Les oliveres i el fong curatiu

Imatge al microscopi  del fong Imatge al microscopi del fong

Investigadors de la Universitat de Salamanca tracten de combatre la verticilosis en l'olivera, una de les seues malalties més comunes, amb control biològic: el fong Trichoderma podria actuar com a defensa. 

 

La verticilosis (Verticillium) és una malaltia de les plantes que marceix tigues i fulles, i que és comú en hortalisses, fruiters, plantes ornamentals i també en espècies de boscos ombrius. Es desenvolupa per l'obstrucció del xilema, disminuint o bloquejant la circulació de la saba. Un problema també per a les oliveres, un dels cultius més importants d'Espanya.

 

Els efectes de la verticilosis en els olivars és fulminant: s'assequen de seguida, i les pèrdues econòmiques són molt elevades perquè pot destrossar collites senceres. Per evitar aquest problema, un grup de científics dirigit per Enrique Montes, científic del Centre Hispanoluso d'Investigacions Agràries (Ciale), investiga la inoculació o enriquiment en el sòl dels olivars amb una espècie de fong de la família dels Trichoderma, perquè sembla que pot contrarestar de forma positiva els efectes d'aquesta devastadora malaltia.

 

Segons l'investigador, els problemes de Verticillium amb l'olivera són relativament recents, i la varietat de  la malaltia que l'ataca ho fa només amb les oliveres i el cotó. Els problemes van començar quan ambdues espècies se sembraren a prop, "això va augmentar la concentració d'inòcul del patogen, és a dir, de la quantitat de material fúngic que és susceptible de desenvolupar-se. En haver-hi més arrels de plantes en el sòl, Verticillium tenia més rizosfera on multiplicar-se, és a dir, més espai en contacte amb les arrels de les plantes a les quals pot atacar. En definitiva, el cotó va multiplicar la càrrega de patogen en el sòl i l'olivera va començar a decaure". El que era una convivència normal, es va transformar en un problema.

 

OLIVERA3

 

I com es pensà amb Trichoderma? D'una banda pels amplis coneixements que es tenen sobre aquest fong, cosa que permetria una aplicació relativament immediata i, per una altra, que es troben en molts tipus de sòls i són molt beneficiosos per a l'agricultura. A més, serveix com protector per als dos tipus de verticilosis de l'olivera, la defoliant, en la qual s'asseca la branca i l'olivera es queda sense fulles, i la no defoliant, que no és tan agressiva, perquè la fulla no cau, però l'arbre queda danyat.

 

La investigació sobre l'ús de Trichoderma forma part d'un Projecte d'Excel·lència de la Junta d'Andalusia. Fins al moment, l'alternativa a mètodes de biocontrol eren els productes químics, però si finalment el mètode amb Trichoderma es desenvolupa, es podrien reduir les dosis de químics i combinar-ho amb el fong. 

 

Foto Original: Agencia SINC

Més informació sobre Trichoderma

Revista Espores. La veu del Botànic

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Mitjà

Més en aquesta categoria: Tenim aigua però no l'aprofitem »