Connécta't amb la natura

Viu la terra a través de la Custòdia del Territori, una estratègia que implica directament a propietaris, usuaris i ciutadans en la conservació del patrimoni natural i la seua biodiversitat, que a més està de celebració a través de la Setmana Europea de la Custòdia del Territori amb nombrosos tallers, exposicions, documentals, excursions i moltes més activitats per a tots els públics.

Participar d'un seguiment de tortugues o una batuda de neteja al riu Millars, acudir a un seminari en el Jardí Botànic sobre barreres verdes de xiprers per a lluitar contra els incendis o repoblar les dunes del Saler i després gaudir de les espectaculars capvespres de l'Albufera de València durant la collita de l'arròs, et sembla interessant? Doncs són només algunes de les activitats que s'han celebrat en la nostra Comunitat durant la Setmana Europea de la Custòdia del Territori.

 

CUSTODIA2

Tortuga mora (Testudo graeca)

 

Una campanya ciutadana que ha tingut lloc del 28 de setembre al 7 d'octubre per a destacar la importància de la protecció de la naturalesa partint de la premissa que per a conservar-la i saber valorar els seus tresors, abans cal conèixer-la, descobrir-la i sobretot viure-la. Per açò nombroses entitats dedicades a la Custòdia del Territori en més de 16 països europeus han desenvolupat diferents activitats que convidaven a tots els ciutadans a connectar amb el nostre entorn natural, a través d'un portal web creat per a l'ocasió on també podien parlar de la seua experiència o mostrar-la a través de vídeos o fotos.

 

CUSTODIA3

Construint natura a Itàlia, Ángela Castoldi

 

Aquesta iniciativa forma part del projecte europeu Landlife d'informació i comunicació, cofinançat per la Comissió Europea i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, per a enaltir i donar a conèixer el valor de la custòdia del territori al públic en general, a les entitats de conservació, als propietaris i a altres agents específics, com una eina eficaç i d'èxit per a la conservació de la naturalesa i la biodiversitat. El projecte és liderat per la Xarxa de Custòdia del Territori una de les xarxes de conservació més importants del nostre país.

Custòdia del territori
Encara que és relativament recent en el nostre país, aquesta iniciativa de caràcter anglosaxó va sorgir a la fi del segle XIX, a EUA i el Regne Unit quasi de forma simultània, per a conservar a llarg termini els valors naturals, culturals i paisatgístics del territori, des d'on s'estendria més tard a Canadà, Amèrica Llatina i la resta d'Europa. La Custòdia del Territori és un conjunt d'estratègies i instruments que pretenen implicar als propietaris i usuaris del territori en la conservació i bon ús dels seus valors. No pretén substituir a les administracions públiques i a les polítiques en matèria de conservació que ja existeixen, com a espais naturals protegits, connexions ecològiques, planejaments urbanístics o projectes de conservació d'espècies amenaçades en matèria de conservació, sinó complementar-les i fins i tot facilitar el desenvolupament d'aquests instruments.

 

CUSTODIA4

National Trust, l'entitat de custòdia de territori més antiga i important d'Europa, després de la nord-americana The Trustees of Reservations, la primera del món


Les entitats encarregades de la custòdia són sempre organitzacions públiques privades sense ànim de lucre que adquireixen directament terrens per a preservar-los o estableixen acords de col·laboració voluntaris amb els propietaris. Quin tipus d'acords? Hi ha infinites possibilitats com respectar determinades zones d'un bosc que són interessants per la fauna, o per l'edat dels arbres, promoure una gestió que mantinga un aiguamoll o el bosc de ribera, mantenint els arbustos que hi ha en els marges dels camps agrícoles, conservant un determinat tipus de cultiu o una zona de pastures, protegint una font o un edifici emblemàtic, etc.

