El Jardí Botànic de Còrdova

Vertebrat pel riu Guadalquivir i prop de la Mesquita de la ciutat trobem el Jardí Botànic de Còrdova. Punt on conviuen espècies d’interés agrícola i paisatgístic d’Andalusia amb arbres fòssils, un banc de germoplasma i un museu d’etnobotànica. Un passeig a través del temps en una ciutat a la qual les flors reten homenatge.

Depenent de l'Ajuntament i en col.laboració amb la Universitat de Còrdova, el Jardí Botànic de la ciutat dels patis florits ofereix un recorregut de quasi 6 hectàrees que visitarem a continuació.

 

El bosc de roques

Pel 2007 es va iniciar una exposició a l’aire lliure on podem veure exemplars de fòssils vegetals entre els quals trobem arbres preservats en argila petrificada del Carbonífer procedents de la província de León i altres del Pèrmic permineralitzats en sílice i procedents de la província de Sevilla.

 

Crdoba_3

 

Alguns dels 100.000 exemplars que conformen l’exposició pertanyen al Museu de Paleobotànica, únic en Espanya i construït en El Molí de l’Alegria, edificació de principis del segle XX, localitzat també al jardí. Veiem fòssils de tots els continents, excepte de l’Antàrtida i una reconstrucció d’una espècie d’arbre (Omphalophloios puertollanensis) trobada al jaciment de Puertollano en la província de Ciudad Real.

 

Crdoba_16

El Molino de la Alegría


Museu d’Etnobotànica

La relació entre l’home i les plantes és una de les grans preocupacions del Jardí Botànic de Còrdova. Està dividit en huit espais temàtics. A la primera sala, trobem un calidoscopi on s’exposen caixes d’espills que són una mostra de la interacció mil·lenària amb les oliveres, les alzines sureres, el safrà...

 

Crdoba_7

Estris de cuina amb fusta d'olivera

 Cordoba8

Treball de l'espart


La segona sala ens explica la domesticació de les plantes silvestres a través de la selecció artificial. Amb l’arribada dels musulmans a la península Ibèrica es començaren a conrear noves espècies vegetals, tant és així que Abderramàn I va manar construir un viver al seu palau d’al-Russafa de Còrdova on es cultivaren plantes d’arreu del món. Va ser en aquesta època quan es va introduir l’arròs, la carxofa, l’albergínia, la xufa o els espinacs.

 

Crdoba_10

Cynara cardunculus

rdoba_9

Cynara scolymus


L’encontre entre el Vell i el Nou món està reflectit en un altra de les sales del museu. Les aventures dels exploradors i la seua reticència a canviar els hàbits alimentaris portaren fins Amèrica les plantes de cafè i la canya de sucre mentre que la creïlla, cultivada des de fa 8.000 anys pels pobles preincaics va aplegar al segle XVI a Europa.

 

La col·lecció viva del jardí

Per accedir-hi, no cal res més que creuar el pont de San Rafael. Tan sols entrar podem passejar per l’Arboretum on trobarem el fòssil vivent per excel·lència de la botànica, un Gingko biloba. Aquest racó té un disseny paisatgístic amb camins sinuosos que ens porten fins l’Escola Agrícola on es conreen les varietats més comunes d'Andalusia com ara  les oliveres, els cítrics, les aromàtiques, les figueres...

 

rdoba_18

Pont de San Rafael, Còrdova

 

La tradició botànica d’ordenar sistemàticament les col·leccions ens presenta en un conjunt de parcel·les, estructurades en forma de “U”, exemplars vegetals de tota la península ibèrica. La flora canària viu baix un hivernacle propi junt a altres espècies macaronèsiques. L’exemplar estrella és el drago (Dracaena draco), encara que no és l’únic individu que pateix serioses amenaces al seu medi natural i que està representat al jardí. Les 17 diferents espècies de cícades que viuen al jardí van ser decomissades a la duana catalana.

 

Crdoba_23

Exemplars de Cycas revoluta


Amb ulls, orelles i nas

Un dels atractius més honrosos del Jardí Botànic de Còrdova va adreçat a l’estímul de tots els nostres sentits. Visitar-lo ens regala la vista però també podem olorar i tocar algunes espècies vegetals fàcilment recognoscibles per la seua aroma, com ara, el llorer (Laurus nobilis). A més, els textos explicatius d’aquesta secció del jardí, anomenada El Jardí dels Sentits, venen escrits en Braille i els exemplars estan a l’altura de les mans.

 

Crdoba_11

Edifici principal del Jardí Botànic de Còrdova


Banc de Germoplasma Vegetal Andalús

Constitueix un reservori genètic d’espècies vegetals andaluses. Localitzat al subsòl del jardí hi trobem laboratoris i tota la tecnologia per a la conservació d’aquest patrimoni genètic que, a més, els interessats poden visitar. És un espai on les llavors conviuen amb el nitrogen líquid i on el cultiu no és feina de jardiners, sinó de científics.

 

Crdoba_12

 

La instal·lació més important és la càmera frigorífica subterrània amb 20 departaments que emmagatzemen les llavors i el pol·len a temperatures inferiors als 0 ºC amb la fi que mantinguen la capacitat germinativa durant dècades. A més, tot aquest treball està integrat amb xarxes de conservació internacionals i amb CITES.

 

 Crdoba_21

 

El temps transcorre ràpid en passejar pel jardí, no obstant, sembla detenir-se a la resta de la ciutat. Els seus patis són el reflex de tots el pobles que l’han habitada, romans, musulmans i jueus. Uns pobles tan variats com les més de 300 espècies conreades a mans d’experimentats jardiners coloristes, que les mostren orgullosos per a convertir-les en una tessel·la més de l’amable mosaic cordovès.

 

Més informació:

www.jardinbotanicodecordoba.com

Inés Perales

Col·laboradora del Departament de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic
Exagere sempre que puc i m'agrada empapussar els meus amics i família. Admire les coses o animals que volen excepte a E.T, que em fa por.

Mitjà