MEDICINA I BOTÀNICA EN L'ANTIGA ROMA

L'origen de la medicina està totalment lligat amb la botànica. Possiblement els romans van ser els que majors avanços van fer en tots dos camps, relacionats de manera indivisible. Per a entendre'ls una mica més ens endinsem en la biografia de Plini El Vell i Dioscòrides.

Sembla que entre els grecs el pensament científic es complaïa en l'especulació i la construcció de sistemes filosòfics de caràcter abstracte. No obstant açò, els romans eren molt més pràctics i per açò van cercar només l'aplicació concreta de les veritats que trobaven. És cert que els orígens de la medicina i de la botànica es troben a Grècia, per exemple Teofrasto va classificar les plantes en grups per la seua forma biològica i per la seua durada, i està considerat com el pare de la botànica. A més, Galeno (129-199) va ser un dels metges més influents de la seua època, sorgit de les files dels metges dels gladiadors fins a convertir-se en metge de la cort de l'emperador Marco Aurelio. Però serà al llarg de l'imperi romà quan la botànic aconseguisca la seua màxima esplendor i s'aferme com a ciència.

 

asclepio_dios

Asclepio, déu romà de la salut i la medicina, acompanyat sempre de la seua inseparable serp

 

Malgrat que els antics romans no disposaven de metges professionals, practicaven l'art de la medicina, que estava sobretot basada en l'ús d'herbes, el coneixement de les quals es transmetia de generació en generació. Aquesta medicina tradicional herbolària va seguir utilitzant-se en l'Antic Imperi gràcies a molts metges que havien arribat del món hel·lènic.

 

De fet, la majoria dels metges d'aquell moment eren esclaus grecs amb estudis que pertanyien a famílies nobles i patrícies romanes. Gràcies als estudis botànics del moment, la medicina es va anar perfeccionant, arribant fins i tot a especialitzar-se. El desenvolupament de les ciències naturals va ser fonamental per al desenvolupament de la indústria, l'agricultura i la medicina romana. Per açò, les figures que ho van fer possible van tenir un paper important en la història de Roma.

 

Galenoghippokrates

Galeno i Hipócrates van ser els iniciadors de la medicina en l'Antiga Grècia. Aquesta va ser exportada pels romans, els qui li van donar un enfocament més científic

 

De totes les figures que es van dedicar a les ciències naturals i que per tant van facilitar de forma notable el desenvolupament de la ciència en Roma, destaquen dos noms propis relacionats amb la botànica: Plini el Vell i Dioscòrides. El primer (23-79 d. C) és l'autor de Historia Naturalis, que tracta sobre diversos aspectes de la vida de les plantes, tant reals com a ficticis. El segon (també del segle I d. C) és l'autor de Materia Médica, on s'inclouen les virtuts i la forma d'utilitzar més de 600 espècies de plantes medicinals.

 

Plini el Vell i les bases del coneixement científic romà

Encara que va destacar com a militar, Plini el Vell (Gayo Plinio Cecilio Segundo) ha passat a la història com un dels científics i humanistes més importants de tots els temps. De fet, es va arribar a dir d'ell que era l'home més savi de la seua època. Durant la seua joventut va ser un destacat militar en les campanyes en Germània, on va servir més de dotze anys. Al seu retorn a Roma, va començar a conrear les ciències i les arts, i va ser així com va cridar l'atenció de l'emperador Vespasiano. Va treballar per a ell com a alt funcionari exercint diversos càrrecs.

 

plinio_retrato

 

Però sobretot destaca la seua figura d'observador de la seua època, dels seus congèneres i de tot el que li envoltava. Autor d'una extensíssima obra, incloent tractats de cavalleria, una història de Roma i diverses cròniques històriques, avui perdudes, va descriure, en una compilació de més de vint toms, la Història de les Guerres Germàniques i va completar una Història del seu temps en 31 llibres, que tracta des del regnat de Neró fins al de Vespasiano. Aquesta obra, per exprés desig seu, no es va publicar fins a la seua mort.

