Gàmbia contra la deforestació

Gàmbia contra la deforestació http://www.fao.org/news/story/es/item/89915/icode/

La política forestal comunitària de Gàmbia, que rep suport de la FAO, ha rebut el Premi de Plata de la Política per al Futur 2011, com una de les més innovadores del món. 

El Consell Mundial per al Futur, una organització amb seu a Hamburg i amb l'objectiu de salvaguardar els drets de les generacions futures, atorga cada any premis de reconeixement a aquelles polítiques ambientals que contribueixen a una major eficàcia per a la conservació i desenvolupament sostenible dels boscos. El 2011 han premiat Gàmbia, així la comunitat internacional ha volgut reconèixer la política forestal d'aquest país, un dels més pobres del món, però que ha sabut combinar unes polítiques i un marc jurídic adequat per propiciar que la població rural puga beneficiar-se econòmicament i de forma significativa dels seus boscos.

 

La política forestal de Gàmbia, que compta amb el suport de la FAO i altres associats, ha portat a la pràctica la primera política i legislació d'Àfrica per donar a la població local drets segurs i permanents de propietat sobre els boscos. Cosa que ha reduït la tala il·legal, els incendis forestals i la desertificació progressiva. A més, ha millorat l'economia de la població rural del país, que pot obtenir beneficis econòmics dels productes forestals.

 

GAMBIA_doble

Més del 73% de la població gambiana es dedica a l'agricultura ila silvicultura: Imatge: FAO

 

Eduardo Rojas Briales, el Subdirector General del Departament Forestal de la FAO, va assenyalar que "L'experiència de Gàmbia ha demostrat que el desafiament de la silvicultura sostenible es pot aconseguir amb la disposició del govern d'habilitar a la població rural".

 

Gàmbia ha aconseguit frenar una forta tendència a la desforestació a Àfrica, amb més de 350 llogarets a càrrec de la gestió del 12 per cent dels boscos del país, i un increment net de la coberta forestal d'un 8,5 per cent en les últimes dues dècades.

 

Des de l'any 2004 la FAO recolza la introducció d'incentius econòmics per promoure la silvicultura comunitària, i des de 2009 promou l'ampliació de la superfície forestal comunitària per millorar les capacitats de les parts interessades d'obtenir beneficis econòmics de la silvicultura col·lectiva a Gàmbia. L'objectiu de la iniciativa és aconseguir que el 2016 la meitat dels boscos de Gàmbia es troben baix gestió comunitària.

Font: FAO

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà