LES RESERVEN NATURALS MÉS GRANS DEL MÓN

Aproximadament el 12 % de la superfície terrestre compta amb alguna figura de protecció ambiental. Es tracta d'espais naturals terrestres i aquàtics d'importància per a la vida silvestre, la flora i la fauna o amb trets geològics d'especial interès. La seua conservació és sinònim de respecte i d'identificació de l'ésser humà amb la natura.

En contra del que molts pensen, les reserves naturals no són un fenomen recent. Ja en el segle III a.C el rei de l'actual Sri Lanka va ordenar la protecció de la Vida Silvestre dels voltants del poble de Mihintale. Igual que aquest, al llarg de l'antiguitat es van donar diversos casos de cultures que establien zones i àrees reservades, encara que normalment les lleis s'emparaven en motius fonamentalment religiosos, com és el cas dels boscos maleïts a Àfrica, on els éssers humans no havien d'anar sota pena d'atacs dels esperits.

 

Pel que fa a l'època moderna es considera que Drachenfels (Siebengebirge) és la primera reserva natural, quan Prússia va comprar el terreny en 1836 per a posar fi a la mineria que estava arrasant amb la zona. No obstant açò, la primera reserva natural oficial fou el Parc Nacional Yellowstone, seguit del Royal National Park prop de Sidney a Austràlia i del Il'menskii zapovednik , en la URSS. Els tres van obtenir aquest reconeixement en 1920. Des de llavors han sigut molts els espais controlats per Governs estatals i institucions internacionals, alguns són impressionats. 

 

Parc Nacional del nord-est de Groenlàndia

Actualment aquesta reserva està considerada com la més gran del món amb una extensió total de 972.000 km2. Creada en 1974, ja al 1977 s'emportà el títol de reserva internacional de biosfera. Té moltes peculiartiats, és l'única reserva natural de Groenlàndia, i una de les zones que més aïllades ha estat de l'ésser humà, permetent-li tenir riquesa i biodiversitat única en el món.

 

groenlandia_vista

 

Entre els animals autòctons de la zona, les temperatures de la qual aconsegueixen els -20º a l'hivern, destaquen especialment els bous mesquers, trobant-se allí al voltant del 40% de tots els exemplars d'aquesta espècie existents en el món. S'estima que en aquest Parc Nacional la població d'aquests bous està entre 5.000 i 15.000 exemplars.

 

groenlandia_buey1

 

Altres animals que podem trobar són óssos polars, diferents tipus de foques (foca anellada, foca arpa i foca encaputxada) i morses. Les raboses polars, els erminis i les llebres àrtiques també són comunes en el parc, i entre les aus podem destacar l'oca potes roses, el eider comú i el mussol nival.

 

groenlandia_focaarpa

groenlandia_focaarpa2

 

Monument Nacional Marí de Papahanaumokuakea

Al nord-oest d'Hawaii trobem la major reserva marina del món, el Monument Nacional marí de Papahanamokuakea, l'extensió del qual supera els 360.000 km2. Situat en un conjunt d'illes a 250 km d'Hawaii, les illetes i atols que formen part d'aquesta reserva posseeixen hàbitats pelàgics d'aigües profundes i altres elements notables com a muntanyes submarines, bancs d'arena submergits, vasts esculls coral · lins i llacunes marines.

 

papahanaumokuakea_vista

 

El que més crida l'atenció d'aquesta reserva natural és el seu paisatge aquàtic, la qual cosa fa que la zona siga idònia per als amants del busseig. Entre les seues aigües cristal·lines proliferen els peixos i les roques, i també poden veure's allí estels de mar i mamífers. De totes les illes que formen la reserva destaquen Nihoa i Makumanamana, que posseeixen vestigis arqueològics que testifiquen la presència d'assentaments humans i l'ocupació del sòl abans de l'arribada dels europeus.

 

papa_3

papa_2

 

El monument és hàbitat natural d'unes 7000 espècies, la majoria d'elles en perill d'extinció, de les quals una quarta part són endèmiques, és a dir, úniques en el món. Entre les més rellevants podem citar la tortuga verda i la foca monjo d´Hawáii, i aus de platja com l´albatros Laysan. El monument marí va ser triat per la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura) per a ser patrimoni de la Humanitat en 2010.

