Marimurtra, paradís botànic a la Costa Brava

Un Jardí Botànic amb vistes espectaculars on es conserven espècies vegetals de tot el món, però que amb un ullet especial a la flora mediterrània. Gaudeix de la botànica, el paisatge i l'arquitectura en aquest espai idíl·lic localitzat a la serra de Blanes. 

Podríem dir que la mar, amb el seu blau intens i de brises suaus, i la murtra, que forma espessos matolls en les nostres muntanyes i jardins desprenent un intens però agradable aroma, evoquen l'essència més natural del mediterrani. Però aquests dos elements tan habituals en la nostra cultura també s'han convertit en la senya d'identitat del singular Jardí Botànic Marimurtra. Singular per la seua arquitectura noucentista i la seua diversitat vegetal però sobretot per la seua gran qualitat paisatgística, ja que està situat en sobre els penya-segats rocosos de la serra de Blanes des d'on podem gaudir d'unes impressionants vistes a la Costa Brava.

 

MARIMURTRA2

MARIMURTRA8

 

Un jardí que ha sigut declarat Ben Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i que compta amb més de 3.000 espècies vegetals en les seues 4 hectàrees d'extensió representant la biodiversitat de la flora de tot el món. Paisatges subdesèrtics, tropicals, temperats i com no mediterranis, inunden la vila gestionada de forma privada per la Fundació, sense ànim de lucre, Carl Faust.

 

I és que aquest preciós paratge va nàixer del somni de l'empresari alemany Carl Faust, que mogut per la seua afició a la natura va decidir construir un jardí botànic a principis del segle XX, un lloc per a l'oci i la contemplació però també un centre dedicat a la conservació i a la recerca de les espècies vegetals del nostre entorn. Assessorat pels millors arquitectes, botànics i paisatgistes de l'època, Faust va crear aquest autèntic museu viu que es va acabar convertint en l'eix central de la seua vida, i que avui dia, compta amb un gran reconeixement, al igual que el Jardí Botànic de Barcelona, els dos únics botànics del territori català.

 

Paradís botànic

L'incomparable marc natural de l'espai potencia la bellesa de la biodiversitat del jardí que podrem descobrir passejant per les diferents senderes marcades que lo divideixen en tres grans zones. Al Jardí subtropical, la primera d'elles, es representen els paisatges subdesèrtics del món. Grans exemplars de cactàcies i suculentes pròpies de les Illes Canàries, Sud-àfrica i les zones més àrides de Mèxic i Amèrica. A més, hi ha un preciós espai dedicat a les plantes tropicals coronat per una gran pèrgola de pedra amb diferents espècies de enfiladisses, ciques i palmeres, des d'on podrem albirar tota la cadena muntanyenca de l'entorn.

 

MARIMURTRA4

MARIMURTRA3

 

La següent parada en l'itinerari ens porta al Jardí temperat i la seua gran col·lecció de coníferes i palmeres, amb una zona dedicada a la planta ornamental i una altra a les selves temperades de Xina, Japó i Amèrica del Sud. Però també hi ha un lloc per a la didàctica en l'horta biològica, prop de l'àrea d'esbarjo, i per a la cultura al racó de l'etnobotánica.

 

MARIMURTRA5

 

Pel passeig de Josep Antoni Cavanilles arribarem finalment a la zona més impressionant del botànic, el Jardí mediterrani. Primer una extensa rocalla arreplega la col·lecció d'endemismes del litoral mediterrani del jardí, que ens portarà fins a la plaça Goethe. Des d'ací, baixant per una llarga escala que travessa una bonica pineda mediterrània combinada amb nombroses plantes amb flor, arribarem fins al símbol del Botànic Marimurtra, el Templet de Linné, un mirador de gran bellesa arquitectònica amb unes vistes incomparables al mar i els penya-segats. Un racó singular en el qual no ens cansarem de prendre fotografies i on a l'estiu se celebren concerts nocturns per gaudir de la música sota els estels.

 

MARIMJRTRA6

MARIMURTRA7

 

Des d'ací, vorejant la costa passarem pels altres tres miradors del jardí mentre travessem la col·lecció la zona de plantes típiques del litoral mediterrani, la de la flora pròpia de la comarca de la Selva, a la qual pertany el Jardí, i el garrigar, però també hi ha referències a altres països com el mallee australià, el fynbos d'Àfrica del sud, el chaparral californià o l'espinal xilè, sense oblidar un estany dedicat a les plantes humides.

 

MARIMURTRA9

 

I ja fora de la zona visitable el Jardí Botànic disposa de 10 hectàrees més de terreny. Un vast bosc mediterrani situat al vessant SE de la muntanya de Sant Joan, dominat per sureres i matoll silicícola en estat natural que bordeja Marimurtra integrant-lo en la natura.

 

Recerca i conservació

Als vivers de Marimurtra el departament de recerca del Jardí disposa entre altres coses d'una col·lecció única en el món del gènere Androcymbium, amb 37 espècies de quasi les setanta espècies que hi ha descrites actualment. La major part d'aquestes espècies són endemismes a causa del seu baix nombre poblacional i un àrea de distribució molt reduïda en el seu lloc d'origen, principalment Sud-àfrica occidental, encara que també s'estenen per la part més oriental, Namíbia, el sud de la conca mediterrània i les illes Canàries. Durant més de 20 anys d'estudi han aconseguit estudiar a fons la variabilitat i diversitat genètica per a comprendre millor la seua biologia evolutiva.

 

MARIMURTRA10

 

I és que les línies de recerca de la Fundació Carl Faust se centren en la conservació de la flora mediterrània però sempre amb especial atenció cap a les espècies del catàleg de Flora amenaçada de Catalunya. Per a açò, igual que la resta dels jardins botànics, disposa d'un Banc de germoplasma per a conservar material viu, principalment llavors, de les diferents plantes del jardí que no solament serviran per a reposar les col·leccions sinó per a utilitzar-los en futures actuacions de reintroducció en cas que fóra necessari.

 

MARIMURTRA11

 

A més es duen a terme col·laboracions amb altres centres de conservació i recerca, com el Jardí Botànic de Barcelona amb el qual comparteix duplicats de les mostres de màxim interès. La incorporació més recent són més de 60 mostres d'espècies procedents del Parc Nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici.

 

I finalment esmentar l'herbari del jardí amb més de 5.000 plecs on destaquem les col·leccions històriques de Font i Quer de la vegetació de la comarca de la Selva i la de les Illes Balears de Palau i Ferrer, però també plecs d'altres botànics com Eric Sventenius, Emilio Guinea, Martin Emde o Joan Pedrola, i el propi fundador Carl Faust. Una important tasca conservacionista que es veu reforçada per diferents activitats didàctiques i de divulgació com a tallers, conferències i visites guiades durant tot l'any. Sens dubte una parada imprescindible la pròxima vegada que visiteu les terres de Girona.

 

Més informació:

www.marimurtra.cat

Elisa Caballer

Llicenciada en biologia i ciències ambientals Tècnic de Cultura i Comunicació al Jardí Botànic de la Universitat de València

Mitjà