Els herois de la revolució hídrica

L'aigua és un dels recursos més importants el nostre planeta i també un dels quals més hem de lluitar per preservar. S'estima que cada any més de dos milions de persones, en la seua majoria xiquets, moren pel consum d'aigua bruta. Per açò, sentir històries com la de Petra Wadstrom mostren que, si la voluntat existeix, una revolució de l'aigua també és possible.

Petra Wadstrom és una sueca de 60 anys que observant el món que li envoltava, va decidir posar una mica de sensatesa i de sentit comú al seu al voltant. Havia viscut durant molts anys a Austràlia, una de les zones amb major exposició solar de la Terra, i es va sorprendre que la gent no usara l'energia del sol per a bullir aigua, en un lloc assolellat com aquell, un recipient d'uns 10 litres d'aigua potable tarda entre dues i sis hores a bullir.

 

Els avantatges d'usar aquest mètode per a calfar aigua eren molts, però sobretot afectaven a l'economia de Wadstrom, per l'estalvi. A més, l'aigua que s'aconseguia era de major qualitat i desinfectada, per açò Petra, que es defineix a si mateixa com a artista i inventora, va voler anar una mica més enllà. Després d'un llarg procés creatiu i d'investigació va nàixer Solvatten, un petit tanc que serveix per a depurar i sanejar aigua pensat especialment per a zones pobres i molt seques. El seu funcionament és senzill, és barat i, a més, compleix amb tots els estàndards marcats per l'OMS.

 

hidrica_petra

 

Què és Solvatten i perquè naix?

L'aigua potable contaminada és freqüent i un problema important en moltes parts del món, particularment en països en desenvolupament. Segons l'OMS, més d'1,1 milions de persones manquen d'aigua potable segura i uns 1600 milions manquen d'electricitat. Per açò purificar aigua de forma senzilla es converteix en una prioritat.

 

Segons investigacions prèvies en la depuració d'aigua potable, l'escalfament d'aigua a una temperatura superior a 60º durant una hora és suficient per a la pasteurització. La llum del sol inclou grans quantitats d'energia tèrmica, per això concloem que l'electricitat no és necessària per a pasteuritzar l'aigua. A més, també se sabia amb anterioritat que pràcticament qualsevol tela era capaç de filtrar els principals microorganismes que contaminen l'aigua. Si a açò afegim que també es coneixia que l'escalfament pot produir-se en un recipient de material plàstic flexible, podem imaginar-nos el mapa que Petra Wadstrom va crear en el seu cap, idear un invent de plàstic que incloguera filtres i que fóra permeable a l'acció del sol. Així, Wadstrom va idear un sistema pensat per a actuar a petita escala, que complira amb els paràmetres de l'OMS i que que la seua tècnica fóra eficaç però també fàcil d'usar i de distribuir, i barat de produir.

 

hidrica_solvatten2

hidrica_solvatten3

 

El resultat real de totes aquestes conjectures és Solvatten, un esterilitzador d'aigua potable format per dos petits tancs de 5 litres cadascun. Cada tanc té dues superfícies, la primera formada per una capa permeable a la llum solar i la segona per una altra capa absorbent del calor. A més, hi ha dues obertures, una en cadascun dels tancs, que serveixen per a emplenar i traure l'aigua respectivament.

 

El funcionament, d'allò més senzill: només cal introduir l'aigua i deixar-la al sol durant unes hores. Quan introduïm l'aigua, aquesta ja passa per un primer filtre que fa de neteja general. Durant la seua estada en el recipient, l'aigua es va calfant, i el petit dispositiu té un indicador que marca quan ja és potable (55º), i la quantitat d'exposició als rajos ultraviolats suficient, que és l'element clau que ajuda a destruir els bacteris nocius. Durant el buidatge d'aigua, aquesta passa per un segon filtre que elimina la resta de partícules, deixant-la totalment potable. 

 

hidrica_solvatten1

hidrica_solvatten4

Actualment, 40.000 persones de 20 països diferents utilitzen aquest invent, el preu del qual per unitat oscil·le els 80 euros

 

Altres pioners de la revolució l'aigua

El cas de Petra Wadstrom no és aïllat, són molts els que parlen de la possibilitat de realitzar una revolució hídrica. Una de les primeres persones a encunyar aquest terme va ser Brock Dolman, director del Institut Water, un organisme sense ànim de lucre fundat per a promoure la comprensió de la importància de les conques hidrogràfiques riques i sanes per a una comunitat saludable.

 

hidrica_water

hidrica_dolman

 

L'institut se centra en quatre components de programa interrelacionats i igualment forts: promoció i desenvolupament de polítiques, la formació i el suport, l'educació i la demostració, i la investigació. Dolman, a més, és un dels pioners i residents en Farallon Institute, en el cor de Russian Valley, puntal del moviment ecologista californià en els anys setanta i que, a dia d'avui, a engegat diversos mecanismes de control i aprofitament d'aigua.

 

Aljubs, cisternes, sèquies, bancals o embornals estan molt presents en aquesta població. Però sens dubte el seu major assoliment, realitzat pel seu propi Departament de Seguretat Aquàtica, és un estany de captació d'aigua de pluges on s'emmagatzemen fins a vuit milions de litres d'aigua que serveixen per a proveir, durant la temporada seca a hortes, corrals i cases particulars, i que estan pensades per al màxim aprofitament, inclòs el reciclatge d'aigües grises.

 

{hwdvideoshare}id=74|width=|height={/hwdvideoshare}

 

Un altre exemple de revolució hídrica, també a petita escala, és el del dissenyador Karim Rashid qui ha inventat Bobble, una botella de plàstic reciclat i reciclable, lliure de BPA i de PVC, amb un tap de rosca que és al mateix temps filtre de carboni, ideal per a netejar d'impureses fins a 150 litres d'aigua de l'aixeta. Segons Rashid, es va inspirar després de passar moltes vegades pel control de seguretat d'un aeroport, i li calia comprar o tirar una botella de plàstic.

 

Segons el seu creador, amb cada Bobble estalviem almenys 300 botelles. L'únic esforç que hem de fer és canviar el filtre de la botella cada 150 litres de consum, la qual cosa, vist des d'un punt de vista pràctic, és un esforç mínim. Les possibilitats són immenses tant pel seu disseny com pel perfeccionament dels seus filtres. Els seus creadors asseguren que el seu objectiu és crear un model que servisca per a beure aigua extreta directament d'un pou d'Àfrica. Ambiciós o no, la veritat és que Bobble ja ha tingut èxit, en poc més d'un any ja s'han venut més de 10 milions d'unitats.

 

hidrica_bobble

 

Enllaços d'interès:

http://www.solvatten.se/

http://www.oaecwater.org

http://www.bobble.es/home.aspx

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà