Plantes per redescobrir, expedició científica al Rif

L'aventura de cercar una raresa botànica encara és possible en el nostre segle. Un grup de científics persegueix una espècie recol·lectada a Àfrica en 1954 i que no s'ha tornat a trobar.

 

No hi ha dubte que la conservació de la biodiversitat és una de les grans preocupacions del panorama actual. Moltes espècies estan en perill de desaparició, compten amb molt pocs exemplars i han vist com el seu hàbitat s'anava reduint cada vegada més. Sense anar més lluny, a Espanya, l'última Llista Roja de la Flora Vascular revelava l'existència de 1196 espècies de plantes amenaçades, a més de l'esgarrifosa dada de 25 taxons considerats com a extints.

A més, hi ha 133 espècies de plantes de les quals no se sap res sobre el seu estat d'amenaça, doncs no hi ha quasi informació sobre elles per a poder elaborar un diagnòstic més o menys encertat. En molts d'aquests casos, es disposa de registres històrics sobre la presència de l'espècie en un determinat lloc, però amb el pas dels anys no ha tornat a trobar-se. La pregunta que els biòlegs conservacionistes es fan en aquesta situació és, haurà desaparegut l'espècie o és que no l'hem trobada?

Realitzar una cerca
Contestar requereix altes dosis de dedicació, explorant exhaustivament el territori en el qual en el passat ja s'havia registrat la presència de l'espècie. Un esforç que no és en va i que constitueix el primer pas per a la conservació de l'espècie, ja que abans d'engegar plans de recuperació o de conservació complexos amb alta inversió de recursos s'ha de conèixer la situació real de partida de l'espècie.

 

RIF2

A més, aquest tipus de treball també proporciona informació útil sobre la biologia i demografia de l'espècie, que permet estimar canvis demogràfics i avaluar les probabilitats d'extinció. Fins i tot als científics els permet entendre com l'espècie ha respost a canvis ambientals en el passat i com podria respondre a modificacions ambientals futures, coneixements de gran valor tenint en compte l'amenaça del canvi climàtic.

Si l'esforç d'exploració és pobre es pot passar per alt la presència de l'espècie en el territori. Caure en aquest error pot interpretar-se com una absència real i té conseqüències negatives en els plans de conservació. Per exemple, pot implicar que es sobreestime la taxa d'extinció, que es delimiten àrees de protecció més xicotetes o que es desenvolupen models de distribució esbiaixats.

 

RIF3

Hippocrepis prostata


Però tampoc cal pensar que depèn només de l'atzar el que els biòlegs troben la planta que estan cercant. La probabilitat de detectar una espècie en el territori on la seua presència ha sigut donada però que no ha tornat a trobar-se en temps recents varia depenent de les seues característiques, de l'època de la cerca, de les irregularitats topogràfiques i fins i tot de l'hora del dia en la qual es realitza la visita.

Per
aquest motiu, les campanyes d'exploració s'organitzen amb antelació per a tenir en compte aquests factors i poder mesurar de manera apropiada els esforços de mostreig, a més moltes es repliquen amb la intenció de reduir errors. Hi ha estudis en els quals s'ha mostrat que es necessiten en molts casos unes quatre visites a un mateix territori per a tenir una certesa del 95% que aquest no està ocupat per l'espècie. En 2000, Hippocrepis prostrata, Astragalus nitidiflorus, A. oxyglottis, Carex helodes i Linaria intricata es van considerar extintes a Espanya. Posteriorment, després d'intensificar els esforços d'exploració del seu territori, es van descobrir poblacions noves o que es creien desaparegudes, confirmant que l'esforç val la pena i moltes vegades proporciona aquest tipus d'alegries.

L'expedició científica al Rif
Pel que fa a l'aventura que ens ocupa, els dragoncillos són plantes de l'emblemàtic gènere Antirrhinum. Algunes espècies tenen una ecologia molt especial i viuen sobre parets rocoses, unes altres en canvi es troben sobre substrats pedregosos i remoguts, amb freqüència a la vora de camins. Tenen flors molt cridaneres i productores de nèctar que són visitades i pol·linitzades per abelles al llarg del dia. El gènere està format per 25 espècies que es distribueixen majoritàriament pel mediterrani occidental, sent la Península Ibèrica el seu principal centre de diversificació. Moltes espècies del grup estan amenaçades segons les categories UICN.

 

RIF8


En 1954, un entomòleg alemany establert a Barcelona, el Dr. Werner Marten, va recol·lectar una rara espècie de Antirrhinum en el Nord d'Àfrica mentre participava en una expedició de recol·lecció de papallones en les muntanyes del Rif marroquí. Encara que era un gran especialista en lepidòpters del gènere Zygaena en la Península Ibèrica, també era director del Jardí Botànic Marimurtra, a Blanes, i mostrava molt interès per espècies de flora.

 

RIF7

© Institut Botànic de Barcelona. (IBB-CSIC-Ajuntament). Reproducció autoritzada del plec d'A. martenii

 

Marten li va lliurar una mostra d'aquesta planta al seu amic el botànic Font Quer, qui va descriure aquesta espècie un any després com Antirrhinum valentinum subsp. martenii (actualment reconeguda com A. martenii). Des de llavors aquesta regió ha sigut visitada pels científics en diverses campanyes botàniques però l'espècie no ha tornat a trobar-se, amb l'afegit que A. martenii és l'única espècie del gènere Antirrhinum de la qual no es coneixen les poblacions naturals.

Entre l'any 2009 i 2012, botànics del Jardí Botànic de la Universitat de València hem realitzat tres expedicions científiques d'exploració del territori per a tractar de localitzar A. martenii, estant l'última finançada fins i tot pel príncep hereu d'Abu Dabi. Hem cercat l'espècie en el lloc on es va trobar per primera i última vegada, però també en les àrees confrontants, així com en zones més distants al lloc original però caracteritzades per posseir un hàbitat potencialment apropiat per a l'espècie (sobre la base de la semblança amb l'hàbitat predominant en la localitat original).

 

RIF5

El Rif fotografiat a l'expedició de 1954

 

Fins al moment no hi ha hagut sort i els esforços de mostreig no han donat resultats positius, l'espècie no s'ha detectat en els llocs explorats. Les característiques de l'espècie, la inaccessibilitat de l'hàbitat, i l'amplitud del territori original aconsellen intensificar l'esforç d'exploració, així que ens plantegem repetir una quarta expedició el pròxim any.

 

RIF6

Última expedició pel Rif del Jardí Botànic de la UV al 2012


Potser en 2013 hi haja més fortuna i es confirme l'estadística de l'èxit al quart intent de mostreig que esmentàvem abans. Per a no deixar açò solament a l'empara de la sort i de les lleis probabilístiques, actualment s'està revisant en profunditat el material dels arxius històrics que poguera llançar informació sobre l'espècie i l'expedició en la qual es va descobrir. A més, prompte s'iniciarà una caracterització morfològica i genètica de l'espècie per a descartar una incorrecta identificació. Amb tot, segueix viu en nosaltres eixe esperit que impregna l'aventura d'escarbar la història per a intentar situar alguna cosa seua, directament, davant els nostres ulls.

Elena Carrió

Dra. en Ciències Biològiques. Investigadora del departament de Biosistemàtica del Jardí Botànic de la Universitat de València i Vicepresidenta de la Fundación Yelcho

L'últim de Elena Carrió

Mitjà