Jacques Cousteau, el guardià del mar

El gran mèrit del francès Jacques Cousteau va ser posar a l'abast de la humanitat el lloc més inexplorat del planeta, els fons oceànics. Amb el seu treball a bord del Calypso, aquest oceanògraf va ajudar a crear una consciència sobre la necessitat de protegir la natura marina.

El nom de Jacques Cousteau està íntimament lligat amb el seu gran aliat, el mar. Les balenes, els taurons i centenars d'espècies de peixos i plantes que viuen sota l'aigua van arribar als nostres ulls gràcies als seus documentals marins, en els quals va ser pioner. Divulgador nat, Cousteau va muntar la seua pròpia productora d'equips de rodatge per a filmar els fons marins, i les seues pel·lícules no van tardar a obtenir un gran èxit popular, obtenint fins i tot la Palma d'Or del festival de Cannes al 65 per la seua pel·lícula El Mundo del Silencio. Un any després i gràcies a aquest treball va guanyar també el primer dels tres Óscar de la seua vida. 

 

COUSTEAU2

COUSTEAU3

 

Però a més de la seua faceta divulgativa, Cousteau també va desenvolupar des de jove un esperit investigador, creant al 43 el primer escafandre autònom per respirar aire a pressió des d'una botella a diferents cotes de profunditat. Gràcies a aquest enginy, per primera vegada l'home podia moure's lliurement sota l'aigua sense necessitat de connectar-se a equips de subministrament d'aire des de la superfície. 

 

Investigador i divulgador

El recordem sempre amb el seu inseparable capell roig i la pell ensutjada pel temps i els oceans, conformant un personatge que nasqué a St. André de Cubzac (Gironde, França) el 1910, i que als 20 anys ja entrà a l'Acadèmia Naval Francesa. Des de 1933 a 1935 va servir en el Llunyà Orient a bord del creuer Primauguet, i ja en terra a Xangai. Possiblement un dels moments més importants de la seua vida va ser quan es va col·locar, prop de Toulon, la seua primera màscara subaqüàtica, moment en el que els seus ulls es van tornar submarins.

 

COUSTEAU1

 

Després de la Segona Guerra Mundial, Cousteau va crear i va organitzar, juntament amb el Comandant Philippe Tailliez i Frédéric Dumas, una unitat d'investigació subaqüàtica per a efectuar experiments tècnics i estudis de laboratori sobre el busseig, que seria el germen de totes les que després es van fundar de llarg a llarg del planeta. En 1950 va comprar el Calypso, un antic dragamines que va transformar en un vaixell oceanogràfic.

 

COUSTEAU4

El Calypso

 

Amb ell començarien les grans aventures pel mar, navegant per tot el món explorant alguns dels ambients aquàtics més recòndits del planeta. Els seus esforços també es van dedicar a millorar i impulsar noves formes de busseig, cada vegada més segures. Per exemple va dissenyar el Platillo de buceo, un submergible redó, i va botar dos submergibles monoplaça, Las Moscas Marinas. A més dirigí experiments sobre tècniques de busseig en saturació, diferents experiències en les quals es respiraven barreges d'heli i oxigen, vivint i treballant a 100 metres de profunditat durant tres setmanes.

 

COUSTEAU5

 

Durant més de 50 anys, Cousteau va explorar i va investigar el mar i les seues formes de vida, i dedicà els seus esforços a promoure la importància de conservar els nostres mars, convertint-se en la veu del continent blau en la terra. Finalment el cor li fallà als 87 anys, i descansa al mausoleu familiar en Saint-André-de-Cubzac, la seua ciutat natal. Gràcies a les seues investigacions, l'home va aprendre més sobre els oceans en unes dècades que durant tota la història anterior de la humanitat.

