Esponjós i sense gluten

El plaer d'assaborir el pa del dia serà, en uns pocs anys, una nova opció per als celíacs. Científics cordovesos han aconseguit una espècie de blat transgènic sense gluten que permetrà elaborar productes derivats de la nova farina amb propietats organolèptiques molt semblants a les dels productes tradicionals. Per fi, pa esponjós i sense gluten.

 

Qui no coneix un celíac? La celiaquia és la malaltia crònica gastrointestinal més estesa. Una de cada cent persones és celíaca a Espanya. És per això que hom sap quin és el tractament: una dieta de per vida sense gluten. Malgrat açò, cada vegada hi ha més facilitats per poder comprar articles exempts de gluten. Darrere d’aquestes millores trobem la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya, FACE, que treballa per garantir la qualitat dels aliments que el mercat ofereix baix el segell Sense Gluten. Des de la web www.celiacos.org podràs estar informat pel que fa als nous productes aptes per a celíacs, activitats, ajudes, receptes de cuina i un llistat d’establiments d’interès.

 

CELIACOS5

 

Aquesta malaltia no deixa de ser una al·lèrgia a una conjunt de proteïnes presents, principalment, al blat, la civada, el sègol i l’ordi. Per saber si som o no celíacs les proves diagnòstiques busquen els autoautoanticossos al nostre torrent sanguini i a més, observen la situació de les microvellositats intestinals, les quals presenten anomalies en els malalts.

 

CELIACOS1

 

Les gliadines són les proteïnes presents al blat que causen la malaltia en la major part dels casos. Els aliments que prenen els al·lèrgics al gluten han d’estar lliures d’aquestes substàncies, és a dir, no poden prendre aliments tan bàsics com el pa i la pasta perquè el sistema immunitari reacciona en contra.

 

CELIACOS2

 

En 2004, l'Institut d’Agricultura Sostenible de Còrdova, depenent del CSIC, va iniciar una investigació l’objectiu de la qual era la neutralització de les esmentades gliadines. A dia de hui ho han aconseguit. Aquest blat transgènic no conté gliadines i per tant no provoca reaccions autoimmunes. L’estudi científic finalitza en l’hospital Reina Sofia de Còrdova que acollirà els assajos clínics amb humans. Per a fer-ho, donaran pa i galetes cuinades amb aquesta nova farina a un grup de 500 malalts.

 

CELIACOS6

 

Posat que la legislació europea és molt més restrictiva amb el cultiu dels transgènics, la comercialització del producte la realitzarà una empresa nord-americana qui farà arribar a Europa el gra o la farina. Els aliments elaborats amb aquesta farina presentaran la textura pròpia dels aliments amb farina de blat comú. Per fi, sembla que els celíacs no hauran de menjar entrepans corretjuts.

 

CELIACOS3

 

Aquest descobriment obri interrogants com ara, quin serà el preu dels aliments elaborats amb aquesta farina? Podran els celíacs menjar tota la pasta i el pa que desitgen o hi haurà limitacions en la dosi? I per últim, i possiblement el més important, per què desenvolupem a Espanya una tecnologia que la legislació no ens deixa explotar? Potser necessitem un altre article per contestar aquestes preguntes.

Inés Perales

Col·laboradora del Departament de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic
Exagere sempre que puc i m'agrada empapussar els meus amics i família. Admire les coses o animals que volen excepte a E.T, que em fa por.

Articles relacionats (per etiqueta)

Mitjà

Notícia