KIRSTENBOSCH, EN EL COR D'ÀFRICA

Molt prop de Ciutat del Cap, a Sud-Àfrica, es troba el Jardí de Kirstenbosch, el botànic a l'aire lliure més gran del món i el primer en dedicar-se per complet a l'estudi i cultiu de la flora indígena d'un país.

Kirstenbosch és el nom que rep un dels suburbis més grans de Ciutat del Cap, però per als sud-africans és un orgull i tot un emblema, perquè així és com es va batejar al primer Jardí Botànic d'Àfrica. Aquest jardí està ple de singularitats, va ser el primer en ser declarat, en 2004, Patrimoni Universal de la Unesco. Situat en el cor de la regió de Cape Floristic, també conegut com el Cape Flora Kingdom, allotja més de 7.000 espècies, totes elles autòctones. Possiblement, el seu major tresor és el fynbos, la famosa planta de Sud-àfrica de què s'extrau la varietat de te roig que porta el mateix nom. El Jardí, que cobreix més de 36 hectàrees en la vessant d'una muntanya, està ple de plantes exòtiques i singulars, moltes d'elles en perill d'extinció.

 

africa_aerea

Vistes del parc

  

Per a conèixer bé la història de Kirstenbosch hem de remuntar-nos a l'any 1895, quan l'empresari i colonitzador anglés Sir Cecil John Rhodes, fundador de Rhodèsia i propietari de De Beers, la major companyia del mercat de diamants, va adquirir els terrenys situats en la costa oriental de la Muntanya de la Taula, un fantàstic marc natural situat a les afores de Ciutat del Cap. L'objectiu de Rhoder era preservar aquest bellíssim paratge del desenvolupament urbà. Amb la mort de l'empresari l'any 1902, aquests 500 hectàrees, van passar a les mans de la corona britànica. L'any 1913 i seguint els objectius conservacionistes del seu anterior propietari, es va fundar allí una gran Reserva Natural batejada amb el nom de Jardí Botànic de Kirstenbosch i destinada a la conservació de les diferents espècies que conformen la flora autòctona de la regió. Des d'aleshores, aquest Jardí ha complit aquests objectius, i s'ha convertit en un dels més bells del món posat que combina el colorit de les flors amb la bellesa d'un marc muntanyenc.

 

africa_1

Nectarinia chalybea libant d'unes flors de Leucospermum.

africa_2

Protea real (Protea cynaroides)


El primer director del jardí i possiblement i el seu major defensor, va ser el botànic anglés Henry Welch Pearson, qui va arribar a Ciutat del Cap en 1903 procedent de la Universitat de Cambridge a Anglaterra. El seu objectiu era treballar com a professor de botànica en el South African College, que més tard es convertiria en la Cape Town University. La bellesa i diversitat de les plantes locals el van impressionar tant que va començar una campanya per a promoure l'establiment d'un jardí botànic dedicat a l'estudi d'espècies sud-africanes. Va ser ell qui va convèncer les autoritats de la necessitat d'estudiar i preservar la flora de la zona. El seu memorable discurs, pronunciat davant l'Associació Sud-africana per a l'Avanç de la Ciència en 1910, va ser el germen del naixement de la Societat Botànica de Sud-àfrica fundada en 1912. Pearson va ser soterrat en Kirstenboch.

 

africa_5

africa_6

 

Els protagonistes d'aquest jardí són les seues flors i les plantes i que són completament diferents a les que creixen a l'interior del continent. S'estima que en aquesta zona, que ocupa tan sols el 4% del sud d'Àfrica, es troben nou mil espècies de plantes, moltes d'elles raríssimes i unes altres d'una bellesa única. Però no solament la ubicació fa que aquesta zona siga rica en espècies. Kirstenbosch té un elevat règim de precipitacions i per això, moltes de les plantes d'aquesta regió, no poden conrear-se fora d'ací, com les meravelloses bulboses del Cap.

 

africa_7_Copiar

africa_fynbos

Fynbos

 

Les plantes més comunes d'aquesta regió són els fynbos, del quals hi ha tres famílies. Les Proteaceas, que inclouen una sorprenent diversitat de matolls; les Ericàcies, brucs que tenyeixen el paisatge de rosa o roig, i les Restiáceas, que exerceixen un paper semblant al de les pastures en la sabana africana. Existeix una gran quantitat de bulboses que són molt cridaneres quan floreixen, com la arlequina o esparaxis, que dóna unes flors molt delicades, o les lilís Guernsey, que a la tardor produeixen unes flors ataronjades o color rosa fosc i que es conreen a tot el món.

 

africa_strelizia_flower_

Exemplar de Strelizia reginae

El Jardí acull zones de conreu i espais catalogats com a Reserva Natural. La visita al jardí es realitza a través de nombroses sendes que condueixen els visitants pels bosc. Destaquen el Jardí de la Península, que acull algunes de les més de 2.500 espècies de plantes típiques de la regió, el Jardí Aromàtic, format amb plantes de fragàncies captivants i el Jardí Medicinal, que reuneix plantes sud-africanes posseïdores de propietats curatives. Alberga també una biblioteca, un centre de recerca, un centre educatiu i la seu central de l'Institut Nacional Sud-africà de Biodiversitat. És per això que és una visita molt plaentera.

 

Més info:

http://www.sanbi.org/gardens/kirstenbosch

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà