EL LINX, PLANTA O ANIMAL?

Aquest felí enarbora la bandera dels animals en perill d'extinció, però també existeixen els anomenats linxs de la botànica, espècies l'estat de les quals de conservació també és molt greu.

Fa molt poc van saltar als mitjans els linxs de la botànica, cinc plantes endèmiques de la península i Balears, que formaven part d'un projecte d'investigació per a la seua protecció per la seua extrema situació de conservació. Un programa dut a terme en el Real Jardí Botànic de Madrid, en col·laboració amb altres centres, dins de la convocatòria de Proyectos Cero sobre Especies Amenazadas, de la Fundació General CSIC.

 LINCE1
El terme endemisme s'ha fet ja molt popular, un taxó amb àrea de distribució geogràfica de les seues poblacions bastant reduïda, a voltes tant que algunes plantes solament poden trobar-se, per exemple, en la vessant d'una muntanya concreta.

 

Així, dins de la catalogació de l'estat de conservació mundial de les diferents espècies d'animals i plantes de la UICN, l’anomenat Llistat Roig d'Espècies Amenaçades, les nostres protagonistes es consideren en perill crític, solament un pas per darrere del graó més greu, la planta extinta. 

 

LINCE2

Naufraga balearica, una de les espècies endèmiques del projecte d'investigació

 
Però el problema amb la desaparició de plantes, sobretot quan no tenen una utilitat econòmica o per a la societat, és que no genera tanta revolada com amb els animals. Quan mirem a qualsevol au o mamífer als ulls, ens veiem en ells, ens identifiquem, i som capaços de sentir el drama de perdre'ls per sempre. Amb una flor, que es pot semblar a altres milers a través de la nostra mirada no científica, no ens passa el mateix.


Són per açò menys importants?

Un fet en el qual coincideixen tots els científics és que la pèrdua de biodiversitat és un drama per al planeta i per a la humanitat, i que les seues vertaderes conseqüències encara estan per determinar. El treball de les diferents organitzacions i institucions? Tractar de detenir-la.

 

LINCE3

Castrilanthemum debeauxii a la serra de Granada


Segons el PNUMA (Programa de Nacions Unides per al Medi ambient), la biodiversitat estableix l'existència i qualitat dels béns i serveis imprescindibles per a la vida humana, constituint un element bàsic des del punt de vista ambiental, social, cultural i econòmic. Així que en realitat poc importa que les plantes que s'estan investigant no tinguen una aplicació pràctica o ens puguen donar un rendiment material, formen part de la gran xarxa d'éssers vius que ens envolten i la seua desaparició contribuiria a un empobriment en la diversitat genètica vegetal. Això deuria ser suficient.

En aquest cas, les cinc triades ni tan sols no tenen nom vulgar, es tracta de Avellara fistulosa, Castrilanthemum debeauxii, Gyrocaryum oppositifolium, Naufraga balearica i Pseudomisopates rivas-martinezii.


Què les amenaça?

El projecte que el Jardí Botànic va presentar en 2010 portava per títol “Tenen totes les espècies amenaçades el mateix valor? Origen i conservació de fòssils vivents de plantes amb flors endèmiques a Espanya”. Així doncs, consideren a aquests cinc gèneres com a fòssils vivents, ja que estan aïllats geogràficament, taxonòmicament i filogenèticament (solament tenen una espècie i molt pocs individus).

LINCE6


Els objectius principals són establir les causes que impedeixen que aquestes plantes recuperen les seues poblacions, així com proposar mesures que els ho permeten, o que permeten la reintroducció. Causes que poden anar des de problemes propis en la reproducció, passant per les amenaces concretes del seu entorn si està poc protegit, fins a les derivades del canvi de les condicions climàtiques del lloc on viuen, o sobreviuen, en l'últim segle.


Cada cas, un món

En cadascun dels gèneres que s'estan estudiant ens trobem circumstàncies i factors diferents amb un nexe comú, tots porten a les plantes a la vora de l'extinció. Avellara fistulosa té una tímida flor groga i la seua única població viu en Doñana, així que es veu amenaçada pel sobrepastoreig, la baixada del nivell freàtic per la sobreexplotació de l'aqüífer, o la colmatació de l'aiguamoll per l'arena dels seus voltants.

 

LINCE

Avellara fistulosa

Quant a Castrilanthemum debeauxii, es considera endèmica de tres serres, la de Guillimona i la de Castril, a Granada, i la de Cabrilla, a Jaén, però solament s'ha pogut seguir la seua població en la primera, així que sembla ser que la seua situació és encara pitjor últimament. El seu problema més important és la falta d'un microambient idoni per a desenvolupar-se, però també està pròxima a zones de turisme rural i d'explotació forestal. A més, s'ha observat una gran depredació per dípters de les seues llavors.

 

LINCE4

Gyrocaryum oppositifolium

Gyrocaryum oppositifolium sembla relegada a Ponferrada, a Lleó, i el seu seguiment té molta dificultat. A més de la competència amb espècies nitròfiles, i que està en una zona de molt de pas, s'estudia el que les seues flors no resulten apetitoses per als insectes i les pol·linitzen menys.

 

LINCE5

Pseudomisopates rivas-martinezii

No és el cas de Pseudomisopates rivas-martinezii doncs no li falta atractiu, tancada en la província d'Àvila, per a no desaparèixer s'ha d'enfrontar d'una banda als herbívors, i per un altre a si mateixa, doncs produeix pocs fruits que també germinen poc, i a més té una baixa variabilitat genètica. Finalment, Naufraga balearica sembla ser la que fins al moment més ha evolucionat en el seu estat. Aquest endemisme mallorquí solament és capaç d'aparèixer en talussos humits propers al mar en el nord de la illa, però ja forma part d'un programa de reintroducció.

Eva Pastor

Responsable de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic UV
M'agrada la música, els llibres, viatjar, escriure, la divulgació científica i anar al cine amb totes les conseqüències; fer cua, menjar monges... Em diverteix ordenar amb els meus fills la col·lecció de cotxes de Cars. Mai he comprès les regles del tenis i m'esmussa tallar la pizza amb forqueta i ganivet.

Mitjà