectiu: estudiar  totes les espècies de plantes vasculars de la península Ibèrica i Balears i recollir-les en una única obra, base fonamental per a estudis sobre biodiversitat vegetal i  generadora de coneixements sobre botànica. Carlos Aedo i Ramón Morales, membres de l'equip Flora iberica, repassen la trajectòria d’aquest projecte.

 Publicat a Investigació

Us presentem la primera base de dades mundial que permetrà als investigadors estudiar com interelacionen les plantes en comunitats vegetals i ecosistemes concrets, i la seua capacitat d'adaptació als factors ambientals a través de les característiques morfològiques o fisiològiques pròpies de cada espècie. Una eina molt útil per a treballar, entre altres coses, front el Canvi climàtic.

 Publicat a Investigació

Arribem a la tercera i última part de l’article divulgatiu sobre el viatge de cooperació tècnica al santuari de l’orquídia boliviana de Jose Aparici. A més de contar-nos la valoració final de l’assistència tècnica dins del Programa Especialista Municipal Voluntari en l’especialitat de Biologia de la Conservació, comparteix tot allò que l’ha enriquit en aquesta experiència, més enllà del que puguen dir els informes tècnics. L’acompanyem en el tram final del seu viatge?

 Publicat a Investigació

Us contem d'aquest nou projecte de participació ciutadana que pretén sensibilitzar a la població urbana sobre els efectes dels contaminants atmosfèrics. Com? implicant-los en l'anàlisi d'aquests sensibles organismes que conviuen amb nosaltres en les ciutats.

 Publicat a Investigació

 

En aquesta segona part sobre el santuari de l’orquídia boliviana, el biòleg Jose Aparici Malchirant ens endinsa en el pla d’acció dut a terme durant l’assistència técnica basada en el cultiu i conservació d’orquídies natives gràcies al programa d’Especialista Municipal Voluntari del Fons Valencià per la Solidaritat. T’has perdut la primera part de l'article?

Pàgina 1 de 9