ARAL, EL MAR PERDUT

A pesar de ser un dels quatre llacs més grans del món, la mar d'Aral va firmar la seua sentència de mort en la dècada dels anys 60. La seua desaparició està considerada un dels desastres ecològics més famosos de tots els temps denunciat pels ecologistes i oblidat per la comunitat internacional.

El desastre del mar d'Aral és un exemple clar del que pot passar si desenvolupem els nostres actes de manera totalment aliena al medi ambient, i sense tenir en compte com aquests afecten els recursos naturals i a la salut de l'ésser humà. Durant algunes dècades, la regió de la mar d'Aral, situada entre les actuals Kazakhstan i Uzbekistan, a l'Àsia Central, va viure anys de progrés, creixement econòmic i creixement demogràfic gràcies al seu llac. L'agricultura i la navegabilitat del llac, un dels quatre amb més volum del món, així ho van permetre.

 

No obstant això, en només trenta anys (des de finals dels anys 60 fins a principis de 2000) el seu volum s'ha anat reduint paulatinament en més del 80%, i el que abans va ser l'immens llac de les estepes soviètiques, regulador de l'ecosistema i dels aqüífers, és en l'actualitat un desert salí. Està virtualment mort. Per a molts experts es tracta d'un dels majors desastres ecològics de tots els temps, un desastre deliberat i silenciat per les autoritats locals i per la comunitat internacional.

 

Durant segles, la mar d'Aral, en realitat un llac endorreic, és a dir, una conca fluvial sense sortida al mar, va ser un gran oasi situat enmig de la dura i seca estepa russa. El seu volum creixia gràcies als rius Amu Daria i Sir Daria, el cabal dels quals desembocava allí, aplegant a tenir superfície de 68.000 quilòmetres quadrats. El seu nom es tradueix com mar d'illes, ja que hi havia més de 1.500 petits illots superiors a una hectàrea emergits des de dins del llac. A hores d'ara, aquests illots han desaparegut del tot.

 

moynaq

dos-barcos

moynoq_moynaq_1

Cementiri de vaixells a Muynak

 

La presència humana i l'explotació del mar va començar a mitjans del segle XIX, quan els soldats russos van arribar a les costes de la mar d'Aral. Van fundar una ciutat, Aralsk, que seria port principal i centre d'operacions de la flota més distant del mar a tot el món. Anys després, es va fundar una altra gran ciutat, Muynak, destinada a completar l'activitat industrial de la primera.

 

La pesca, que havia estat sempre la principal activitat econòmica de la zona, es va sofisticar amb l'arribada dels russos. Els pobles riberencs van créixer i es van armar flotes pesqueres que, en els seus millors temps, van arribar a capturar una sisena part de tota la pesca russa. S'estima que de forma anual es capturaven unes 40.000 tones de peixos i les seves deltes allotjaven dotzenes de llacs menors, pantans i una superfície de 550.000 hectàrees de terres humides.

 

On i quan sorgeix el problema?

Un dels principals problemes que va portar a la destrucció de la mar d'Aral va ser la mala planificació agrícola que es va establir a la zona. Ja el 1918, quan el primer Govern Comunista va aconseguir el poder després de la Revolució Bolxevic, es va considerar que aquesta mar, situada enmig del no-res i que consumia l'aigua dels rius Sir Daria i Amu Daria, era un error de la natura.

 

Poc es van preocupar les autoritats d'estudiar o analitzar la riquesa vegetal i d'aigua de la que aquell llac dotava a una zona que per la seua situació geogràfica era àrida i molt pobra. Desatenent a les necessitats naturals de la zona i sota la bandera del progrés a tota costa, el govern soviètic va destinar uns 30 milions de rubles d'aquella època a canalitzar els rius i irrigar una vasta zona de l'estepa per convertir-la en la major plantació del món de cotó.

