10 preguntes verdes a... César Barceló

Des de fa dotze edicions, rere la imatge dels cartells del cicle de Jazz al Botànic, està el traç atrevit i inconfusible d’aquest il·lustrador de Banyeres de Mariola. Arrels de Jazz, Jazz geogràfic, llunàtic Jazz... s’ha atrevit amb totes les nostres propostes i enguany ho ha tornat a fer, ha posat el toc divertit i colorit al Jazz climàtic, fent-nos fins i tot reflexionar sobre el moment ambiental que estem vivint. A banda, el trobarem a nombrosos llibres, contes, campanyes, cartells i revistes. En el seu treball més recent ens convida aquestes festes a consumir als comerços locals de la ciutat, així que els simpàtics personatges que crea ja ho estan fent. Ens acompanyes a fer un tomb amb ell en una ruta que acaba al Botànic?


1. Obris els ulls al matí i la primera cosa verda que veus és...

Les plantes del pati que dona a la cuina. La buguenvíl·lia ara no està massa bonica, fa massa fred, però les altres sí.

2. Quin paisatge et transporta a la teua infantesa?

La mescla de serra de pins i carrasques amb els bancals de blat. Em recorda a la casa del camp on solíem passar els estius i em fascinava (i encara em fascina) vore com canviava de colors el blat segons l'època de l'any.


3. Una olor vegetal que odies i una que et fascine.

Em fascina la de timonet o romer perquè és l'olor de la serra Mariola. Odie l'olor d'un saüc pudent que hi ha al riu i sempre que hi vaig l'olore per a comprovar que, efectivament, fa pudor...


4. Per a tu l’hivern és temps de...

Tancar-se a casa i hivernar com els óssos.


5. Confessa’ns el teu pecat insostenible.

Les càpsules del cafè. N’utilitze moltes i sé que no són massa biodegradables, però són tan pràctiques...


6. Herbero, romer en la paella, infusió de timó, llicsons... quina és la teua #plantagastronòmica preferida?

L’herbero, és un licor social i anima els moments de barcella (conversa) després de dinar o sopar.


7. Si fores un superheroi ambiental, quin seria el teu poder?

El de poder llevar-nos del cap la filosofia d'usar i tirar, que allargàrem la vida útil de les coses i que tornàrem a arreglar-les en lloc de canviar-les per unes noves. Potser percebríem el que ens envolta d'una altra manera.

8. Tria una planta per a fer-te un selfie.

M'agrada molt l'hedra, la veig com una superheroïna que és capaç de guanyar terreny a qualsevol mur, roca, paret... no té obstacles.


9. Llavors, arruixadora, guants de jardineria, guia amb rutes de muntanya... quin regal verd, que no siga una planta, faries aquest Nadal a algú que estimes?

La guia amb rutes, a vore si ens animem a eixir més de casa. Encara que l'arruixadora vella està trencada, mmm... no sé, no sé...


10. Tres coses que t’emportaries a un Jardí Botànic.

Càmera de fotos, quadern de dibuix i llapissera.

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.