 

El llegat de Cousteau

A l'octubre de 1960 una gran quantitat de desaprofitaments radioactius anaven a ser descarregats en el mar per la Comunitat Europea de l'Energia Atòmica. Cousteau va organitzar una campanya publicitària amb la qual va guanyar ampli suport popular de la gent, i el tren que portava els desaprofitaments va ser detingut per dones i xiquets asseguts en les vies, sent enviat de tornada al seu lloc d'origen. Gràcies a aquesta acció, el debat sobre els experiments nuclears es va convertir en una realitat, i Cousteau en el banderer de la conservació dels mars i oceans. Les generacions futures tenen dret a una terra sense contaminació ni destrucció, va escriure el Jacques Cousteau. La frase pertany a document "Carta de Drets de les Generacions Futura" que va publicar el famós divulgador científic i defensor dels ecosistemes marí, en 1979.

 

cousteau_1

En 1993, el President de França va nomenar a Cousteau President del recentment creat Consell dels Drets de les Generacions Futures, càrrec del que va dimitir en 1995 com a protesta contra la represa de les proves nuclears franceses en el Pacífic.

 

En l'actualitat, Cousteau està considerat un dels exploradors més influents i protectors del medi ambient del segle XX, i sovint és descrit pels biòlegs marins més com un comunicador que com un científic empíric amb un principal objectiu, donar a conèixer l'oceà i les seues criatures. En realitat, molts sostenen que Cousteau era simplement un autèntic amant de la natura.

 

Al llarg de la seua vida va realitzar més de setanta filmacions per a la televisió, i va produir tres pel·lícules completes de llarga durada, The Silent World que va obtenir un Oscar i una Palma d'Or, World Without Sun amb també Oscar i el Gran Premi del Cinema Francés per a la Joventut, i Voyage to the Edge of the World. Respecte a la seua bibliografia, va escriure al voltant de mig centenar de llibres publicats en més de dotze idiomes, entre els que destaquen els de l'última etapa de la seua vida: "Viatge de Cousteau a l'Amazones" (1984), "Jacques Cousteau / Balenes" (1988), "Les Illes del Pacífic" (1990), "L'Illa dels Esperits" (1995), i "El Món dels Dofins" (1995).

 

{hwdvideoshare}id=63|width=|height={/hwdvideoshare}

 

Però malgrat tots els seus assoliments, allò que més destaca és la passió de Cousteau pel mar i la seua defensa incorruptible del medi ambient. Prova d'açò és la seua "Carta de Drets de les Generacions Futures", amb la qual en 1974 va iniciar una croada ecològica davant diversos fòrums internacionals. El seu propòsit consistia a cridar l'atenció sobre els perills als quals s'enfrontarien les futures generacions davant el deteriorament del nostre planeta. Encara que en el seu moment els desitjos de Cousteau no es van complir, el document mancava de base i suport jurídic sostingut, amb el pas del temps la UNESCO va adoptar com a norma alguns dels seus principals punts.

 

kennedy

El president John F. Kennedy lliura Medalla d'Or de la National Geographic Society al capità Jacques Cousteau, Director General del Oceanario de Mònaco (centre) en els graons de la Columnata West Wing. Al llarg de la seua vida Cousteau va obtenir diversos reconeixements entre ells el Premi dels Fundadors del Consell Internacional de l'Acadèmia Nacional d'Arts i Ciències a Nova York en 1988, Premi Internacional de l'Institut Català d'Estudis del Mediterrani en 1991, el doctorat honorari per la Universitat de Califòrnia en Berkeley, la Universitat de Brandeis, l'Institut Politècnic Rensselaer i la Universitat d'Harvard, i en 1989 va ser nomenat membre de la prestigiosa Acadèmia Francesa.

 

A més Jacques Cousteau va ser l'impulsor de noves disciplines científiques com l'oceanografia. En els anys quaranta, quan va començar la seua carrera com a investigador, l'oceà es considerava un lloc perillós i misteriós per la majoria dels habitants d'aquest món. Avui dia uns 6 milions de persones tenen una llicència de busseig recreatiu.

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà