Desèrtics i espinosos, els botànics de Mèxic

Si alguna cosa caracteritza a Mèxic és la seua enorme diversitat humana, producte d'una història marcada pel mestissatge i la fusió cultural. Però la riquesa del país va més enllà, amb una peculiar orografia i una gran diversitat vegetal que es reflecteix als seus Jardins Botànics.

Els jardins botànics, com a institucions socials i científiques, compleixen diversos objectius, d'una banda, serveixen com a espai per a la investigació i per una altra, són elements fonamentals per a la divulgació. Potser, el seu principal objectiu siga conservar la diversitat vegetal del nostre planeta. Seguint aquests preceptes, podem trobar jardins botànics a tot el món, però quan parlem de zones geogràfiques on la diversitat és més gran, sembla que la presència de jardins botànics tinga encara més sentit.

 

ESPINOSOS5

Charco del Ingenio, Mèxic. Fotografia de Jesús Gabán


Açò és el que ocorre a Mèxic, un país que, gràcies a la seua diversitat climàtica i geogràfica, gaudeix d'una diversitat vegetal única. A més, la fusió històrica de cultures en aquestes terres és una font de cultiu de noves espècies, més enllà de les endèmiques. Compta amb grans jardins botànics que alberguen centenars de col·leccions amb més de 5.000 exemplars vegetals vius, del quals, la gran majoria són espècies importades que es troben en perill d'extinció.

 

Alguns dels més importants són: 

 

El Charco del Ingenio

Un botànic que forma part de la Reserva Natural del Charco del Ingenio, situat en la localitat de San Miguel d'Allèn, a uns 200 km al nord de Ciutat de Mèxic.  Aquesta reserva ocupa una superfície total de 360 hectàrees en la qual s'han trobat restes de ceràmica, lítica i obres hidràuliques pre-hispàniques.

 

mexico_charco2

mexico_charco2b

 

La zona s'ha convertit en un important corredor per a espècies salvatges autòctones. El territori del jardí botànic presenta una fisiografia particular que alberga aiguamolls, canals i altres zones semiàrides on els cactus estan presents. L'àrea del Charco del Ingenio també comprèn àrees reforestades amb espècies arbustives nadives de la regió amb la fi de propiciar la seua regeneració. El jardí compta amb una extensa xarxa de camins que condueixena adiversos punts d'interés escènic i històrico, a més, d'entre les seues col.leccions destaquem el magnífic Jardí dels Sentits.

 

mexico_charco5

Aiguamoll al Charco del Ingenio

ESPINOSOS2

Jardí dels sentits

 

Cal dir que compta amb el Conservatorio de Plantas Mejicanas, on s'exhibeixen importants exemplars de diverses espècies de cactàcies i suculentes. L'eix del Jardí és la Plaça dels Quatre Vents, una plana elevada on se celebren esdeveniments culturals i artístics.

 

ESPINOSOS3

Conservatorio de Plantas Mejicanas

ESPINOSOS4

Landart al Jardí Botànic

 

Institut de Biologia de la UNAM

El Jardí Botànic de l'Institut de Biologia de la UNAM ens ofereix un bell espai que conjuga la natura agresta del lloc amb col·leccions úniques de flora nacional. El jardí va sorgir com a resposta per a la conservació d'espècies mexicanes i la investigació biològica. Va ser així com la UNAM, la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, va crear en 1959 aquest jardí botànic enmig dels pedregars del sud de la capital del país.

 

Trobem tres seccions principals, la primera destinada a albergar plantes pròpies del desert mexicà, la segona, a les plantes medicinals que inclou un arboretum de clima temperat i, en tercer lloc, un bell hivernacle que aprofita les irregularitats del terreny amb la fi de crear belles cascades i reproduir un clima tropical.

 

mexico_unam1

mexico_unam2

mexico_unam3

 

El Jardí Botànic de l'Institut de Biologia de la UNAM, compta amb dues instal·lacions. D'una banda, es poden recórrer la zona àrida i semiàrida, la temperada i la càlid-humida, és a dir, el desert, el bosc i la selva, respectivament. Al jardí es realitzen tasques d'investigació com la taxonomia, la morfologia i la fisiologia vegetal però també matèries més específiques com l'ecologia i la biogeografia i els aspectes culturals i econòmics de cadascuna de les espècies mexicanes presents.

 

mexico_unam5

 

La segona instal·lació, l'hivernacle Faustino Miranda, ens introdueix en un ambient càlid i humit, de temperatures uniformes i altes precipitacions, on podem trobar l'exuberant vegetació típica de les selves humides mexicanes.

 

Cosmovitral de Toluca

És un Jardí únic en fisonomia i, de tots els botànics mexicans, el més europeu de tots. Va ser fundat el 1975 i instal·lat en edifici d'Art Noveau de principis del segle XX construït per a commemorar la independència de Mèxic. Però no és només el complex arquitectònic de ferro forjat el que crida l'atenció d'aquest botànic, el gran cosmovitral que el presideix és un .dels més grans del món i dóna nom al jardí. 

 

mexico_cosmoexterior

mexico_cosmovitral1

 

L'artista Leopoldo Flores Valdés va treballar durant dècades amb nombrosos artesans per a compondre i muntar els més de 70 mòduls que componen el gran cosmos de vidre. L'obra està constituïda per uns 500 mil fragments de vidre, col·locats en diferents seccions d'emplomats, amb una gran varietat cromàtica que caracteritzen l'obra.

 

mexico_cosmovitral3

mexico_cosmovitral4

 

L'objectiu principal de l'obra és mostrar una visió cosmogònica, l'origen del cosmos, a través del cristall. El panell principal està format per un Sol de foc i un home concebut sota el cànon de Vitruvi. La imatge representa a la humanitat en perfecta harmonia amb les forces de la creació, la virtut, l'art, la ciència, la veritat, la bellesa, la saviesa i altres qualitats. Cada any, en l'equinocci de primavera, el sol s'alinea amb el Sol Home que se celebra amb un concert de música clàssica, i que es converteix en tot un espectacle de llum i color inigualable.

 

mexico_cosmohelechos_Copiar

mexico_cosmo_Dalia

 

El Jardí alberga al voltant de 500 espècie,s la major part de les quals estan incloses en el gran hivernacle. Plantes procedents de Centreamèrica i Sud-amèrica, a més d'Àfrica i Àsia. Assutzenes, roses, orquídies mexicanes, aus del paradís destaquen entre xiprers i falgueres i diferents arbres i arbustos tals com araucària xilena, l'amaranto brasiler, el tuliper xinés, el santiaguito mexicà.

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà