Impostos més verds

La Comissió Europea ha decidit incentivar aquelles empreses que garanteixin un ús sostenible dels recursos amb la presentació d'un nou "Full de ruta per a l'ús eficient dels recursos".

Tal volta ja no és notícia que el nostre model de producció i consum no és sostenible, que els recursos comencen a escassejar, així, s'estima que l'any 2050 necessitarem dos planetes per soportar el ritme de vida actual. Això unit a que més del 50% dels ecosistemes del món estan degradats o s'exploten de forma insostenible, ens trobem amb un panorama desolador: disminució de la biodiversitat, un augment de la demanda d'aliments de fins al 70% i matèries primes totalment esgotades.

 

Per això, la Comissió Europea creu que cal incentivar fiscalment i fer suport a la investigació, per aconseguir productes i serveis més ecològics en un futur proper. La primera mesura plantejada és la implantació d'un impost mediambiental per gravar aquelles empreses que més consumeixen, i per contra proporcionar beneficis fiscals per a productes ecològics. 

 

Segons va declarar el comissari europeu d'Investigació i Medi ambient, Janez Potocnik, l'aplicació d'aquest impost és vital per abordar la transformació cap a la sostenibilitat, materialitzar menys els nostres models de consum, i promoure la reutilització dels productes i el reciclatge, així com dissenys i envasos ecològics de productes.

 

El comissari ha explicat que l'Executiu comunitari barreja introduir en 2013 objectius que mesuren la competitivitat i el creixement econòmic en els Estats membres sobre la base d'una menor utilització de recursos com ocorre en l'actualitat a Alemanya. De moment, no ha confirmat que aquestes noves directrius siguen obligatòries al 2012, encara que ha insistit en la necessitat de prendre mesures per avançar el més prompte possible. De moment, Brussel·les no ha precisat si els objectius seran vinculants o no pels Vint-i-set.

 

Més informació

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà