Natura+

Solucions basades a la natura és la proposta de la UICN al seu V Congrés Mundial de la Natura que posa de nou en escena al nostre patrimoni natural. Milers d'experts de tot el món es reuneixen a l'illa de Jeju per a adoptar mesures per a la seua conservació i canalitzar-nos cap a un model de desenvolupament més sostenible.

 

En aquests temps d'incertesa econòmica la conservació de la natura sembla haver passat a un segon pla, però i si fóra la pròpia natura la que podria ajudar-nos a solucionar la creixent llista de problemes econòmics i socials que ens envaeix? Natura +, és l'aposta de la UICN para el seu V Congrés Mundial de la Natura que s'ha celebrat del 6 al 15 de setembre en el marc incomparable de l'exòtica illa de Jeju (Corea del Sud), una de les set meravelles naturals del món. Aquest esdeveniment se celebra cada quatre anys i és tal la seua repercussió internacional que ha sigut catalogat com unes autèntiques “Olimpíades de la Natura” ja que reuneixen a líders de governs, ONGs, empreses, experts, agències de Nacions Unides i organitzacions socials, amb la finalitat de millorar la forma en què gestionem el nostre mitjà natural.

 

JEJU3

 

Més de 10.000 persones han passat pel congrés que estava estructurat en dues parts: el Fòrum, una trobada pública per a debatre, intercanviar experiències i aprendre mitjançant diferents activitats com tallers, debats, exposicions o taules redones, i l'Assemblea on ja només els membres de la UICN avaluen els resultats obtinguts fins al moment i adopten noves resolucions en matèria de conservació. Un autèntic parlament ambiental on els diferents participants poden presentar mocions per a ser debatudes. Tot açò sota l'organització de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), la major xarxa mediambiental del món que vetla per la integritat de la natura i l'ús equitatiu i sostenible dels recursos naturals.

Solucions basades en la natura
El tema del congrés Natura +, és un lema simple però fort que capta l'essència fonamental del medi ambient i la seua relació directa amb tots els aspectes de la nostra vida. Un mitjà natural fort amb milions d'anys d'evolució que ha vist minvada la seua resiliència, capacitat de resposta davant les agressions externes, per anys d'explotació abusiva i continuada per part de la civilització humana, cosa que encara podem recuperar.

 

JEJU4

 

Si fomentem la seua conservació, fomentem ecosistemes saludables capaços de fer front per exemple al temut Canvi climàtic, amb més boscos que capten el CO2 i més aiguamolls que facen de barrera enfront de les inundacions. Però a més ben gestionada pot convertir-se en la base d'un nou model sostenible de desenvolupament econòmic, més verd i que reconega la dependència del nostre benestar amb la natura, assignant-li un valor més realista als serveis que ens ofereix.

 

El problema és que els seus beneficis no es reparteixen equitativament perquè la gestió dels recursos moltes vegades recau sobre qui més té, per la qual cosa la IUCN també aposta per la distribució de poder i la creació de lleis i reglaments que defensen els drets dels més vulnerables. A més la natura és font de biodiversitat, d'investigació i de vida i garanteix la seguretat alimentària de moltes poblacions rurals a tot el món.

Què hi ha de nou vell?
Des de la passada edició del congrés a Barcelona han hagut moltes novetats. Més de 8.000 científics van identificar les 100 espècies més amenaçades del planeta, animals, plantes i fongs de més de 48 països diferents condemnats a extingir-se si no es prenen mesures extremes per a la seua conservació. Com el mandrós pigmeu, Bradypus pygmaeus, el més lent i xicotet del món, el saola, Pseudoryx nghetinhensis, un antílop conegut com l'unicorn asiàtic, l'orquídia fantasma de les illes caiman, Dendrophylax fawcetti, o la palmera suïcida de Madagascar, Tahina spectabilis. Un informe exhaustiu que podeu trobar en aquest enllaç.

 

JEJU6

JEJU5

 

A més s'exposaren resultats de gran importància ambiental com les noves estadístiques de declivi dels corals, les actualitzacions en la Llista Roja d'Ecosistemes i la Llista Verda d'Àrees protegides,  i també es presentà l'Informe Planeta i s'avaluaren els nous descobriments en boscos gestionats a nivell local. Es va fer especial recalcament en la responsabilitat per part de les empreses i la influència que la UICN ha d'exercir sobre el sector privat. Grans corporacions com Nespresso i Riu Negre ja s'han compromès a establir noves pràctiques sostenibles, mentre que Microsoft i Google han desenvolupat noves tecnologies innovadores en el camp de la conservació.

Durant l'Assemblea dels Membres es van presentar més de 180 mocions per a debatre i prendre mesures en gran varietat de temes com la caça furtiva d'elefants i rinoceronts, la protecció de la natura enfront de la contaminació per mercuri, l'impacte del bussege recreatiu sobre els entorns marins o l'elaboració d'una plataforma mundial en línia de compromisos amb la sostenibilitat. 

JEJU10


I la representació espanyola va quedar més que satisfeta ja que es van aprovar les 20 mocions que havia presentat el comitè científic de la UICN del nostre territori promogudes principalment per diferents ONGs, el govern basc i la generalitat de Catalunya, en temes tan importants com les energies renovables responsables, l'ocupació verda, la protecció d'espècies amenaçades, el patrimoni geològic o la connectivitat ecològica. Mesures concretes per a salvaguardar el nostre patrimoni natural com la incorporació de criteris de conservació de la natura en les polítiques de planificació territorial, propostes a favor de la recuperació de les poblacions de tonyina roja o la lluita contra la caça il·legal d'aus al mediterrani.

 

JEJU7

 

A més es va aprovar el programa de treball per als pròxims quatre anys i es va triar a Zhang Xinsheng (Xina) com a nou president de la UICN. “Em sent honrat per haver sigut triat com a president en una època en la qual el món necessita a la UICN més que mai” declarava el cofundador i president executiu de Eco-forum i fervent defensor de la protecció ambiental i el desenvolupament sostenible. “Aquest congrés ha demostrat com en valorar i conservar la natura podem aconseguir una societat més pròspera i harmoniosa”.

Un amfitrió d'allò més verd
Servei gratuït de bicicletes, autobusos de consum eficient de combustible, equips informàtics ecològics i fins i tot la implantació d'una teulada verda a les instal·lacions de l'esdeveniment. Moltes van ser les mesures adoptades per la UICN i el govern de Corea del Sud per a minimitzar i compensar els impactes ambientals relacionats amb tots els aspectes del congrés.

 

JEJU9

 

Es van cercar hotels i proveïdors que foren el més respectuosos possibles amb el medi ambient, es va utilitzar mobiliari amb certificació ecològica i es va apostar pels recursos naturals locals a l'hora del catering. A més van adequar les instal·lacions per a ser més sostenibles amb nombroses millores en l'aïllament, la utilització de l'energia o la gestió de l'aigua.


Però el més destacat va ser la labor de sensibilització que van desenvolupar els organitzadors a través de diferents stands expositius, excursions a zones protegides de gran valor ecològic en l'illa de Jeju i la creació d'un fons per a la compensació de les emissions de carboni generades durant l'esdeveniment i reduir així la seua petjada ecològica.

Elisa Caballer

Llicenciada en biologia i ciències ambientals Tècnic de Cultura i Comunicació al Jardí Botànic de la Universitat de València

Mitjà