 

CUSTODIA5

Reunió entre propietaris i entitats de custòdia


Els propietaris poden mantenir la gestió del terreny però comprometent-se a assumir compromisos de conservació o traspassar la gestió de la finca a l'entitat de custòdia. I que obtenen a canvi? Assessorament a través d'un equip multidisciplinari, planificació en la gestió de la finca i actuacions concretes a través del voluntariat, però també l'aprenentatge mutu, el reconeixement social i la satisfacció personal. A més les entitats poden ajudar-los a ampliar les seues possibilitats de finançament ja que solen ser expertes a trobar tant subvencions com a possibles patrocinadors.


Per exemple si eres propietari d'un bosc o un terreny agrícola podrien ajudar-te a planificar una explotació sostenible del mateix i alhora a desenvolupar activitats d'educació i voluntariat per a implicar als ciutadans de la zona en la seua conservació, ja que en definitiva, estem parlant del seu patrimoni natural.

 

CUSTODIA6

Microreseva de flora al Montgó (Dénia)

 

Aquestes entitats també proposen noves competències i iniciatives a les administracions públiques, com és el cas de les microreserves de flora que van ser pioneres a la Comunitat Valenciana com a resultat de l'estreta col·laboració entre la Consellería de Medi ambient i l'associació Avinença. Una figura de protecció que afecta a petites porcions de terra, no més de 20 hectàrees, propostes per la mateixa Consellería o pels propietaris del terreny per a afavorir la conservació d'espècies botàniques rares, endèmiques o amenaçades, o les unitats de vegetació que la contenen.

A més aquestes institucions promouen la implantació de més i nous desgravaments per als propietaris en funció del grau de contribució que oferisca el terreny a la conservació de la biodiversitat, que podria avaluar-se a través de diferents indicadors ambientals.

Què pots fer tu?
Planta unes llavors en un test i cuida-les, fes una excursió al camp sempre que pugues, banya't els peus en un riu, abraça un arbre, gaudeix de les plantes i els animals del teu entorn, torna a estrènyer aqueix llaç amb la naturalesa que la vida urbanita s'ha encarregat de trencar, viu la terra. I si a més vols implicar-te en la conservació del nostre entorn natural fes-te voluntari d'una Entitat de Custòdia del Territori o transmet-los les teues idees i propostes.

 

CUSTODIA7

 

En la Plataforma Custodia-territorio.es que ha creado la Fundación Biodiversidad encontrarás toda la información que necesitas sobre las diferentes instituciones que llevan esta labor en nuestro territorio como la Fundación Naturaleza y hombre, Global Nature o la Fundació Territori i Paisatge. Hay cientos de fundaciones y asociaciones en nuestro país que te pueden interesar, que están agrupadas bajo siete grandes redes en función de la zona en la que se encuentran:

 

- Ínsulas, la Red Andaluza de Custodia y Gestión del Territorio

- ICTIB, Impulsores de la Custodia del Territorio en las Islas Baleares

- AGECT, Agrupación Galega de Entidades de Custodia de Territorio

- Red de Custodia de Castilla y León

- RTCCT, Red Transcantábrica de Custodia del Territorio, que abasta tota la zona de Cantàbria, Astúries, País Basc i el nord muntanyenc de Castella i Lleó

- Avinença, Associació Valenciana de Custòdia y Gestió Responsable del Territori

- Xarxa de Custòdia del Territori, la primera al nostre país i la més activa de totes

 

{hwdvideoshare}id=54|width=|height={/hwdvideoshare}

 

Cadascuna d'aquestes xarxes treballa per desenvolupar un model de custòdia que s'ajuste a la seua pròpia realitat social, cultural i natural tenint en compte les particularitats del seu territori. En la plataforma també trobaràs l'agenda de totes les activitats que es van organitzant al llarg de tot l'any i les diferents formes de formar part d'estratègia tant si eres ciutadà, com a propietari o empresa. Anima't i connecta't amb la natura!

 

Més informació:

www.landlifeweek.eu

custodia-territorio.es

Elisa Caballer

Llicenciada en biologia i ciències ambientals Tècnic de Cultura i Comunicació al Jardí Botànic de la Universitat de València

Mitjà