 

Aral_More_1960_

33_0015

Des de mitjan segle XIX fins als anys 60 les regions de la mar Aral gaudir d'una pròspera economia gràcies a la pesca. No obstant això, els nous plantes de reg per abastir les plantacions de cotó van acabar amb la pròspera indústria pesquera local

 

Des d'aquell moment i fins als anys 60, es van construir més de 30.000 quilòmetres de sèquies i canals, 45 preses i 80 embassaments. Però la infraestructura estava tan mal feta que, en alguns casos, deixava escapar fins a tres quartes parts de l'aigua que transportava. Però el que les autoritats no veien (o no van voler veure) és que aquest pla, a mitjà termini, no només condemnava al llac. També als seus habitants, ja que les localitats costaneres que vivien de la pesca, van anar perdent a poc a poc aquesta forma de vida i es van veure arruïnades i lligades eternament a les plantacions de cotó, que es van convertir en el seu únic mitjà de subsistència possible.

 

L'últim pas va ser la construcció d'un gran canal entre 1954 i 1960, ordenat pel govern de Moscou, amb 500 km i que prendria un terç de l'aigua del riu Amu Daria i la distribuiria en una gran conca per regar els immensos camps de cotó i arròs amb què es pretenia que la Unió Soviètica fos autosuficient d'ambdues produccions. Potser a curt termini els resultats semblaven satisfactoris, ja que es va passar de conrear una superfície al voltant dels quatre milions d'hectàrees el 1960 a set milions vint anys després. La població de la zona també va augmentar considerablement: d'uns 14 milions d'habitants a uns 25 vint. 

 

No obstant això, els esforços per aconseguir-van ser desmesurats. Es va augmentar el cabal destinat a la irrigació en detriment del que els afluents Amu Daria i el Sir Daria aportaven al llac, i en els anys vuitanta l'aportació d'aquests al mar d'Aral era de tan sols un 10% del que era en els anys 60. Al desmesurat consum d'aigua en aquesta regió tan seca per l'augment de la població, cal afegir la poca eficiència del reg deguda a la mala canalització i als rudimentaris i poc eficaços sistemes de drenatge. La contaminació de les aigües per l'ús de fertilitzants i pesticides va ser el detonant perquè l'Aral comencés a morir.

 

19_ARAL_BOYS-telemans

boats-aral-sea

Des de 1960 el pròsper mar d'Aral s'ha convertit en un desert de sal. L'aire està molt sec i contaminat i les malalties respiratòries s'acarnissen especialment amb els més petits. Pràcticament tota la fauna ha desaparegut i la vegetació és mínima

 

Un mar i una regió que segueixen morint

Al principi el descens del volum de la mar Aral va ser lent, aproximadament el cabal baixava uns 20 centímetres a l'any. Però després, a partir de 1975, la velocitat de desaparició va ser molt més elevada. En els anys vuitanta el nivell de les aigües baixava un metre a l'any, allunyant la línia de costa més i més. El 2004 l'Aral era ja només una quarta part del que havia estat 30 anys abans, el 2007, només el 10%. Al nord gràcies a una presa acabada el 2005, s'ha aconseguit salvar un trosset que està recuperant lentament, no obstant això, més del 80% d'aquest mar s'ha perdut per sempre.

 

Si fem una valoració en dades objectives, hui el mar d'Aral ocupa la meitat de la seva mida original. El 95% dels pantans i terres humides properes s'han convertit en deserts i més de cinquanta llacs dels deltes s'han assecat. Les conseqüències d'aquesta mort són desoladores en tots els sentits. D'una banda, el gran llac servia com amortidor del clima extrem de la zona, pel que la seva enorme disminució ha fet més dur els hiverns i els estius. Tampoc s'ha d'oblidar la tremenda sequera que assola des de fa uns anys els països de la regió i que ha fet que els dies sense una gota d'aigua augmenten de 35 a 120 a l'any.

 

A més, la seua dessecació ha deixat al descobert més de 30.000 quilòmetres quadrats de sorres salinitzades, un antic llit marí ara exposat al sol que forma immenses tempestes de sal i compostos químics que el vent porta en milions de tones fins a distàncies superiors als 200 quilòmetres de distància. La dessecació també ha propiciat la desaparició de 28 de les trenta espècies de peixos que habitaven aquelles aigües, i a causa de la recessió els ports pesquers queden ara a uns 60 quilòmetres de l'aigua. La indústria pesquera ha desaparegut. La resta de la fauna tampoc ha tingut més sort: de les 173 espècies animals que hi havia només sobreviuen 38.

