Reciclatge Olímpic

L'organització de Londres 2012 va planificar les seues Olimpíades perquè foren les més ecològiques de la història, de moment sembla que van a aconseguir-ho. Avancem una curiositat: les botelles consumides durant aquests jocs són reutilitzables 100% i estaran novament en els supermercats londinencs en un temps rècord, menys de sis setmanes.

 

Londres volia uns Jocs Olímpics sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, i des de la seua designació com a capital olímpica no ha escatimat esforços per a aconseguir-ho. Entre les mesures preses està la construcció d'un ecopavelló sostenible construït íntegrament amb materials reciclats.  La coberta de les bigues de ciment de l'Estadi Olímpic, amb 336 panells verticals de 25 metres d'altura, está realitzada amb pintures no contaminants i materials reciclats, i s'han engegat més de 800 autobusos urbans híbrids.

 

JUEGOS2


També els atletes tenen molt a dir en la cura del medi ambient i són un exemple per a milions de persones. Per açò, l'empresa encarregada de realitzar els vestits d'esportistes, voluntaris i personal de l'esdeveniment, els ha confeccionat a partir de materials reciclats. El mateix que amb el calçat, s'han fabricat més de 70.000 parells de sabatilles i sabates ecològiques per als voluntaris que prestaran els seus serveis en el transcurs de l'Olimpíades.

 

No obstant açò, el tema que més ens crida l'atenció és el de les botelles d'aigua i refrescs que consumiran els esportistes durant aquests Jocs. Es tracta de botelles 100% reciclables i, en menys d'un mes, tornaran a estar com a noves en les prestatgeries dels supermercats londinencs, concretament quan comencen els Jocs Paralímpics. Un miracle? No, més aviat un pla de reciclatge d'allò més avançat.

 

La classificació d'envasos, la clau de l'èxit

La bona organització sembla ser el factor clau d'aquest pla de reciclatge. Tots els envasos de plàstic utilitzats en les diferents seus dels Jocs se sotmetran a un procés de reciclatge en la nova planta de reciclatge de Lincolnshire, en el nord d'Anglaterra, propietat d'ECOPlastics. Actualment, la planta ja recicla 2.500 tones de plàstic per setmana, per la qual cosa sembla factible que quan acaben les Olimpíades gran part d'aqueixos envasos estiguen ja preparats per a ser utilitzats de nou.

 

londres_2

 

Una vegada en la planta, els materials plàstics hauran de ser sotmesos a diferents processos entre els que destaca la imoportància de la classificació. Les botelles que arriben a Lincolnshire seran d'allò més variat, de diferents colors i qualitats, i concorde a aquests dos paràmetres és com hauran de ser classificades. Entre tots aquests materials es distingeixen dos tipus de polietilè: els PET (coneguts així per les seues sigles en anglès) fets amb polietilè tereftalat, i els HDPE realitzats amb polietilè d'alta densitat. Al primer grup pertanyen quasi tots els envasos de plàstics transparent, com són botelles d'aigua i refrescs, amb el segon material es fan altres envasos més sòlids com els brics de llet. 

 

JUEGOS3

 

La classificació d'aquests materials es fa de forma automàtica a través d'uns sensors òptics que distingeixen els polímers per qualitat i color. Les botelles identificades són llançades al seu carril corresponent a través de dolls d'aire. Una vegada classificats, els envasos són llavats i bullits a 120 graus durant una hora i mitja, el temps suficient per a eliminar elements contaminants. Per a facilitar el procés de selecció s'han preparat contenidors de diferents colors perquè tots els visitants puguen fer una primera classificació dels envasos.

 

És aquest un mètode ecològic al 100%?

La pregunta que molts es fan és si podem parlar d'un procés de reciclatge sostenible sabent que aquest inclou transport per terra i que consumeix grans quantitats d'energia elèctrica. La resposta és que si, ja que el simple fet de reciclar implica estalviar energia en el futur. Segons els responsables d'ECOPlastics cada botella reciclada pot estalviar suficient energia com perquè funcione una bombeta de 60w durant sis hores, i una tona de reciclatge estalvia fins a 5.774 kwh d'energia.

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà