Imprimir aquesta pàgina

Ecovins

Espanya és un dels principals productors de vi del món, i ara s'apunta a la tendència ecològica. Molts experts asseguren que aquest tipus de viticultura és més saludable, donat que es basa en pràctiques respectuoses amb el medi ambient, i suposa una tornada als orígens. Els vins ecològics estan de moda.

 

VINOS5

 

L'agricultura ecològica té cada vegada més adeptes i aquesta tendència s'expandeix a un altre tipus de productes, com per exemple el vi. En el seu cas molts asseguren que el vi ecològic és més beneficiós per a la salut posat que és més natural. De fet, que un vi aconseguisca l'etiqueta d'ecològic no és gens fàcil. Aquest reconeixement el dona la Comissió Europea i se centra sobretot en l'absència de certs productes químics en la fermentació, i en un cultiu adequat dels camps, apostant sempre pels abonaments naturals i els mètodes tradicionals de producció respectuosos amb el medi ambient.

 

Què és un vi ecològic?

El reglament europeu defineix les bases de l'Agricultura Ecològica amb tot detall, des de com llaurar la terra fins a com deuen anar etiquetats els productes. En el cas del nostre país, apostar per la viticultura ecològica és per a molts la forma més lògica de gestionar els vinyers. El motiu? La vinya és una planta rústica, fàcil de manejar i que s'ha conreat en les nostres terres des de fa centenars d'anys. Els nostres agricultors i viticultors han adquirit molts coneixements pel que fa a temes com la climatologia o les plagues que poden afectar a aquests cultius.

 

vino_logo

Logo de reconeixement i la UE que un vi ecològic. Aquest certificat és vàlid des de 2010


La certificació del vi com a ecològic està lligat a dos aspectes: el cultiu de les vinyes i el raïm, i el procés de producció. Respecte al cultiu, els principis són similars als de qualsevol cultiu ecològic. Els camps han de ser enriquits amb abonaments orgànics naturals, sobretot els que són d'origen vegetal procedent de residus del propi cultiu, com brises o sarments triturats. També s'admet el fem d'animal i el compost, quedant prohibits els abonaments minerals, especialment els nitrogenats. Per a la bona conservació de la flora microbiana del sòl queda contraindicada la crema de restes agrícoles. 

 

Les plagues també han de ser controlades de forma ecològica i sostenible. En el cas dels vinyers, açò pot aconseguir-se gràcies a productes tan elementals com el coure i el sofre, o amb uns altres una mica més sofisticats però igualment respectuosos amb el medi ambient com les feromones. El maneig del sòl ha de ser capaç de traure el màxim profit dels vinyers mantenint la biodiversitat de l'entorn a fi d'equilibrar-ho.

 

VINOS2

 

L'aspecte que més diferencia un vi ecològic d'un convencional és la forma d'elaboració, especialment a l'hora d'afegir additius com el sulfurós, que és molt menor en el vi ecològic. En ell, també està prohibit la utilització de llevats i bacteris transgènics (OMGs), encara que si es permeten fer sembres i addicionar-les. A més, cal destacar la prohibició de productes enològics com els tanins i la limitació d'altres additius. La conservació i l'embotellat dels vins ha de fer-se d'una forma especial, sense tractaments, perquè la vinificació es faça sense l'antisèptic i antioxidant SO2, que té efectes negatius en la salut. Així, la Comissió Europea busca que els vinyers obtinguen d'una banda raïms que porten la marca ecològica, i per una altra brous ecològics.

 

La polèmica: vins sense personalitat?

El vi ecològic no està exempt de polèmiques. Aplicar una normativa comuna és sinònim d'aplicar els mateixos criteris i additius en tots els llocs, la qual cosa produirà vins estandarditzats i brous que compartisquen aromes, color i estructura, llevant-los personalitat. No obstant açò, viticultors i enólegs dedicats al vi ecològic consideren que aquesta manera de cultiu també permet produir vins més autèntics i personals, ja que la majoria de productors ecològics vinifica amb llevats autòctons. Alguns dels qui estan en contra dels vins ecològics asseguren que crear estàndards sobre els additius de forma global és discriminatori, ja que les condicions del sòl i pluviometriques són totalment diferents en cada temporada i en cada zona. 

 

vinos_botellas

 

També hi hauria per exemple un desavantatge pel que fa a evitar que el vi es pique, perquè si no es conserva i protegeix de l'oxidació es converteix en vinagre. Des de l'època dels romans s'han realitzat mètodes per a evitar aquest punt, des de posar-li herbes a tancar-lo o afegir-li alcohol vínic, com ocorre amb el vi de Jerez. Amb el pas dels anys i l'avanç de la ciència, es va descobrir que injectant-li al vi una petita quantitat d'anhídrid sulfurós aquest juga un paper antisèptic, desinfectant i antioxidant.

 

Però l'agricultura ecològica exigeix unes quantitats d'anhídrid sulfurós molt baixes i si la collita és bona no hi ha problemes, però si no és excel·lent l'antioxidant serà insuficient i el vi s'oxidarà de seguida. Per açò molts cellerers tenen cultius i verema ecològica, però si la collita no és bona, prefereixen salvar part dels seus brous i perdre l'etiqueta ecològica. Alguna cosa similar ocorre si hi ha un any molt plujós, o si apareix una plaga desconeguda i molt resistent. 

 

VINOS4

 

És clar que aconseguir vins ecològics té els seus handicaps i que la regulació dels mateixos és molt complicada, però mereix la pena que institucions i productors seguisquen treballant en aquest sentit per a crear productes sostenibles i concordes amb l'entorn. Per a aconseguir-ho caldrà respectar la varietat de la vinya i tenir en compte el clima, les característiques del terreny i les pràctiques de cultiu pròpies de cada zona.

 

En l'actualitat, aproximadament un centenar de cellers del nostre país aposten pel vi ecològic. La tendència creix, ja que cada vegada és major la demanda d'aquest tipus de brous, especialment per part de consumidors del nord d'Europa. De les 1,2 milions d'hectàrees de vinyers que hi ha en el nostre país, quasi 31.000 estan dedicades al cultiu de vins ecològics, la qual cosa ens converteix en la segona potència del món per darrere d'Itàlia i seguits molt a prop per França.

 

VINOS3

 

El Celler del Pinós, en la comarca alacantina del Vinalopó Mitjà, és pionera en el nostre país i treballa amb vins ecològics des de finals dels 90. En l'actualitat la societat cooperativa que va nàixer sota aquesta marca és la principal empresa productora de vins de cultiu biològic de tota la Comunitat Valenciana i una de les més importants d'Espanya. L'any passat va produir al voltant d'1,7 milions de litres de vi ecològic.

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

L'últim de Revista Espores. La veu del Botànic

Articles relacionats (per etiqueta)

Mitjà