 

barco-varado

Aral_Sea_1989-2008

S'estima que en l'actualitat el mar d'Aral és un 20% del que va ser. Els últims plans intenten salvar la zona, però la catàstrofe és insalvable. A la imatge, el llac vist des de l'aire en dues imatges que evidencien la tragèdia. La de l'esquerra és del 1989, la de la dreta, de 2008

 

Quins efectes té això per a l'ésser humà? Molts i molt dolents. Deixant de banda la part econòmica, la dessecació de la mar d'Aral té resultats catastròfics en la salut dels habitants de la regió, afectada per les sequeres i per l'ús de plaguicides i fertilitzants que el cultiu del cotó requereix. A més, està la salinitat de l'aigua potable, quatre vegades superior al límit establert per l'OMS. Els casos d'hepatitis, càncer de coll, malalties respiratòries i dels ulls i infeccions intestinals s'han multiplicat per set des del 1960.

 

La regió registra la major mortalitat infantil de tota l'antiga URSS i la bronquitis ha augmentat en un 3.000% en menys de quaranta anys. Les dones de la regió més propera al llac pateixen una pandèmia d'anèmia i el 97% té uns nivells d'hemoglobina molt inferiors als 110 grams per litre de sang que fixa l'OMS. La causa es deu a la contaminació de l'aigua, saturada d'estronci, zinc i manganès. Ben a la vora de l'Uzbekistan el càncer de fetge va créixer de 1981 a 1987 un 200%, el de coll un 25% i la mortalitat infantil es va elevar un 20%.

 

El silenci de la comunitat internacional

El desastre estat silenciat per la comunitat internacional i ningú es responsabilitza, com passa amb casos similars com Txernòbil, i els plans d'actuació semblen estar en les agendes de tots però ningú fa per solucionar-ho. Abans de la caiguda de l'URSS, en els anys vuitanta i vistos els devastadors efectes que la dessecació del llac produïa en la salut de la població local, els enginyers soviètics si van pensar en portar-hi aigua des de la conca del riu Obi, a Sibèria, per omplir l'Aral, com si aquest fos una banyera que altres enginyers, els socials, poguessin buidar i omplir a plaer.

 

No obstant això, el 1986 el pla va ser abandonat. Molts asseguren que els interessos del govern soviètic eren nuls ja que la zona havia estat utilitzada en els anys 50 com a laboratori secret d'armes biològiques. La documentació de l'època també demostra que les intencions dels buròcrates soviètics a la mar Aral eren clares des del principi, es planejava transformar les repúbliques d'Àsia Central en una immensa reserva productora de cotó per l'URSS. Per aconseguir aquest objectiu, van desviar l'aigua dels rius i convertir aquests en autèntics abocadors, per tant, els efectes se sabien per endavant, igual que la desaparició de la mar d'Aral.

 

agua

barcos

 

Després de la dissolució de la Unió Soviètica el 1991, la comunitat internacional va pressionar als nous estats de la zona perquè realitzessin accions conjuntes destinades a resoldre el problema, i el 1993 els cinc països del seu litoral van formar el Fons Internacional per Salvar el mar d'Aral, prometent fer un esforç de rescat. Però els acords assolits són mínims i la mar continua reduint.

 

Pel que fa a l'esperança, segueix present. De 2010 a 2012 s'ha portat a terme una faraònica tasca de recuperació de la mar d'Aral, a més de la construcció de dics i la millora de sistemes de reg, i fins i tot s'està plantejant el transvasament d'aigua d'algun riu de Sibèria. Els més optimistes esperen que el 2014 la riba del Nord arribe de nou a la ciutat d'Aralsk, encara que no és segur. Entre les alternatives que els grups ecologistes aconsellen per recuperar la sostenibilitat a la zona es troben la millora total i parcial de la qualitat dels canals d'irrigació, la instal · lació de plantes de dessalinització, la imposició de taxes als camperols per l'ús de l'aigua dels rius, la introducció d'espècies de cotó alternatives amb menys requeriment d'aigua i de fertilitzants químics, i el transvasament d'aigua de les glaceres de Sibèria per reemplaçar l'aigua perduda en l'Aral.

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà