València, capital mundial de l’alimentació

Enguany la nostra ciutat té un privilegi i també una responsabilitat, ostentar el títol de capital mundial de l'alimentació. Per açò si hem estat atents haurem vist nombroses accions i activitats relacionades amb el que acampa en la nostra taula. Jornades, tallers, campanyes i fins i tot una invasió d'hortalisses gegantes per a parlar de polítiques alimentàries.

El 15 d’octubre de 2015, alcaldes de més de 100 ciutats diferents de tot el món, entre les quals va estar València, es van reunir a Itàlia per a signar el Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, en anglès Milan Urban Food Policy Pact (MUFPP) i celebrar el dia mundial de l’alimentació. Aquest va ser el primer protocol internacional que demanava a les ciutats un desenvolupament més sostenible i sistemes alimentaris més igualitaris, garantint una alimentació sana, reduint el desaprofitament d’aliments i conservant la biodiversitat. A més, tractarien d’adaptar-se al canvi climàtic i reduir els seus efectes.

Ja en 2016, en la seu central de la FAO a Roma, els alcaldes es van reunir de nou en el dia mundial de l’alimentació, i enguany els representants de les ciutats del Pacte de Milà (més de 150 d’Amèrica, Àfrica, Àsia, Oceania i Europa, entre elles 21 espanyoles) tornaran a reunir-se a València, nomenada Capital Mundial de l’Alimentació, en el Palau de Congressos els dies 19, 20 i 21 d’octubre per a celebrar la 3º Trobada Anual i Cim d’Alcaldes, amb la finalitat d’intercanviar idees, compartir progressos i proposar nous objectius en temes d’agricultura, horta i alimentació sostenible.

Organitzat per l’Ajuntament de València, en el programa de la trobada es mostren multitud d’activitats, entre elles l’exposició de les bones pràctiques de les ciutats signatàries quant a nutrició i seguretat alimentària, la proposta de models sostenibles en els sistemes agrícoles i el tracte de les relacions entre el Pacte de Milà i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Agenda d’activitats

S’han celebrat molts altres esdeveniments a València al llarg d’enguany, com les Jornades “Societat Civil, Alimentació i Ciutats Sostenibles”, els dies 14, 15 i 16 de setembre. En elles s’ha treballat sobre temes com processos i estructures de governança alimentària, accés a la terra, polítiques i mercats locals i en general el sector agrari.

Imatges del Facebook VLCapSostenible

A més l’Ajuntament, a partir de la Regidoria d’Agricultura, ha posat en valor els productes de proximitat i la gastronomia local, impulsant els mercats municipals i apostant a reutilitzar aliments actualment rebutjats. També s’han dedicat esforços a la conscienciació dels consumidors sobre l’alimentació saludable i sostenible, i a la incorporació de membres del col·lectiu jove a la producció agrícola.

En l’agenda, trobarem altres activitats proposades com la campanya amb motiu del Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores. Va començar amb la instal·lació de taules informatives en tres mercats de la ciutat (el Mercat Central, el Mercat de Russafa i el Mercat del Cabanyal), en els quals es van repartir fullets amb informació i consells dirigits als consumidors els dies 9-10, 11-13 i 14-15 del març passat, respectivament. I també estan els tallers “Promoció Salut”, que destacaven la importància de la bona alimentació, no solament equilibrada i variada sinó també acompanyada d’exercici físic.

Campanya de recol·lecció de meló. Imatge de Facebook VLCapSostenible

D’altra banda, un lloc important ha tingut la promoció de l’Activitat Agrícola Municipal. Abans conegut com a Servei de Pedanies, el Servei de Pobles de València disposa d’una secció específica dedicada a l’agricultura i a l’horta. No obstant açò, l’escassa presència de mitjans tècnics i instruments ha portat al fet que la seua tasca principal siga simplement ajudar a desenvolupar iniciatives des de la societat civil, el sector privat o les institucions investigadores i acadèmiques en comptes de crear les seues pròpies. L’actual estratègia municipal s’ha enfocat en els següents punts: el recanvi generacional per a fomentar la inserció de la joventut en l’activitat agrícola i noves iniciatives per a augmentar la productivitat, l’augment de la participació de la societat promovent la intervenció en política mitjançant debats i propostes, la millora de la rendibilitat de la producció agrícola, el compromís sostenible de l’economia agrícola amb el medi ambient i la protecció del territori agrícola com a patrimoni.

Un exemple de l’anterior es dóna en Mercavalència, on els agricultors es reuneixen per a vendre els seus productes d’horta, comercialitzant-se diàriament entre 30.000 i 40.000 tones de fruites i hortalisses de temporada d’agricultura pròxima i tradicional, promovent així la vida saludable i una alimentació sostenible.

#hortattack Imatges del Facebook VLCapSostenible

Tota aquesta informació es troba desenvolupada i ampliada en la pàgina web i en les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram. En elles es promou la participació ciutadana, per exemple en “Hort Attack”, pujant fotos amb escultures distribuïdes per València amb la forma de verdures gegantes, acompanyades per hashtags identificatius com #hortattack, #vlcapsostenible, #MUFPP o #Milanurbanfoodpolicypact. No et quedes sense participar d’accions com aquesta!

Etiquetes
Graduat en Ciències Ambientals en la Universitat de València
El que més m'agrada fer en el meu temps lliure és escriure històries. Tinc la mania d'alinear les estovalles quan pare la taula per dinar o sopar, han d'estar rectes! Admire l'abast de la tecnologia, especialment la relacionada amb Internet i recurrentment em pregunte com es van posar d'acord tots els països a nivell mundial per posar-li el nom al nostre planeta.
extern Signatura Espores
Send this to a friend