 

plinio_libro

plinio_basilisco

En la seua Història Natural, Plinio dedica una important part a la zoologia, incloent animals reals i imaginaris. Del seu bestiari destaquen els hipogrifs, les sirenes, l'esfinx o el basilisc (a dalt, il·lustració)

 

No obstant açò, l'obra clau de Plini va ser la seua Historia Naturalis, una enciclopèdia en la qual  reuneix una gran part del saber de la seua època. Les informacions que arreplega arriben a ocupar 160 volums, sent una monumental obra fruit del treball de tota una vida, que sorprèn encara avui per la seua meticulositat, la seua profusa informació i per ser un reflex directe de l'esperit i la filosofia d'una de les èpoques més glorioses de la història de Roma.

 

Però per desgràcia, d'ella només s'han conservat uns 37 llibres, fruit de la informació arreplegada de més de 2.000.  Els coneixements que trobarem abasten disciplines com la botànica, la zoologia, la mineralogia, la medicina i l'etnografia. De fet, el títol triat per a ella indica el caràcter enciclopèdic que el seu autor va voler donar-li, ja que el seu interès era compendiar la Història de la Natura tots els seus aspectes i graus d'elaboració. 

 

plinio_canela

La Canyella (Cinnamomum zeylanicum) és una espècie oriünda d'Àsia, de reconegudes qualitats medicinals. Plini el Vell, ja en la segle I. d. C, va considerar tan important a la canyella que li va donar el valor de 15 vegades per damunt al valor de la plata, ja que la considerava un important antifúngic

 

Si fem una petita anàlisi sobre la seua obra, podem dir que Plini El Vell va usar una metodologia que s'oposa totalment al concepte modern de ciències naturals. Al contrari que Aristòtil en la seua Zoologia o de Teofrasto en la seua Botànica, no va indagar sobre les causes filosòfic-naturals ni va arreplegar fets per a obtenir conclusions científiques. Malgrat açò, les afirmacions sense fonament, les rondalles, les exageracions i la creença en la màgia i en la superstició de la Història Natural van influir en la conformació de la teoria científica i metgessa dels segles posteriors.

 

Tal influencia no és aliena a l'habilitat amb la qual Plini el Vell va reunir de manera metòdica fets sense relació entre si, a la seua capacitat de reparar en detalls ignorats per uns altres, i als amens relats en els quals va barrejar fets vertaders amb dades fictícies. Molts han criticat aquest fet, però ningú pot negar que aquesta obra és un dels monuments literaris de l'Antiguitat Clàssica.

 

La Materia Médica de Dioscòrides

Dioscòrides va ser contemporani de Plini El Vell, però així com del primer coneixem bastants dades, d'ell amb prou faenes tenim referències. Va nàixer en Anazarbo (Cilicia), i fou metge de l'armada romana en temps de Claudio i Neró, la qual cosa li va permetre viatjar i conèixer moltes províncies de l'Imperi Romà i de reunir les seues pròpies observacions sobre els coneixements que havia rebut dels seus antecessors.

 

dioscorides

Dioscorides_De_Materia_Medica

 

S'ha especulat molt sobre la seua obra, sense saber distingir-la de la que és atribuida. Però la veritat és que la seua Materia Médica és potser l'obra mèdica més vegades reeditada i traduïda de la història. Encara avui segueix sent objecte d'interès per nombrosos estudiosos. Constitueix una font indispensable per a l'estudi de la medicina, de la botànica, de les creences populars i també per a l'estudi de l'expressió formal de la prosa científica i del lèxic. Va ser consultada per alguns dels metges de la seua època, per exemple Galeno, i serà un referent en matèria científica fins al segle XV.

 

dioscorides_mandragora

dioscorides_mandragora_raiz

En la medicina antiga les fulles de la mandràgora  eren bullides en llet i s'aplicaven a les úlceres, mentre que la seua arrel fresca s'usava com purgant. Sempre s'ha associat a la bruixeria perquè les seues arrels semblen simular a éssers humans. Les seues propietats anestèsiques, descrites per Dioscòrides, van ser fonamentals fins a l'Edat Mitjana

 

Materia Médica és una obra precursora de la moderna farmacopea. Descriu més de 600 espècies, pràcticament totes plantes medicinals, uns 90 minerals i una trentena de substàncies vegetals. Va discutir, entre moltes unes altres, qüestions sobre el valor medicinal i dietètic de derivats animals com la llet i la mel, així com la preparació, les aplicacions i la posologia de productes químics com el mercuri, l'arsènic, l'acetat de plom o l'òxid de coure. També va tractar el valor anestèsic de pocions elaborades a partir de l'opi o la mandràgora.

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà