Cases contra l'estrès del planeta

Les Earthships són una fórmula viable per a combatre l'especulació urbanística i l'estrès del nostre planeta d'una sola espenta. Habitatges 100% ecològics adaptats a l'entorn que els envolta.

Fa uns anys publicacions de tot el món es feien ressò d'una notícia que suposava l'obertura d'un nou camí en el camp de la construcció: l'engegada de la Ciutat Contenidor de Londres, una petita vila de 14.000 metres quadrats construïda amb antics contenidors de vaixell i pensada per a albergar a unes 200 persones. La ciutat estava dividida en dues parts, una àrea de treball i una altra residencial i, a més d'habitatges, en ella s'havien projectat altres espais que servirien com a oficines, centres comunitaris, locals d'assaig, col·legis o infermeries.

 

La idea va ser concebuda per l'arquitecte Eric Reynolds, qui va engegar aquest experiment com una alternativa al sistema d'habitatge tradicional. La iniciativa fou recolzada per diverses institucions públiques perquè les cases podien ser entre un 25% i un 30% més barates, i eren una bona opció per als joves. Amb el pas del temps, no solament els diners es va convertir en un avantatge, també era menor el temps de construcció,  permetien dissenys molt més nous i atractius, i a més utilitzaven materials reciclats. 

 

Ciudad_container

Ciutat Conenidor. Londres

 

Prompte les cases contenidors es van un espai a tot el món, i a la Ciutat Contenidor londinenca es van sumar altres projectes similars. Un d'ells va ser Manifest House, una casa situada a Xile i realitzada per l'estudi Infinisky, una empresa que es caracteritza pel seu dissenys avantguardista i per utilitzar en els seus habitatges contenidors, palets i fusta recuperada.

 

manifiesto_house

Manifiesto House

 

Un altre exemple és la Shipping Container House, a l'estat de Colorado, amb l'al·licient de ser completament off-grid, és a dir, amb la capacitat d'autoabastir-se d'energia a través de panells fotovoltaics, refrigeració passiva, escalfadors solars d'aigua i estufes a llenya.

 

Shipping-Container-House

Shipping Container House

 

I si cerquem allò una mica més exclusiu, destaca la R4 House de l'eco-arquitecte espanyol Luis de Garrido, un habitatge bioclimàtic i sostenible realitzat íntegrament amb residus, autosuficient en aigua i energia, de consum energètic zero i considerada un referent global en arquitectura sostenible. També trobem la Redondo Beach Container House, una mansió formada per vuit contenidors units i situada en una les platges més luxoses de Califòrnia.

 

r4_house

R4 House

 

Redondo_Beach_Cargo_House

Redondo Beach Cargo House

 

Exemples aïllats o alternatives reals? 

A l'actualitat, en plena crisi econòmica, les Earthships semblen ser la millor fórmula per a construir el teu propi habitatge i no endeutar-te per a tota la vida. Aquetes eco-construccions naixen amb un plantejament: ser totalment assumibles, tant en materials com en estalvi energètic, per això utilitzen naturals o reciclats com a pneumàtics, botelles de vidre o llandes d'alumini. El fet de treballar amb materials reciclats no vol dir que són de menor qualitat, compleixen totes les garanties, i fins i tot tenen característiques úniques de resistència que no tenen uns altres. 

 

A més, les Earthships tenen un altre benefici encara major, són habitatges ecològics que s'adapten al medi ambient, amb un disseny que contribueix a reduir l'estrès del planeta ja que la seua construcció no depèn de les infraestructures normals (xarxes elèctriques, d'aigua i de sanejament) com ocorre amb un habitatge convencional. I és un model d'edifici totalment autosuficient energèticament que no consumeix matèries primeres no renovables.

 

earthship-brighton-1

Eixample de Earthship. Brighton. Anglaterra

 

Michael Reynolds, the Garbage Warrior

El concepte Earthship està cobrant força en els últims temps, però no ens enganyem, no es tracta d'una idea totalment nova. Aquest tipus de construccions que reinventen el concepte de llar van sorgir en Taos (Nous Mèxic) en 1978, gràcies a l'arquitecte Michael Reynolds. Impulsat per una necessitat de canviar la societat i els sistemes tradicionals de construcció, Reynolds va decidir aïllar-se al desert de Nou Mèxic per a construir un poblat amb llandes de cervesa, fang, botelles de plàstic i pneumàtics vells. Va batejar a aquella idea com Earthship, vocable anglés que significa nau terra, i va apostar per donar un gir radical al que havia après durant els seus anys de formació en les principals escoles d'arquitectura nord-americanes, tractant de demostrar que cada botella de plàstic o pneumàtic que utilitza és, a més d'un exemple de reciclatge i creativitat, una contribució al manteniment del planeta.

 

michael-reynolds_house

warrior_1

Michael Reynolds

 

Durant anys el treball de Reynolds va ser menyspreat per les autoritats i pels seus companys de professió, fins 2004 quen ell i el seu equip es van desplaçar a les illes Andamán (Índia) per a la reconstrucció després del Tsunamii. Allí van alçar catorze habitatges totalment ecològics i van instruir als arquitectes locals perquè pogueren aplicar el mateix sistema en el futur. En 2005, després de l'huracà Rita, van desenvolupar un projecte similar a Mèxic. La història de Michael Reynolds va ser portada a la gran pantalla amb la cinta Garbage Warrior, El guerrer de la brossa, mostrada en festivals internacionals i que ofereix esperança a qui vulga creure en una manera de vida respectuosa amb el medi ambient.

 

{hwdvideoshare}id=44|width=|height={/hwdvideoshare}

 

Gràcies a aquest projecte un nou concepte de construcció s'està expandint com una alternativa real per tot el món. En el cas europeu Bèlgica va ser el país que primer va importar les Earthship, i l'any 2010 Suècia es va unir. Recentment, també Espanya i Moldàvia s'han unit a la xarxa Earthship Europea, una associació sense ànim de lucre en la qual poden posar-se en contacte els voluntaris i les persones interessades a treballar en projectes de construcció. 

 

warrior_2

 

En el cas d'Espanya actualment es construeixen aquest tipus d'habitatges a Almeria i el pròxim any començaran a modelar el paisatge d'Extremadura. Ara bé,  tal com recalca el portaveu de Earthship Spain, Miguel Pérez, arquitecte de professió, "totes aquestes construccions han de complir el Codi Tècnic de l'Edificació, i segueixen, evidentment, tots els passos legals que ha de seguir qualsevol habitatge de nova construcció a Espanya".

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà