DE RUTA! DEL BOTÀNIC AL MENEJADOR DE LA FONT ROJA

Font Roja Font Roja

Conèixes De Ruta amb el Botànic? És el cicle d'excursions que el Jardí Botànic de la Unviersitat de València organitza cada any en col·laboració amb el club de viatges Fil per Randa, i patrocinat per Caixa Popular. Amb aquestes excursions guiades gaudim de la natura més propera i ara us contem algun xafardeig sobre la primera eixida a la Font Roja. Llig les respostes del guia de la ruta, Lluís Serra.

En aquesta ruta, la primera del cicle, vam pujar al Menejador de la Font Roja, però en sentit contrari, per la senda envoltats del bosc mediterrani, amb carrasques, galers, aurons o freixes de flor, acompanyats de gran quantitat de flors de molts colors. Des del vam admirar les serresdel voltant, la Mariola, la Serrella o el Benicadell per baixar per la pista i observar les plantes rupícoles. Ja de vesprada visitarem Alcoi. 

 

 DIA DE L’EXCURSIÓ: 14 de Maig de 2017

 

PERQUÈ CONEIXES LA ZONA?

Porte 30 anys pujant i estudiant-la, he fet un llibre amb tota la flora fotografiada (922 espècies) i amb la seua distribució i sóc d'Alcoi. Fruit d’eixe estudi i apreci per la Font Roja, es el llibre que he fet amb tota la flora fotografiada (922 espècies) i amb la seua distribució.

 

Font Roja R

 

RECOMANES LA VISITA DE L’ENORN SENSE GUIA?

Sols el paisatge ja paga la pena, sobretot a la tardor, però amb guia botànic és gaudix més per poder interpretar els diferents tipus de vegetació i l’importància d’algunes espècies de flora.


3 ESPÈCIES BOTÀNIQUES D’ESPECIAL INTERÉS EN LA ZONA VISITADA

Com sempre, les especies de port arbori son les que me interés poden tenir per a la gent. A la zona podem destacar el teix, el freixe de flor i el roure cerrioide.

 

Taxus baccata

Llig l'article de Jose Aparici sobre Taxus baccata

 

QUINA PLANTA VA CRIDAR MÉS L’ATENCIÓ ALS EXCURSIONISTES

Veure el freixe de flor florit i algunes orquídies (Cephalanthera rubra, C. damasonium) sempre criden l’atenció.

 

Cephalanthera rubra

Cephalanthera rubra. Imatge de FlickR. Autor: Björn S...

 

ALGUNA SORPRESA BOTÀNICA? UNA PLANTA QUE NO ESPERAVES...

Com que son molts anys recorregent tota la zona, poc a poc les sorpresas son mes escasses. Mai es pot dir que la flora d’un territorio es coneix al 100%, però el grau de coneixement actual de la zona es un del mes elevat del País Valencia.

 

ALGUNA ABSCÈNCIA BOTÀNICA? UNA PLANTA QUE HAURIA D’HAVER ESTAT

No. Pot ser podriem esperar que alguna especie estiguera ja florida.

 

LA ZONA MÉS BONICA DEL PARATGE VISITAT

El cim del Menejador i la pujada per la senda per dins del bosc. El primer per les maravelloses vistes, cap al nord s’estén sota els nostres peus el bosc, dens i humit, amb una fragositat meravellosa, i cap al sud, la serra baixa mes suau amb carrasques, ginebres i coscolles. Des del cim podem albirar algunes de les serres que ens envolten, la Mariola, la Serrella, el Benicadell.... El segon per la frondositat del bosc, cromaticament insuperable a la tardor i un dels punts amb mes diversitat de la zona.

 

EL PUNT MÉS DUR DE LA RUTA

la senda d’inici, una senda costeruda que possa a proba als excursionistes i on parar per vore quansevol planteta es l’excusa perfecta per a recuperar l’alé. Després, per la vesprada, lo dur sigue la calor que va fer a Alcoi durant el recorregut per la ciutat, ahí era mes difícil trovar-ne una ombreta com a la Font Roja.

 

FOnt Roja R3


QUINA ERA L’ACTITUT DELS EXCURSIONISTES?

L’actitut, com sempre, es molt bona, amb molt bona dispossicio per a aprendre. Hi ha gents que ja ens coneixen d’altres excursión i d’altres de nous. I també hi ha gent que va mes a la seua i que has d’anar un poc amb compte per a que no es despiste fent una foto.

 

ALGUNA HISTÒRIA O LLEGENDA SOBRE EL LLOC VISITAT?

Sabies que el nom de la Font Roja és derivat del color del terra?

 

De Ruta amb el Botànic

Consulta el programa complet d'excursions de De Ruta amb el Botànic

 

ALGuN ACCIDENT/SORPRESA?

Res a destacar. Com sempre, algú s’adorm al anar, algú mes al tornar. Tinguerem un excursionista que va vindre ja de casa lesionat i es tingué que quedar pel matí al santuari i no va poder pujar amb nosaltres al cim del Menejador, cosa que va agobiar un poc a l’altre guía perquè durant un temps pensaba que haviem perdut a una persona.

Revista Espores. La veu del Botànic

Redacción de Espores, la veu del Botànic

Revista de divulgación científica del Jardín Botánico de la Universidad de Valencia