  

papa_tortuga

papa_albatros

 

La Gran Barrera de Coral

Sens dubte la Gran Barrera d'Esculls d'Austràlia és un dels espais naturals més cridaners i protegits del món. En total, més de 300.000 km2 d'esculls de coral descoberts per primera vegada per el Capità James Cook, que va encallar en l'escull durant el seu viatge a Nova Guinea en 1768.

 

barrera_coral

 

L'escull està situat en el Mar del Coral, enfront de la costa de Queensland al nord-est de Austràlia, al sud-est de Nova Guinea occidental i al sud de Papua Nova Guinea. La riquesa marina de la zona no té comparació en cap altre lloc del món. En total s'estima que en l'Escull viuen més d'1.800 espècies diferents, incloent sis tipus diferents de tortugues marines (la tortuga verda, tortuga llaüt, tortuga carey, tortuga babau, i la tortuga golfina), més de 120 espècies de taurons i al voltant de 5.000 espècies de mol·luscs. Segons els estudis, fins a 200 espècies d'aus s'acosten a l'escull per a visitar els nius i dormidors de les illes. I entre totes les espècies destaquen l'àguila de ventre blanc i el xatrac rosat, una espècie típica d'hàbitats marins.

 

barrera_coral_3

barrera_coral_2

 

Però sobretot, d'aquesta reserva natural destaca el Coral, del que estima que existeixen més de 400 espècies diferents de l'escull distribuïdes en al voltant de tres mil esculls individuals. Les mesures de protecció en el Gran Escull de Coral són nombroses, perquè a més de ser un dels espais més rics en coral del món també és un dels més amenaçats. Amenaces que van des de la baixa qualitat de l'aigua, contaminada per vessament amb sediments, excés de nutrients i pesticides, fins al canvi climàtic, els canvis de temperatura i les tempestes. En la destrucció de la barrera del Coral també influeixen el creixement de poblacions de La corona d'espines o acantáster porpra, Acanthaster planci, una espècie invasiva d'estel de mar predadora de coral.

 

barrera_acanthaster-planci

Acanthaster planci

 

A causa de la seua vasta diversitat biològica, les seues aigües clares temperades i la seua fàcil accessibilitat, l'escull és una destinació molt popular entre els afeccionats a el submarinisme. Moltes ciutats de la costa de Queensland, com Cairns i Townsville, ofereixen viatges amb vaixell a l'escull diàriament. Tanta és la seua importànica que La Gran Barrera de Coral és considerada en determinats entorns com l'animal viu més gran del món.

 

La gran reserva tibetana

La reserva Natural de Qingtang és la més gran d'Àsia amb una extensió que ronda els 300.000 km2. Està situada en la frontera entre les regions autònomes del Tibet, Uigur de Xinjiang i la província de Qinghai, i és un dels pocs llocs del món que encara no han sigut greument deteriorat per l'acció de l'home.

 

china_1

 

Destaquen la gran quantitat d'animals salvatges com els bisons, les ovelles cap gros, les llops o les raboses. Una de les espècies més característiques de la zona són els antílops tibetans, que durant l'època de zel les femelles obeeixen estrictament als seus costums, i els parts han de realitzar-se en els llocs establits per a ells. Així, les femelles d'antílops tibetans poden recórrer centenars de quilòmetres i sondejar tot tipus d'obstacles amb la finalitat de donar a llum en els llocs que consideren perfectes. 

 

china_antilope

china_antilope2

 

Una altra de les espècies més cridaneres d'aquesta reserva és el iak salvatge, grans bovins de pelatge llanós nadius de les muntanyes de l'Himàlaia. Es caracteritzen pel seu pèl dens i negre, que li penja a banda i banda del cos i en les extremitats, i pel seu gep i llargues banyes. Els iak han sigut ensinistrats durant milers d'anys per l'ésser humà, ja que d'ells pot aprofitar-se la seua llana, però també la seua carn i llet. Les espècies domèstiques produeixen molta llet i són més xicotetes que les salvatges.

 

yak

 

Durant els anys 90 el govern xinés va haver de prendre mesures de protecció en la reserva Natural de Qiangtang a causa que els caçadors furtius s'endinsaven en ella per a caçar antílops, donat que la seua llana està molt cotitzada en el mercat internacional. Finalment, l'any 1998 el govern el declarà reserva natural nacional, prohibint tot tipus de caça en aqueixa zona i dotant-la de policies forestals per controlar-ho. 

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà