Agricultura

25 març 2012

Saps el que és la “gastrogenòmica”?

http://www.queciencia.com/categorias/genetica/page/2/

Aquesta nova disciplina pretén recuperar els sabors originals de les nostres fruites i verdures. El secret està en les llavors.

Fins ara, la genètica aplicada a la botànica se centrava en la producció de les varietats més rendibles i productives, sobretot les que millor aspecte tenien i les que millor resistien a les plagues. Però el sabor era un aspecte més secundari i es deixava una mica de costat. Ara el principal objectiu de la “gastrogenòmica” es recuperar els sabors ancestrals dels aliments, especialment de les fruites i verdures, i potenciar les seues qualitats organolèptiques, és a dir, aquelles que poden definir-se sense instruments científics com el sabor, l’aroma o la textura. 

 

I la base es troba a les llavors, la selecció de les quals es realitza combinant els últims avanços científics i el treball més artesà en la seua recollida i selecció.

 

GASTRODOBLE

Per a alguns, la gastrogenómica és similar a la recerca del baula perduda a la cuina

 

El primer pas és analitzar l’ADN de diferents varietats d’una mateixa espècie, i els resultats es comparen per avaluar característiques de nutrició i se seleccionen les més saludables i saboroses. El segon pas és el cultiu d’aquestes llavors, que evidentment ha de fer-se mitjançant un sistema ecològic i natural que permeta aconseguir la màxima frescor i intensitat aromàtica dels productes, perquè, dins de la cuina, puguen aprofitar-se al màxim.

 

De moment, la Comunitat de Madrid ha estat pionera en el camp de la “gastrogenòmica” gràcies a la col·laboració del Institut Madrileny d’Investigació i Desenvolupament Rural, Agrari i Alimentari (IMIDRA) i el cuiner Mario Sandoval, qui ha posat la iniciativa en marxa en el seu propi restaurant. Els dos estan ja treballant en la realització d’un banc de llavors amb algunes de les varietats més pures i autòctones de la Comunitat. Sens dubte, una iniciativa interessant que fomenta l’agricultura ecològica, el cultiu i recuperació de les varietats més autòctones i originals de cada zona.

{hwdvideoshare}id=18|width=|height={/hwdvideoshare}

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.

Send this to a friend