Tokelau, el primer estat 100% solar

Us convidem a fer una passejada per Tokelau, un petit arxipèlag d'Oceania i que a dia d'avui és la utopia que demostra que la transició i l'evolució energètica són possibles. És el primer territori que depèn únicament de l'energia solar.

 

Deixant a un costat les seues paradisíaques platges, l'arxipèlag de Tokelau, compost per tres atols remots situats entre Nova Zelanda i Hawaii, passaria pràcticament desapercebut com un petit paradís en el Pacífic. No obstant açò, hi ha un fet l'ha posat en boca de tots, és el primer estat que funciona única i exclusivament amb energia solar gràcies als més de 4.000 panells instal·lats en les seues illes i atols, i que són capaços de proveir d'electricitat als 1.500 habitants que el poblen. Sens dubte, un espai pioner en l'engegada d'energies alternatives a ple rendiment que ha volgut enviar un missatge al món, la transició a les fonts d'energia renovables és possible.

 

TOKELAU

tokelau_aereo_Copiar

Tokelau consta de tres atols anomenats Atafu, Nukunonu i Fakaofo, i uns 125 illots que abasten un àrea de 10 km2. El més gran d'ells és Fakaofo, on es troba la capital

 

Dependència energètica i problemes econòmics

Seran molts els que es pregunten perquè aquest petit estat depenent de Nova Zelanda i amb sobirania anglesa va apostar de ple per l'energia solar. La resposta és d'una banda la necessitat i, per una altra la por al canvi climàtic. I és que fins fa un any Tokelau depenia enterament de generadors que funcionaven amb dièsel, cosa que els portava problemes com l'elevat cost de producció, per la dependència de la importació de combustibles fòssils.

 

Aquesta situació feia que les economies d'aquests països estigueren exposades totalment a la fluctuació i a les variacions del preu del petroli, un preu en molts casos impossible d'assumir per a llars i empreses. Fins i tot hi havia vegada que el cost d'importació de combustible era més elevat que tots els ingressos obtinguts en les illes per l'exportació.

 

tokelau_devastacion

tokelau_diesel

Les fortes sequeres i la contaminació produïda pel consum de dièsel han portat al govern de Tokelau a bandejar definitivament el petroli com a font d'energia

 

En aquest sentit, l'ús de panells elèctrics fotovoltaics ha sigut una taula de salvació per al petit arxipèlag de Tokelau. Una energia que és en l'actualitat madura i fiable, i que funciona mitjançant la conversió de la llum solar en corrent elèctric. La instal·lació en el Pacífic sol ser molt rendible, tant per orografia com per que és una zona de llarga exposició solar. A més, en el cas de Tokelau la companyia PowerSmart ha dissenyat una instal·lació totalment única que disposa de tres mini-xarxes, una per a cada atol, que inclouen un sistema d'emmagatzematge de bateria, per a emmagatzemar electricitat durant la nit o quan està ennuvolat, i un inversor, és a dir, un sistema de càrrega que converteix el corrent continu dels mòduls fotovoltaics en corrent altern per al seu ús en llars.

 

Una apagada per por del canvi climàtic

Però no solament els avantatges econòmics de la instal·lació de plaques solars van impulsar l'engegada d'aquest projecte. L'altre motiu, i no menys important, és estrictament mediambiental, la por al canvi climàtic i a les seues conseqüències especialment a nivell d'oceà, ja que els atols es troben només a dos metres sobre el nivell del mar.

 

tokelau_placas

 

Si bé la contribució de Tokelau a la generació de gasos d'efecte hivernacle era mínima, l'ús elevat de combustibles dièsel i la seua combustió contaminava massa. El punt d'inflexió per a prendre aquesta decisió es va produir l'any passat quan les illes van ser víctimes d'una severa sequera que els va obligar a portar aigua potable des de Nova Zelanda, ja que les aigües subterrànies dels atols havien sigut inundades i eren excessivament salades. Les sequeres en aquesta zona estan associades al fenomen de la Niña, però también podria haver canvis en els patrons de pluges generats per l'escalfament global.

 

tokelau_cocotero

tokelau_santuario_tiburones


La majoria de la vegetació original de Tokelau ha sigut reemplaçada per plantacions de cocoters,  algunes de les quals han sigut abandonades i s'han convertit en boscos silvestres. Respecte a la fauna, els taurons són els majors pobladors de les seues platges. Els peixos autòctons s'han vist molt afectats pel canvi climàtic

 

A més, en els últims anys Tokelau ha vist desaparèixer diverses de les seues espècies autòctones, entre elles crancs terrestres, i els cicles en la reproducció dels peixos també s'han vist afectats. És clar que la gran quantitat de pesca en la zona i la contaminació juguen un paper significatiu en aquest sentit, però la població local assenyala com a principal causa i pitjor amenaça del seu arxipèlag al canvi climàtic.

 

Una tasca complicada però que cada dia té més adeptes

El desenvolupament de projectes d'energia renovable en el Pacífic presenta reptes únics. En el cas de Tokelau eren molt majors, doncs l'arxipèlag, situat a uns 500 quilòmetres al nord de Samoa manca de pistes d'aterratge i molls, i l'únic accés és a través de vaixell i sortejant diverses barreres d'escull. Per tant, els sistemes a dissenyar havien de ser més sòlids i longeus, ja que el transport és difícil i poc freqüent. D'altra banda, Tokelau se situa en l'ecorregió de boscos tropicals de l'oest de Polinèsia, per la qual cosa les plaques havien de suportar les dures condicions tropicals i marines, caracteritzades pels vents forts, les altes temperatures i un ambient corrosiu per l'elevada salinitat de les aigües.

 

cook

Illes Cook

 

No obstant açò, malgrat les difícils condicions i els problemes que pot presentar, l'opció presa pel govern de Tokelau està sent imitada per altres regions properes que, encoratjades pels costos del petroli cada vegada més alts i insostenibles, donen prioritat al desenvolupament de fonts d'energia renovable a curt termini.

 

Altres casos similars al de Tokelau serien les Illes Cook, on s'està construint una planta d'1 mega watt d'energia solar fotovoltaica que permeta a l'arxipèlag ser 100 % independent del dièsel importat, i a Tuvalu i Samoa també s'estan projectant, sota finançament estatal, plans energètics que tenen a les energies renovables com a protagonistes.

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà